Ζώντας με τον δακτύλιο

//Ζώντας με τον δακτύλιο

Μετεγχειρητική δίαιτα και διατροφή με τον δακτύλιο παχυσαρκίας

Μετά την επέμβαση θα χρειαστείτε ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα. Συζητήστε το θέμα λεπτομερώς με τον χειρουργό σας ή τον διαιτολόγο σας, γιατί θα σας βοηθήσουν να μάθετε και να συνηθίσετε τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας και στη διατροφική σας.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες για το τι θα τρώτε και θα πίνετε, ξεκινώντας αμέσως μετά την επέμβαση, έτσι ώστε να επιτρέψετε στην νέα δομή του στομάχου σας να αναρρώσει πλήρως και στο LAP – BAND να διατηρηθεί στη σωστή θέση. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα ή και περισσότερο. Είναι επίσης σημαντικό ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, να μην τεντώσετε υπερβολικά το νέο σας στομαχικό σάκο πάνω από το LAP – BAND . Λόγω του ότι ο εμετός μπορεί να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να αποφεύγετε τον εμετό. Επίσης ο εμετός μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα στομαχικός ιστός να γλιστρήσει μέσα από το δακτύλιο.

Οι πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες

Αμέσως μετά την επέμβαση, μπορείτε να πίνετε κατά διαστήματα μικρές γουλιές νερό, ή να γλείψετε ένα παγάκι. Δεν θα πρέπει να πιείτε παραπάνω από αυτό. Την επόμενη ημέρα της επεμβάσεως μπορείτε να πιείτε λίγη περισσότερη ποσότητα υγρών, αλλά μόνο μία μικρή ποσότητα κάθε φορά.

Εκτός του νερού, θα πρέπει να επιλέγετε υγρά που να περιέχουν υψηλό αριθμό θερμίδων. Για να αποφύγετε την ναυτία και τον έμμετο, δεν θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά.

Μία με τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση

Τα κάτωθι αναφερόμενα ποτά και πολύ μαλακές τροφές, συνιστώνται για τις πρώτες τέσσερεις εβδομάδες μετά την επέμβαση: • Καθαρός ζωμός ή σούπα (χωρίς λαχανικά ή κρέας και όχι κρεμώδη) • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών • Γάλα (κατά προτίμηση αποβουτυρωμένο) • Ζελέ • Χυμός ή πουρές από μαλακά φρούτα

Όσο περνά ο καιρός μπορείτε σιγά-σιγά να προχωρήσετε σε στερεά τροφή, βασιζόμενοι στις συμβουλές του ιατρού και του διαιτολόγου σας.

Τις πρώτες εβδομάδες μπορεί να καταναλώσετε τροφές που αργότερα δεν θα τις επιτρέπει το διαιτολόγιό σας, λόγω του ότι μπορεί να περιέχουν μεγάλο αριθμό θερμίδων. Τις πρώτες εβδομάδες είναι πιο σημαντικό να αφήσετε το στομάχι σας να προσαρμοστεί στο Σύστημα LAP – BAND , παρά να χάσετε βάρος. Γενικά θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με την διατροφή σας.

Τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση

Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να ξεκινήσετε να καταναλώνετε πιο κρεμώδεις σούπες. Αυτό θα σας βοηθήσει στην μετάβασή σας στην στερεά τροφή.

Κάποια προϊόντα όπως το ψωμί, το κόκκινο κρέας και το ρύζι, υπάρχει περίπτωση να σας δημιουργήσουν προβλήματα, γι αυτό καλό θα είναι να τρώτε πιο ελαφριές τροφές, που είναι και πιο εύπεπτες. Αυτές οι τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν βραστό λευκό κρέας (κοτόπουλο ή χοιρινό) και ψάρι.

Μασάτε την τροφή σας καλά. Εάν έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία, θα πρέπει να κόβετε την τροφή σας σε μικρά κομμάτια και να την μασάτε επιμελώς. Εάν δεν ακολουθήσετε αυτές τις προληπτικές μεθόδους, θα έχετε εμετούς, ερεθισμό του στομάχου και πρήξιμο. Μπορεί ακόμη να προκαλέσετε και απόφραξη της στομαχικής εισόδου.

Εάν η στερεά τροφή σας προκαλεί ναυτία και εμετό, θα πρέπει να επιστρέψετε στην δίαιτα με τα υγρά με την οποία ξεκινήσατε. Μετά θα πρέπει σιγά-σιγά να προσθέτετε μαλακές τροφές ώσπου να κάνετε την τελική μετάβαση στην στερεά τροφή. Πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας για το τι είναι κατάλληλο για την περίπτωσή σας. Ο εμετός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γλιστρήσει ο δακτυλίος, να γλιστρήσει το στομάχι ή να διαταθεί υπερβολικά ο μικρός στομαχικός σάκος άνωθεν του δακτυλίου.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όταν θα μπορείτε να καταναλώνετε στερεές τροφές χωρίς πρόβλημα, θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ την δίαιτά σας. Τα υγρά θα περνούν πολύ γρήγορα από τον στομαχικό σάκο που έχει μικρύνει και δεν θα αισθάνεστε χορτάτοι. Από αυτό το σημείο και μετά, αποφεύγετε ποτά με υψηλές θερμίδες. Πίνετε νερό, ζωμούς, τσάι και καφέ (σκέτο χωρίς ζάχαρη).

Η μεγάλη ποσότητα φαγητού ή οι μεγάλες μπουκιές μπορεί να φράξουν την έξοδο του στομαχικού σας σάκου. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε μικρές μπουκιές. Τρώτε μόνον τρία μικρά γεύματα την ημέρα και βεβαιωθείτε ότι αυτά τα γεύματα περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ένα υγιές γεύμα περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψωμί ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο γενικός οδηγός που παρατίθεται παρακάτω, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλά και υγιή γεύματα που περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη. Ρωτήστε επίσης τον χειρουργό ή τον διαιτολόγο σας για τις διαιτητικές σας επιλογές.

Κατάλληλες επιλογές τροφίμων

• Φρούτα και λαχανικά

1 με 2 μερίδες φρέσκων φρούτων καθημερινά

2 με 3 μερίδες φρέσκων λαχανικών καθημερινά

• Σαλάτες και δημητριακά

1 μικρή μερίδα κορν-φλέικς για πρωινό

1 με 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή σικάλεως, κάθε μέρα. (Εάν θέλετε μπορείτε να αλείφετε λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο στο ψωμί).

• Κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά

60 ή 120 γραμμάρια κρέας, ψάρι ή πουλερικό, ή ένα αυγό κάθε μέρα. (Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας. Αφαιρέστε την πέτσα από τα πουλερικά. Μαγειρέψτε το κρέας με τρόπους που δεν απαιτούν πολλά λιπαρά. Οι καλύτεροι τρόποι είναι ψητό, στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή βραστό.)

• Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα και το γιαούρτι είναι θερμίδες σε υγρή μορφή. Παρόλα αυτά, αυτού του τύπου οι τροφές περιέχουν ασβέστιο, κάτι που τα κάνει σημαντικό κομμάτι της καθημερινής υγιεινής διατροφής. Για αυτό, επιλέξτε το πολύ 2 φλιτζάνια αποβουτυρωμένου γάλακτος ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και 60 γραμμάρια τυρί καθημερινά.

• Λιπαρά

Περιορίστε την κατανάλωση λίπους από 3-4 κουταλάκια του τσαγιού μαργαρίνης, βουτύρου ή ελαιόλαδου καθημερινά. Μπορείτε να τρώτε σαλάτες με ελαφριές σως και μαγιονέζα με μέτρο.

• Ποτά

Πίνετε καθημερινά όσα ποτά άνευ θερμίδων θέλετε. Τα κατάλληλα ποτά είναι:

• Τσάι ή σκέτος καφές με γλυκαντικό (χαμηλών θερμίδων)

• Νερό

• Μη ανθρακούχα αναψυκτικά τα οποία να περιέχουν χαμηλές ή καθόλου θερμίδες

• Σκέτη σούπα

Κάποιοι ιατροί αναφέρουν ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά μπορεί να συμβάλλουν στην διεύρυνση του στομάχου και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Κάποιες τροφές έχουν συμπυκνωμένες θερμίδες μικρής θρεπτικής αξίας και θα πρέπει να αποφεύγονται όσο περισσότερο δυνατόν. Περιλαμβάνονται:

Ζάχαρη και τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, όπως: • Υψηλών θερμίδων αναψυκτικά • Σιρόπι • Κέικ • Μπισκότα • Καραμέλες • Μαρμελάδα • Μέλι Υψηλών λιπαρών φαγητά όπως: • Σοκολάτα • Πίτες • Πατατάκια • Γλυκά

Τα αλκοολούχα ποτά θα πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο, για παράδειγμα ένα ποτήρι κρασί ή λιγότερο την ημέρα.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ LAP – BAND

Η επέμβαση είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο της επιτυχούς και σταθερής απώλειας βάρους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υιοθετήσετε ένα ισόβιο πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Αυτό το πολύπλευρο πρόγραμμα περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις στον χειρουργό σας, ρυθμίσεις του δακτυλίου εάν κριθεί απαραίτητο και συχνές επισκέψεις στην ομάδα στήριξης. Συνεργαστείτε στενά με τον χειρουργό σας και την ομάδα των ειδικών, ακολουθείστε τις οδηγίες τους και μιλήστε τους ανοιχτά. Μάθετε να χρησιμοποιείτε το Σύστημα LAP – BAND σαν το εργαλείο που θα σας βοηθήσει να χάσετε το περιττό σας βάρος.

Η προσαρμογή σας στον νέο τρόπο ζωής

Οι ρυθμίσεις του δακτυλίου πραγματοποιούνται χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά μόνο με μία λεπτή βελόνα η οποία εγχύει ή αναρροφά διάλυμα από / προς τον δακτύλιο, μέσω της θύρας πρόσβασης ( access port ). Η δυνατότητα ρύθμισης του δακτυλίου είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του Συστήματος LAP – BAND και είναι ένα φυσιολογικό τμήμα της διαδικασίας που ακολουθείτε. Αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει στον χειρουργό να βρει το ακριβές επίπεδο περιορισμού του στομάχου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις δικές σας ατομικές ανάγκες.

Ακολούθως από την τοποθέτηση του Συστήματος LAP – BAND , ο δακτύλιος παραμένει αρχικά άδειος ή γεμίζεται μερικώς με διάλυμα για ένα διάστημα. Οι ρυθμίσεις ξεκινούν περίπου 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ωστόσο ο χρόνος αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εσείς και ο χειρουργός σας θα αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη ρύθμιση του δακτυλίου. Για να διαπιστωθεί αυτό, ο χειρουργός σας θα υπολογίσει: • Την μέχρι εκείνη την στιγμή απώλεια βάρους • Την ποσότητα της τροφής που μπορείτε άνετα να καταναλώσετε • Το πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείτε • Την ποσότητα διαλύματος που βρίσκεται ήδη στον δακτύλιο.

Το Σύστημα LAP – BAND σας προσφέρει τον τρόπο να κερδίσετε σταθερή και ασφαλή απώλεια βάρους.

Μην βιαστείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση εάν δεν είστε ακόμη έτοιμοι.

Το Κίνητρο είναι το Κλειδί

Ο δακτύλιος για να φέρει αποτελέσματα, χρειάζεται την συμμετοχή σας. Η επιτυχία σας εξαρτάται από εσάς και την σχέση σας με την ιατρική ομάδα. Ο χειρουργός δεν θα προχωρήσει στην επέμβαση εάν δεν βεβαιωθεί ότι αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα που σας δημιουργεί το υπερβολικό σας βάρος. Επίσης θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι καταλαβαίνετε τις ευθύνες σας που περιλαμβάνουν την ανάληψη και διατήρηση των νέων διατροφικών σας συνηθειών και του νέου τρόπου ζωής σας.

Εάν είστε έτοιμοι να ελέγξετε την παχυσαρκία σας και τη ζωή σας με το σύστημα LAP – BAND μιλήστε με το χειρουργό σας για τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, και τους πιθανούς κινδύνους αυτής της επέμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό