Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος (κύστη κόκκυγα) είναι μία χρόνια φλεγμονή του δέρματος και του υποδορίου χώρου της περιοχής ανάμεσα στους γλουτούς (την μεσογλουτιαία πτυχή). Η κατάσταση αυτή δημιουργείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, γεγονός που συνήθως συμβαίνει στην περιοχή αυτή για τον λόγο αυτό και αποκαλείται επιστημονικά τριχοφωλεϊκό συρίγγιο. Μπορεί να υπάρχει για καιρό χωρίς να ενοχλεί ή να παρουσιαστεί έντονα με πρήξιμο, πόνο και παρουσία υγρού πυοαιματηρού στην περιοχή.

Η κύστη κόκκυγα είναι πλέον συχνή σε άνδρες από γυναίκες και συνηθέστερα συμβαίνει σε ηλικία ανάμεσα στην ήβη και 40 ετών και είναι πλέον συχνή σε παχύσαρκα και δασύτριχα άτομα. Τις περισσότερες φορές περνάει απαρατήρητα ή και σαν ένα απλό ενόχλημα στην περιοχή της ουράς όπως αποκαλείται η περιοχή, έως ότου παρουσιάσει κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω.

Άλλες φορές συγχέεται με μία άλλη οντότητα που λέγεται κοκκυγοδυνία, και εμφανίζεται με πόνο στον κόκκυγα, και αφορά ερεθισμό των τελευαίων οσταρίων του κόκκυγα κυρίως από σκληρό έδρανο (μαθητές) ή αθλητές.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Συμπτώματα κύστης κόκκυγος

Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλλουν από μία απλή μικρή “φουσκίτσα” μέχρι μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα.

Το χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι συνήθως παρουσιάζεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας (πολύ συχνά σε αγόρια, κυρίως δασύτριχα. Πολλές φορές τα παιδιά ΔΕΝ το παρουσιάζουν στους γονείς, διότι παρουσιάζεται σαν λέρωμα στο εσώρουχο από κάποιο υγρό δύσοσμο ή οροαιματηρό, που το ανακαλύπτει η μητέρα τυχαία.

Άλλες φορές όμως μπορεί να διαμαρτυρηθεί το παιδί για πόνο, δυσκολία στο κάθισμα, πυρετό και κακουχία. Τότε οι γονείς ανακαλύπτουν μία κόκκινη μάζα στην περιοχή του κόκκυγα, που υποδηλώνει την δημιουργία φλεγμονής ή αποστήματος.

Στα κορίτσια η παρουσία της πάθησης είναι σπανιότερη αλλά όχι ανύπαρκτη, ειδικά στα μελαχρινά και δασύτριχα την εποχή της ήβης.

Η πάθηση μπορεί να ταλαιπωρεί το παιδί λόγω ύγρανσης, παροδικού πόνου, δερματικού ερεθισμού κλπ, αλλά κυρίως όταν επιπλακεί με φλεγμονή και αποστηματοποιηθεί, τότε είναι αδύνατον να συνεχίσει την καθημερινότητα του, και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από ειδικό.

Διάγνωση κύστης κόκκυγος

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος είναι σχετικά απλή. 
Πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς ή ο σύντροφος, μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη ενός ή και περισσοτέρων συριγγίων στην περιοχή του κόκκυγα (ουρίτσας) του πάσχοντος. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι μικρές τρυπίτσες στο δέρμα, κυρίως στην μεσογλουτιαία σχισμή, που μπορεί να έχουν μέσα τους θύσανο από τρίχες, πολλές φορές μεγαλύτερες σε μήκος από τις υπάρχουσες γύρω στον γλουτό.
Η επίσκεψη σε χειρουργό και η κλινική εξέταση θα επιβεβαιώσει την διάγνωση.
Τις περισσότερες φορές υπάρχει υπόσκληρη μάζα στον υποδόριο χώρο, που εκτείνεται και στις δύο πλευρές των γλουτών και ενδεχομένως να πονά στην ψηλάφηση και την πίεση, ενώ η πίεση μπορεί να ενεργοποιεί την εκροή κάποιου υγρού από τον συριγγώδη πόρο. Στις περιπτώσεις φλεγμονής, ανακαλύπτεται ερυθρή, υπόσκληρη και εξαιρετικά επώδυνη μάζα στην μεσογλουτιαία σχισμή που εκτείνεται αμφοτερόπλευρα και προκαλεί δυσκολία στο κάθισμα και στην μετακίνηση.

Θεραπεία κύστης κόκκυγος

Η θεραπεία συνήθως εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.

  1. Ένα οξύ απόστημα της κύστης κόκκυγος, συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου. Η αγωγή αυτή δεν αντιμετωπίζει την κύστη συνολικά, αλλά μόνο την αποστηματική κοιλότητα με στόχο την άμεση ανακούφιση του πόνου του ασθενούς και τον καθαρισμό του πύου και της φλεγμονής.Η ριζική αφαίρεση της κύστης σε φάση αποστήματος είναι λανθασμένη διαδικασία, δημιουργεί μεγάλο τραύμα και αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.
  2. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται πάντα με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία σε εξωτερικό ιατρείο ή day-clinic ή μπορεί να γίνει με αναισθησία ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς.

Σύγχρονη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας της κύστης κόκκυγος με Laser

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος τα τελευταία χρόνια είναι απλή, ταχύτατη, ανώδυνη και αναίμακτη.

Ο στόχος της θεραπείας είναι η πλήρης αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συριγγώδεις πόρους, χωρίς την παραμονή υπολειμματικών στοιχείων στην περιοχή.

Αυτό επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Διεγχειρητικό έλεγχο ΟΛΩΝ των συριγγίων και των πόρων αυτών με ειδικές χειρουργικές μύλες και βάμματα Blue de methylene.
  • Την χρήση σύγχρονων χειρουργικών ατραυματικών μέσων αφαίρεσης της κύστεως στην περιοχή αυτή, και όχι την χρήση νυστεριού.

Χρησιμοποιείται ειδικά το Laser CO2 (διοξειδίου) ή το RF (ραδιοχυχνότητες), τα οποία έχουν ειδική αναίμακτη δράση στους ιστούς του γλουτού.

Το Laser αποτελεί μία μονοχρωματική ακτίνα φωτεινής ακτινοβολίας (μη βλαβερής), με ειδική απορρόφηση στο φάσμα του ύδατος, με απόλυτα ελεγχόμενο βάθος διείσδυσης στα 0,4 του χιλιοστού, χωρίς την δημιουργία εγκαύματος και θερμικής βλάβης στα γειτνιάζοντα κύτταρα.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναίμακτη και ανώδυνη επέμβαση της κύστης κόκκυγος, η γρήγορη κινητοποίηση και η καλύτερη επούλωση.

Θέματα ιδιαίτερης σημασίας στην θεραπεία της κύστης κόκκυγος

  • Η αντιμετώπιση της πάθησης δεν πρέπει να αναβάλλεται γενικά, διότι η κύστη πολλές φορές εντελώς ασυμπτωματικά, δημιουργεί επεκτάσεις σε πλάγιες υποδόριες δομές και μπορεί να εμφανίσει συρίγγια περισσότερα.
  • Κύστη κόκκυγος με συρίγγια που επεκτείνονται προς τον πρωκτό πρέπει να αντιμετωπίζονται αμεσότερα, διότι θα παρουσιάσουν δυσκολίες στην επούλωση.
  • Μέθοδοι που ανά καιρούς παρουσιάζονται με στόχο την αφαίρεση των πόρων ενδοσκοπικά κλπ, εγκυμονούν κινδύνους υποτροπών και επαναδημιουργίας συριγγίων.
  • Η ριζική αποτρίχωση της περιοχής με Laser, αποτελεί μία πολύ σωστή μετεγχειρητική διαδικασία, για να εκμηδενίσει την πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου.

 Τι χρειάζεται μετά την εγχείρηση της κύστης κόκκυγα

1. Περίπτωση «ανοικτής επέμβασης» κύστεως κόκκυγος

Μετά την εγχείρηση χρειάζεται καθημερινή φροντίδα του τραύματος. Οι αλλαγές γίνονται σε εξωτερικό ιατρείο και σκοπό έχουν την αφαίρεση των γαζών του τραύματος, την νεαροποίηση αυτού και την αφαίρεση τυχόν νεκρωμάτων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως betadine sol. οξυζενέ, φυσιολογικός ορρός, fucidine γάζες ή διάφορα επουλωτικά επιθέματα όπως confeel της coloplast. Οι αλλαγές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό ή την νοσηλεύτρια, έως ότου κριθεί ικανή η δυνατότητα αλλαγών από τους οικείους του ασθενούς.

Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση!!

Ο ασθενής μπορεί να περπατάει, να κάθεται και να επιστρέψει στην εργασία του σύντομα, και να μπει στο λουτρό ή και στην θάλασσα όταν αυτό συσταθεί από τον θεράποντα.

2. Περίπτωση κλειστής επέμβασης κύστεως κόκκυγος

Ο ασθενής κινητοποιείται πάλι άμεσα, δεν έχει ανάγκη αλλαγών, αλλά κάποια αλλαγή της γάζας που καλύπτει το τραύμα και απλή παρακολούθηση από τον ειδικό ανά τακτά ραντεβού.

Τα ράμματα αφαιρούνται την 15η ημέρα και μετά.

Πότε επιλέγουμε ανοικτή ή κλειστή μέθοδο

Η κλειστή μέθοδος ενδείκνυται για τις περιπτώσεις μη επιπλακείσας κύστεως (αποστήματα, πολλαπλά συρίγγια), όπως επίσης και για μικρές κύστεις  ή σε ασθενείς με μικρό υποδόριο βάθος, λίπος κλπ.

Οι πιθανότητες επιπλοκών από την «κλειστή» μέθοδο, είναι υπαρκτές και είναι συλλογή υγρού, μετεγχειρητική φλεγμονή κλπ.

Ο χειρουργός σας είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλεύσει για τον ενδεδειγμένο τρόπο επεμβάσεως και αποθεραπείας.

Μετεγχειρητική φροντίδα κύστης κόκκυγος

Ανάλογα με το είδος επέμβασης και εκτομής και έχοντας να κάνουμε με ένα τραύμα σε μία δύσκολη και δυσπρόσιτη -για τον ασθενή- περιοχή, η συνεχής παρακολούθηση και φροντίδα, είναι επιβεβλημένη. Στην κλινική μας, έχουμε την δυνατότητα και την απαραίτητη γνώση και τεχνική υποστήριξη, να παρέχουμε στους ασθενείς μας, συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα του τραύματος, με εξειδικευμένο προσωπικό χειρουργών και νοσηλευτών.

Υπάρχει ειδική συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία Kalteq, αποκλειστική αντιπρόσωπο των επιθεμάτων Hartmann, τα οποία και αποτελούν τα πλέον σύγχρονα ειδικά υλικά για την επιμέλεια και αντιμετώπιση πλείστων όσων χειρουργικών τραυμάτων απλών και μη, επιπλεγμένων και μη, επιμολυσμένων κλπ.

Η χορήγηση αυτών των υλικών γίνεται κατόπιν ειδικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ, και παρέχονται δωρεάν, ενώ η φροντίδα των ασθενών γίνεται είτε στο γραφείο-ιατρείο του χειρουργού είτε και κατ’οίκον από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό της Kalteq δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό