Πού Είναι Η Χολή;

//Πού Είναι Η Χολή;

 

 

Μια σκέψη που ενδεχομένως έχουν κάνει πολλοί άνθρωποι κάποια στιγμή της ζωής τους είναι «Πού βρίσκεται η χολή μου»; Μπορεί να φροντίζουμε για την υγεία της καρδιάς, των νεφρών και του συκωτιού μας, παρόλα αυτά η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο, στο οποίο ελάχιστοι δίνουν σημασία.

Η χολή ή πιο σωστά, η χοληδόχος κύστη είναι ένα αρκετά παραμελημένο όργανο και αυτό αποδεικνύεται και έμπρακτα, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν καν που ακριβώς βρίσκεται στο σώμα.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το μικρό, αλλά πολύ σημαντικό όργανο και θα εξετάσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Η ανατομική θέση της χολής

Η χοληδόχος κύστη στην πραγματικότητα, αποτελεί κομμάτι του ίδιου του πεπτικού συστήματος. Το σχήμα της θυμίζει αυτό ενός αχλαδιού, ενώ η ανατομική της θέση στο ανθρώπινο σώμα, εντοπίζεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας. Αν ακουμπήσετε το χέρι σας ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή σας χώρα, θα έχετε εντοπίσει τη θέση της χοληδόχου κύστης.

Η λειτουργία της χολής

Αν αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που αποκαλούμε «χολή» και «χοληδόχος κύστη», τότε η απάντηση είναι απλή. Όταν μιλάμε για τη χολή, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο υγρό το οποίο συσσωρεύεται και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη.

Η χολή παράγεται από το συκώτι και η κύρια λειτουργία της εστιάζει στη διάσπαση των λιπαρών, από τις τροφές που καταναλώνουμε. Όταν αρχίζει η διαδικασία της πέψης, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται και αρχίζει σταδιακά να απελευθερώνει χολή, στο λεπτό έντερο.

Στην περίπτωση που καταναλώσουμε ένα γεύμα το οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε λιπαρά, η χοληδόχος κύστη ενεργοποιείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει επαρκή ροή χολής, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές, όπως είναι η διάρροια.

Οι παθήσεις που σχετίζονται με τη χολή

Η πιο συνηθισμένη πάθηση που συνδέεται με τη χοληδόχο κύστη, είναι ο σχηματισμός λίθων ή αλλιώς πέτρες στη χολή ή χολολιθίαση. Πού οφείλεται η παρουσία των λίθων στη χολή; Αυτές οι μικρές πέτρες δημιουργούνται, όταν αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα διαφόρων ουσιών, από τις οποίες αποτελείται η ίδια η χολή.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου η χολολιθίαση δεν προκαλεί πόνο ή άλλα προβλήματα υγείας, καθώς το μέγεθος των λίθων συχνά είναι πολύ μικρό και έτσι δεν δημιουργείται απόφραξη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι πέτρες στη χολή εντοπίζονται τυχαία, κατά τη διενέργεια εξετάσεων για κάποια άλλη πάθηση.

Τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν απόφραξη της χοληδόχου κύστης είναι:

  • Ξαφνικός και έντονος πόνος, που εντοπίζεται ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα
  • Αίσθημα δυσπεψίας ή καούρας μετά από γεύμα με πολλά λιπαρά ή πολλέςπρωτεΐνες
  • Πόνος που εντοπίζεται κάτω από το δεξιό ώμο ή τη δεξιά ωμοπλάτη

Στην περίπτωση που εντοπίζεται σοβαρή απόφραξη κοντά στη χοληδόχο κύστη, τότε τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακόμα:

  • Ναυτία
  • Τάση για εμετό
  • Πυρετό
  • Ίκτερο (Δηλαδή το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών
  • Σκούρα χρώμα στα ούρα

Προστατευτικά μέτρα για την υγεία της χολής

Τα μέτρα προστασίας και οι συνήθεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής συνολικής υγείας, είναι αυτά που ισχύουν και στην προστασία της χοληδόχου κύστης. Τι σημαίνει αυτό;

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μαζί με τακτική άσκηση, αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς συνδυασμούς, ενάντια σε οποιαδήποτε πάθηση.

Πιο συγκεκριμένα όμως για τη χοληδόχο κύστη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση των βλαβερών λιπαρών, όπως είναι για παράδειγμα τα τρανς λιπαρά, η συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης, καθώς και η λήψη πρωτεϊνών από φυτικές πηγές.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση αφαίρεσης της χολής;

Σε περίπτωση που αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει να ζει κανονικά, καθώς μετά την αφαίρεσή της, η χολή που παράγεται στο συκώτι, διοχετεύεται απευθείας στο λεπτό έντερο.

Παρόλα αυτά, κρίνεται σκόπιμο να φροντίζουμε όλοι μας, για την ομαλή λειτουργία της. Αξίζει τέλος να αναφερθεί, πως η αφαίρεση της χολής αποτελεί στις μέρες μας μια συνηθισμένη μέθοδο αντιμετώπισης, σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με τη χολή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παθήσεις που σχετίζονται με τη χολή και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον Γενικό Χειρουργό, Γεώργιο Σάμπαλη.

 

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό