Τι είναι η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού.

Αποτελεί μία εξαιρετικά σοβαρή και βαρεία επέμβαση, η οποία γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις καρκίνου του ορθού, όπου η διαφύλαξη των σφιγκτήρων του πρωκτού, είναι αδύνατη.

Είναι μια ακρωτηριαστική επέμβαση η οποία όμως σκοπό έχει την εξασφάλιση διαβίωσης, μετά από την εμφάνιση καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου.

Η επέμβαση επιτελείται σε ασθενείς όπου ο όγκος ευρίσκεται αρκετά χαμηλά (5εκατοστά και κάτω) από τον δακτύλιο, όπου είναι αδύνατη η αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου επί υγιούς βάσεως και σωστών ογκολογικών αρχών.

Κοιλιοπερινεϊκή, κολοστομίαΗ σωστή ογκολογική επέμβαση απαιτεί την αφαίρεση του τμήματος έως και 2 εκατοστά περιφερικά του όγκου, γεγονός που καθιστά την σωστή εξαίρεση αδύνατη για πολύ χαμηλούς όγκους.

Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού σημαίνει την αφαίρεση του πρωκικού δακτυλίου, μετά των σφιγκτήρων και τον περι αυτόν κυτταρολιπώδη ιστό, και συρραφή (σύγκλειση) του ανοίγματος.

Παράλληλα το κολόβωμα (τμήμα υγιές) του εντέρου που παραμένει, εκστομώνεται στο δέρμα της αριστεράς κοιλίας (στο υπογάστριο αριστερά), δημιουργώντας μία μόνιμη κολοστομία (παρα φύσιν έδρα), και συλλογή των κοπράνων σε σάκκο δια βίου.

Η επέμβαση κλασσικά γίνεται με τομή μέση (κάθετη) στην κοιλιά και παρουσιάζει αρκετό μετεγχειρητικό πόνο και πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές απο το τραύμα, με αυξημένη νοσηρότητα.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να προσφέρει την ΠΛΗΡΗ διεξαγωγή της επέμβασης ΧΩΡΙΣ τομή, ολικά λαπαροσκοπικά, γεγονός που σημαίνει καλύτερη εικόνα με συνοδό μεγένθυση των ιστών, αναίμακτη σχετικά επέμβαση, διασφάλιση ζωτικών σημείων (κυρίως νευρικών ινών) που διέρχονται απο την περιοχή (πχ υπογάστριο νευρικό πλέγμα) κλπ.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, και η μετεγχειρητκή πορεία είναι εξαιρετική. Η νοσηλεία είναι 3-4 ημέρες ( σε σχέση με το 10ήμερον και πλέον της ανοικτής επεμβάσεως)

Σάμπαλης Γιώργος
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Διευθυντής Χειρουργός - Ευρωκλινική Αθηνών
Μπορείτε να απευθυνθείτε:
Επικοινωνία

Κόστος επέμβασης

Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ για ραντεβού
Επικοινωνήστε μαζί μας.
Παρακαλώ, θεσατε το επώνυμο σας!
Παρακαλώ υεσατε το email σας!!
Παρακαλώ θεσατε το τηλέφωνο σας!
Παρακαλώ θέσατε το ερώτημα σας!

Σχετικά Αρθρα

Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ.

 Γραμματεία ΧειρουργούΓραμματεία Ιατρού      Γιώργος ΣάμπαληςΚινητό Ιατρού

Επικοινωνία με Σάμπαλη ΓεώργιοΕπικοινωνήστε με το γιατρό