Χολή: Τα Συμπτώματα Που Δεν Πρέπει Να Αμελήσεις.

//Χολή: Τα Συμπτώματα Που Δεν Πρέπει Να Αμελήσεις.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο που δεν μας απασχολεί συχνά, παρά μόνο στην περίπτωση που εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα ή πόνος.

Ο περισσότερος κόσμος συνήθως γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για την λειτουργία της, τον ρόλο της, αλλά και τα συμπτώματα που υποδεικνύουν δυσλειτουργία.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Τι είναι η χοληδόχος κύστη και που βρίσκεται

 

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί έναν μικρό σάκο, ο οποίος αποθηκεύει την χολή από το ήπαρ. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το συκώτι και λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας.

 

Χοληδόχος κύστη και χολή

 

Συνηθίζουμε να την αποκαλούμε χολή, ενώ στην πραγματικότητα χολή ονομάζεται το υγρό που αποθηκεύεται μέσα στην χοληδόχο κύστη. Αυτό το υγρό, βοηθά στην διάσπαση των τροφών κατά την διαδικασία της πέψης, ειδικά αν πρόκειται για λιπαρές τροφές.

 

Επιπλοκές που σχετίζονται με την χολή

 

Συνήθως η χοληδόχος κύστη δεν εμφανίζει πολλά προβλήματα, αλλά αν κάτι επιβραδύνει ή παρεμποδίζει την ροή της χολής από την χοληδόχο κύστη, τότε μπορεί να παρουσιαστούν διάφορα προβλήματα υγείας.

Πολύ σημαντική λοιπόν είναι η γνώση των βασικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με προβλήματα στην χολή (πέτρες , λάσπη, ίζημα κλπ.), ώστε ο ασθενής να είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει και να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον χειρουργό.

 

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν πρόβλημα στην χοληδόχο κύστη

 

Παρακάτω θα δούμε τα συμπτώματα, που υποδεικνύουν πρόβλημα χολολιθίασης και αν εκδηλωθούν, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα τον θεράποντα ιατρό του:

  • Έντονος πόνος στο δεξί μέρος της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από τα πλευρά
  • Πόνος στο επιγάστριο (το άνω μέρος της κοιλιάς), δηλαδή πάνω από τον αφαλό και κάτω από την ξιφοειδή απόφυση (το χαμηλότερο σημείο του στέρνου)
  • Αντανάκλαση του πόνου κυρίως προς την μέση
  • Πόνος που μπορεί να συνοδεύεται από τάση για έμετο ή και έμετο, μετεωρισμό (συσσώρευση αερίων στο έντερο) και φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά
  • Οποιαδήποτε διαταραχή στο χρώμα των ούρων (ειδικά προς το κόκκινο ή βυσσινί χρώμα), καθώς και ούρα που έχουν το χρώμα του κονιάκ και συνοδεύονται από αίσθημα πόνου
  • Αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων προς το “πιο ανοιχτό” χρώμα ή ακόμα και αποχρωματισμός κοπράνων (άχρωμα κόπρανα)
  • Εμφάνιση κίτρινων αποχρώσεων στα μάτια (υπίκτερος ή και ίκτερος), μαζί με αυξημένο υποκίτρινο χρώμα στο δέρμα

Όλα ή και ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα, αποτελούν ένδειξη επιπλοκών από την χολολιθίαση (πέτρα στην χολή) και πρέπει να κατευθύνουν άμεσα τον ασθενή στο νοσοκομείο ή σε χειρουργό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και την θεραπεία της χολολιθίασης, επικοινωνήστε σήμερα με τον Διευθυντή Χειρουργό στην Ευρωκλινική Αθηνών, Γεώργιο Σάμπαλη.

 

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό