Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού

Ραγάδα δακτυλίου πρωκτού

Ραγάδα δακτύλιου πρωκτού

Ραγάδα δακτύλιου πρωκτού George Sambalis

Είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η κύρια συμπτωματολογία της είναι ο έντονος πόνος στην αφόδευση, ο οποίος συνεχίζεται και μετά και μπορεί να διαρκέσει και ώρες. Αρκετές φορές συνοδεύεται και με αίμα στά κόπρανα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ
Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ για ραντεβού
Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ για ραντεβού
Επικοινωνηστε με τον κ.Σάμπαλη

Εμφανίζεται εξίσου συχνά στους άνδρες και τις γυναίκες. Η ραγάδα εντοπίζεται σχεδόν πάντα στην 6η ώρα σε γυναικολογική θέση και σπανιώτερα στην 12η ώρα. Εντόπιση ραγάδος σε άλλη θέση ή παρουσία πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του δακτυλίου υποδηλώνει τη συνύπαρξη και άλλης παθήσεως, όπως ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn.

Η θέση της ραγάδος στον πρωκτικό σωλήνα

Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού. Σπανιότερα οφείλεται σε κακή επούλωση εγχειρητικών τραυμάτων ή σε τραυματισμούς της περιοχής.

Ραγάδα - ΠόνοςΗ κύρια αιτία της δημιουργίας ραγάδος του πρωκτού θεωρείται η ισχαιμία της πρωκτικής περιοχής που οφείλεται στον μόνιμα συνεσπασμένο έσω σφιγκτήρα μύ, με αποτέλεσμα την διαταραχή στην επούλωση, την δημιουργία ουλής και το έντονο άλγος.

Συμπτώματα της ραγάδας δακτυλίου πρωκτού

Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία.

Ο πόνος είναι βασανιστικός. Μοιάζει με «μαχαιριά» στην περιοχή, επίμονος και δεν ανακουφίζεται με καμία αλλαγή της θέσης του ασθενούς.

Πολλές φορές συνδυάζεται με αιμορροϊδοπάθεια, αλλά και παρουσιάζει μία δορυφόρο αιμορροΐδα (sentinel tag), σαν μία μικρή δερματική πτυχή. Η ύπαρξη της υποδηλώνει την θέση και την ύπαρξη της ραγάδας, αλλά και την χρονιότητα της νόσου.

Θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου πρωκτού

ραγάδα πρωκτούΗ φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές συχνά αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι ευχερής, σύντομη και αποτελεσματική.

Ειδικές αλοιφές με προσμίξεις νιτρωδών αλάτων (π.χ. rectogesic), αποσκοπούν στην  χάλαση της σύσπασης του έσω σφιγκτήρα, στην τοπική αγγειοδιαστολή, και επακόλουθο μείωση της ισχαιμίας και την  ανάπλαση του βλεννογόνου. Συνοδεύονται από παρενέργειες όπως το αίσθημα καύσου, ερυθρότητας στο πρόσωπο και παλμών. Μερικές φορές (σε πρόωρη ραγάδα), έχουν σαφή βελτίωση έως και ίαση.

Η υποτροπή της ραγάδας είναι υπαρκτή και υποδηλώνει πως πρέπει να γίνει χειρουργική θεραπεία.

Η χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπιση της ραγάδας. Εκτός από τον καθαρισμό της ραγάδας, η επέμβαση συμπληρώνεται από μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής.

Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Σάμπαλης Γιώργος
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Διευθυντής Χειρουργός - Ευρωκλινική Αθηνών
Μπορείτε να απευθυνθείτε:
Επικοινωνία

Κόστος επέμβασης

Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ για ραντεβού
Επικοινωνήστε μαζί μας.
Παρακαλώ, θεσατε το επώνυμο σας!
Παρακαλώ υεσατε το email σας!!
Παρακαλώ θεσατε το τηλέφωνο σας!
Παρακαλώ θέσατε το ερώτημα σας!

Τηλεφωνήστε ΤΩΡΑ.

 Γραμματεία ΧειρουργούΓραμματεία Ιατρού      Γιώργος ΣάμπαληςΚινητό Ιατρού

Επικοινωνία με Σάμπαλη ΓεώργιοΕπικοινωνήστε με το γιατρό