Πόνος Στη Χολή: Τι Μπορεί Να Υποδεικνύει;

//Πόνος Στη Χολή: Τι Μπορεί Να Υποδεικνύει;

Πόνος Στη Χολή

 

Η χολή θα λέγαμε ότι είναι ένα παραμελημένο όργανο, που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό φυσικά αλλάζει αμέσως, τη στιγμή που θα παρουσιαστεί έντονος πόνος.

Αν έχετε παρατηρήσει πόνο στη χολή, τότε παρακάτω θα διαβάσετε τα προειδοποιητικά σημάδια, που υποδεικνύουν ότι μπορεί να εντοπίζεται δυσλειτουργία ή πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη.

Πριν από αυτό όμως, ας εξετάσουμε λίγο πιο προσεκτικά τη χολή.

Τι είναι η χολή και ποια η λειτουργία της;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, που έχει το σχήμα ενός σάκου και το μέγεθος ενός αχλαδιού, το οποίο βρίσκεται ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα. Πιο συγκεκριμένα, η χοληδόχος κύστη εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας.

Παρότι συνηθίζεται να την ονομάζουμε χολή, στην πραγματικότητα η ορθή της ονομασία είναι χοληδόχος κύστη, καθώς χολή ονομάζεται το υγρό που αποθηκεύεται μέσα στη χοληδόχο κύστη και συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών και ειδικά των λιπαρών, κατά τη διαδικασία της πέψης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα ή μεγάλη ανησυχία, αλλά στην περίπτωση που εντοπίζεται κάτι τo οποίο επιβραδύνει ή εμποδίζει τη ροή της χολής, τότε μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα υγείας.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη;

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη, ποικίλουν και μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το είδος του προβλήματος που εντοπίζεται. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πως πολλά συμπτώματα παρουσιάζουν ομοιότητες μεταξύ των διαφόρων προβλημάτων που εντοπίζονται στο όργανο.

Τα περισσότερα συμπτώματα της χοληδόχου κύστης εκδηλώνονται με πόνο, ο οποίος εντοπίζεται ψηλά στην κοιλιακή χώρα, είτε από τη δεξιά πλευρά, είτε στη μέση. Παρακάτω αναφέρονται τα πιο κοινά συμπτώματα που συνδέονται με πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη:

 • Έντονος πόνος, ο οποίος είναι εντοπισμένος στην κοιλιακή χώρα
 • Επέκταση του πόνου κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη ή προς τα πίσω
 • Επιδείνωση του πόνου, μετά από την κατανάλωση ιδιαίτερα λιπαρών γευμάτων ή τροφών
 • Πόνος με οξύτητα, που μπορεί να δώσει την εντύπωση κράμπας στην κοιλιακή χώρα
 • Πόνος που εντείνεται κάθε φορά που παίρνετε μια βαθιά ανάσα
 • Πόνος στην περιοχή του στήθους
 • Παρουσία καούρας, δυσπεψίας και ύπαρξη πολλών αερίων
 • Αίσθημα φουσκώματος ή πρηξίματος στην κοιλιακή χώρα
 • Εμετός, ναυτία ή πυρετός
 • Ρίγη
 • Ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα και συγκεκριμένα στο πάνω δεξί τμήμα της
 • Εμφάνιση ίκτερου (πάθηση που χαρακτηρίζεται από το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών)
 • Παρουσία ανοιχτόχρωμων κοπράνων, που δεν είναι το σύνηθες

Εφόσον έχετε εντοπίσει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα τα οποία μπορεί να συνδέονται με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, κρίνεται απαραίτητο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας, προκειμένου να προβεί σε μια ενδελεχή διάγνωση και στη συνέχεια να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που συνδέονται με την χοληδόχο κύστη;

Ορισμένα από τα πιο συχνά προβλήματα που συνδέονται άμεσα με προβλήματα και παθήσεις της χολής είναι τα εξής:

Πέτρες στη χολή ή χολολιθίαση

Οι πέτρες στη χολή ή αλλιώς χολολιθίαση, εντοπίζονται όταν μικρές πέτρες ή σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερες, μεγαλώνουν στο εσωτερικό τμήμα της χοληδόχου κύστης. Η χολολιθίαση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πόνου, αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πέτρες στη χολή δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο σύμπτωμα. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές περιπτώσεις, όπου οι πέτρες στη χολή μπορεί να υπάρχουν ακόμη και για πολλά χρόνια.

Κολικός χοληφόρων

Ο συγκεκριμένος ιατρικός όρος χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται σοβαρά επεισόδια πόνου, τα οποία μπορεί να προκληθούν εξαιτίας της απόφραξης της κυστικής οδού, από τις πέτρες στη χολή.

Στην προσπάθειά της να εξαλείψει την απόφραξη, η χοληδόχος κύστη συσπάται πολύ έντονα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σπασμωδικός και έντονος πόνος. Ο κολικός της χοληδόχου κύστης συνήθως έχει διάρκεια μερικών ωρών και στη συνέχεια παρουσιάζεται ύφεση. Μπορεί όμως να επαναληφθεί μετά από καιρό.

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή χολοκυστίτιδα

Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ύπαρξης πετρών στη χολή, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, λοιμώξεων ή ακόμα και διαφόρων όγκων, οι οποίοι προκαλούν συσσώρευση της χολής. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πως οι πέτρες στη χολή, είναι συνήθως η συχνότερη αιτία της χολοκυστίτιδας.

Η αντίδραση του σώματος στον ερεθισμό από τις πέτρες στη χολή, εκδηλώνεται με οιδήματα και πόνο στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Όταν η φλεγμονή βρίσκεται σε έξαρση, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες, μέχρι και μερικές μέρες, ενώ δεν είναι απίθανο ο ασθενής να ανεβάσει και πυρετό.

Δυσλειτουργία ή χρόνια νόσος της χοληδόχου κύστης

Σε αυτή την περίπτωση, η χοληδόχος κύστη ενδέχεται να γίνει σκληρή ή άκαμπτη, να εμφανίσει σημάδια από τις πέτρες και να προκληθούν επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι πιο σταθερά, αλλά ενδέχεται να παρουσιαστούν και ασαφή, όπως είναι το φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα, η δυσπεψία και η αυξημένη παραγωγή αερίων από το έντερο.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι η χρόνια διάρροια, η οποία συνήθως προκαλείται μετά από γεύματα και μπορεί να έχει συχνότητα μέχρι και 10 φορές την ημέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παθήσεις που σχετίζονται με την χολή και την κατάλληλη αντιμετώπιση, επικοινωνήστε σήμερα με τον Γενικό Χειρουργό, Γεώργιο Σάμπαλη και κλείστε το ραντεβού σας.

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό