Αίμα στα κόπρανα - κυριότερη αιτία: Αιμορροΐδες, ραγάδα πρωκτού.

Συχνό αλλά όχι πολύ εύκολα συζητούμενο πρόβλημα είναι η απώλεια αίματος από το έντερο ή το ορθό. Είναι πρόβλημα που συνήθως πανικοβάλει τον άνθρωπο και το αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συντηρητικά και ατομικά λέγοντας ή πείθοντας τον εαυτό του ότι είναι κάποια αιμορροΐδα.

Επικοινωνήστε με το γιατρόΕπικοινωνήστε με το γιατρό

αίμα στα κόπρανα

Πραγματικά το πιο συχνό πρόβλημα που συνδυάζεται με αίμα από «κάτω» είναι οι αιμορροΐδες. Αλλά όχι μόνο! Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σημαντικό στην λύση του προβλήματος και αυτοί είναι:

 • Το χρώμα. Όσο πιο ζωηρό κόκκινο το αίμα, τόσο και πιο χαμηλά ευρίσκεται το πρόβλημα. Μαύρο αίμα σαν πίσσα, σχεδόν πάντα είναι από το στομάχι ή το 12δάκτυλο (γαστρορραγία-έλκος) και πάντα πρέπει να μας κατευθύνει στον ιατρό ή και στο νοσοκομείο καλύτερα, εφ' όσον συνοδεύεται και από ζάλη, εφίδρωση και λιποθυμική τάση. Ενώ ζωηρότερο, βυσσινί ή και κόκκινο συνήθως είναι από το παχύ έντερο.
   
 • Η καθαρότητα. Αίμα αναμειγμένο με τα κόπρανα συνήθως έρχεται από υψηλότερα σημεία του παχέος εντέρου, ενώ καθαρό αίμα που «στάζει» και σχετίζεται πάντα με κένωση και μετά από αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αιμορροϊδοπάθεια.
   
 • Βλέννα-πύον. Η παρουσία αυτών δηλώνει συνήθως την παρουσία κάποιας κολίτιδας ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή και πολύποδα αυτού και πρέπει να μας κατευθύνει αποκλειστικά σε γαστρεντερολόγο.
   
 • Πόνος. Η παρουσία αίματος και πόνου στην κοιλιά μαζί με διάρροια, είναι στοιχεία βαριάς γαστρεντερίτιδας, ενώ η παρουσία πόνου και πρηξίματος της κοιλιάς με παράλληλα αίμα στα κόπρανα είναι σοβαρή κατάσταση και απαιτεί νοσοκομείο. Πόνος στον δακτύλιο που συνοδεύει την κένωση είναι ένδειξη ύπαρξης ραγάδας ή θρόμβωσης αιμορροΐδος και μας κατευθύνει σε χειρουργό ή γαστρεντερολόγο.

Πληροφορίες για Αιμορροϊδες και ΘεραπείαΠληροφορίες για

Ποιο είναι όμως το πιο σύνηθες πρόβλημα που σχετίζεται με την παρουσία αίματος από το ορθό;

 • Αιμορροΐδες - αιμορροϊδοπάθεια: Παρουσιάζεται αίμα στην κένωση ζωντανό κόκκινο, που δεν είναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα, πολλές φορές "στάζει" στην λεκάνη ή λερώνει το χαρτί. Πολλές φορές συνοδεύεται από την αισθητή παρουσία ψηλαφητών ογκιδίων σαν "ρόγες από σταφύλι" στον δακτύλιο.
 • Ραγάδα πρωκτού: Παρουσιάζει αίμα στην κένωση και σχεδόν πάντα έντονο πόνο που ξεκινά μετά την κένωση και συνεχίζεται!
 • Πολύποδες στο έντερο: Παρουσιάζουν αίμα στα κόπρανα, αναμεμειγμένο με αυτά (όσο πιο μακρυά από τον δακτύλιο τόσο πιο ανακατωμένο) και πολλάκις βλέννα.
 • Κολίτιδα: Συνήθως ειδικού τύπου κολίτιδα όπως ελκώδης ή Crohn οι οποίες συνοδεύονται και από διαρροϊκά σύνδρομα και έτερες συστηματικές εκδηλώσεις.
 • Κακοήθεια εντέρου. Παρουσιάζεται αίμα στα κόπρανα, όπου αναλόγως της θεσεως του όγκου, μπορεί να είναι από απλό ζωηρό αίμα (οπως οι αιμορροϊδες) ή αναμεμειγμένο με τα κόπανα ή απλά μία αναιμία με θετική την εξέταση Mayer (σίδηρος στα κόπρανα)!

αίμα, αιμορροϊδες, ραγάδα

Τι πρέπει να κάνουμε όταν δούμε αίμα στα κόπρανα;

 • Η σημαντικότερη άμεση δραστηριότητα είναι να ελέγξουμε το χρώμα, την ποσότητα, και αν είναι αναμεμειγμένο με τα κόπρανα ή όχι.
 • Θα πρέπει να δούμε αν σταματά η αιμορραγία ή όχι.
 • Να συσχετίσουμε το αίμα με την ύπαρξη παράλληλα πόνου, πύου, βλέννας κ.λ.π..
 • Να επικοινωνήσουμε με ειδικό (χειρουργό ή γαστρεντερολόγο), για περισσότερη βοήθεια και σαφώς κλινική εξέταση.
 • Να μην θεωρήσουμε ότι απλά είναι μία αιμορροΐδα και ... θα περάσει.

Σημαντικά προβλήματα του εντέρου πολλές φορές χρονίζουν και πολλές φορές μας δημιουργούν καταστάσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Παράδειγμα οι βαριές κολίτιδες και οι πολύποδες που κάποια στιγμή «εξαλλάσσονται» σε κακοήθεια αν δεν αντιμετωπισθούν.

Σήμερα διεθνώς και στην Ελλάδα, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παρομοίων προβλημάτων σώζει ζωές.

Πληροφορίες για Ραγάδα Πρωκτού και ΘεραπείαΠληροφορίες για

Για τον λόγο αυτό εξετάσεις όπως η γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση ή η σύγχρονη αξονική κολονογραφία αποτελούν σύγχρονα και ασφαλή διαγνωστικά μέσα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του εντέρου. Για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω προβλήματα που τυχόν σας παρουσιασθούν, επικοινωνήσατε με γαστρεντερολόγο ή χειρουργό.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ


Σάμπαλης Γιώργος
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Διευθυντής Χειρουργός - Ευρωκλινική Αθηνών
Μπορείτε να απευθυνθείτε:
Επικοινωνία

Κόστος επέμβασης

Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ για ραντεβού
Επικοινωνήστε μαζί μας.
Παρακαλώ, θεσατε το επώνυμο σας!
Παρακαλώ υεσατε το email σας!!
Παρακαλώ θεσατε το τηλέφωνο σας!
Παρακαλώ θέσατε το ερώτημα σας!

Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ.

 Γραμματεία ΧειρουργούΓραμματεία Ιατρού      Γιώργος ΣάμπαληςΚινητό Ιατρού

Επικοινωνία με Σάμπαλη ΓεώργιοΕπικοινωνήστε με το γιατρό