Κιρσοκλήλη & Υπογονιμότητα: Μπορώ Να Κάνω Παιδιά;

//Κιρσοκλήλη & Υπογονιμότητα: Μπορώ Να Κάνω Παιδιά;

 

Κιρσοκήλη

Περίπου στο 1/3 των ζευγαριών με προβλήματα υπογονιμότητας, η δυσκολία σύλληψης εντοπίζεται σε παθολογία ή δυσλειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα.

Τι είναι η κιρσοκήλη;

Κιρσοκήλη ονομάζεται η παθολογική κατάσταση όπου παρατηρείται διάταση των φλεβών του κιρσοειδούς πλέγματος των όρχεων. Η κιρσοκήλη αποτελεί μια συγγενή πάθηση, δηλαδή κάτι με το οποίο γεννιέται ένας άνδρας.

Με απλά λόγια, η κιρσοκήλη αναφέρεται στην φλεβική ανεπάρκεια του όρχεως και στο 90% των περιπτώσεων εντοπίζεται στον αριστερό όρχι, ενώ στο υπόλοιπο 10% μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη.

Κιρσοκήλη και Υπογονιμότητα – Στατιστικά Στοιχεία

Η κιρσοκήλη αποτελεί μια πολύ συχνή πάθηση στους άνδρες, η οποία εντοπίζεται σε ποσοστό 15% του συνολικού πληθυσμού. Αξίζει να αναφερθεί πως το 35 – 44% των ανδρών οι οποίοι προβαίνουν σε κλινικό έλεγχο λόγω υπογονιμότητας, διαγιγνώσκονται με κιρσοκήλη.

Στους άνδρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί (δευτεροπαθής υπογονιμότητα), το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 45 – 81%. Στους άνδρες που εντοπίζονται παθολογικές παράμετροι σπερμοδιαγράμματος, αποδεικνύεται πως περίπου το 25% έχει κιρσοκήλη.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η κιρσοκήλη αποτελεί ένα ανατομικό πρόβλημα εκ γενετής, το οποίο όμως συνήθως γίνεται αντιληπτό μετά την εφηβεία, καθώς τότε αρχίζει η ανάπτυξη των όρχεων.

Η πάθηση εκδηλώνεται με φούσκωμα των φλεβών, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από τους όρχεις, προς τις μεγαλύτερες φλέβες της κοιλιάς. Το λεπτό φλεβώδες δίκτυο του όρχεως ονομάζεται κιρσοειδές ή βοτρυοειδές πλέγμα και στην περίπτωση της κιρσοκήλης, αυτό βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον όρχι και μπορεί να γίνει αντιληπτό με ψηλάφηση.

Συμπτώματα

Η πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν συμπτώματα. Στις περιπτώσεις που εμφανιστούν συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι τόσο ελαφρά, που οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχουν με ήπια αίσθηση βάρους ή πόνου στον αντίστοιχο όρχι. Μπορεί ακόμη να εντοπίζεται αλλαγή στο μέγεθος ή στην σύστασή του. Δηλαδή να είναι μικρότερος ή πιο μαλακός.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κιρσοκήλη δεν αποτελεί κακοήθεια, ούτε πρόκειται να εξελιχθεί σε κακοήθεια σε όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενή. Η πιο σοβαρή επίπτωσή της είναι η υπογονιμότητα.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση στην περίπτωση της κιρσοκήλης πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους:

  • Κλινική εξέταση του ασθενή με ψηλάφηση
  • Έγχρωμο υπερηχογράφημα οσχέου σε συνδυασμό με Triplex οσχέου
  • Σπερμοδιάγραμμα

 Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης πρέπει να πραγματοποιείται πολύ προσεκτικά, ώστε όχι μόνο να βελτιωθεί η γονιμοποιητική ικανότητα του άνδρα, αλλά να μπορέσει το υπογόνιμο ζευγάρι να αποκτήσει ένα υγιές παιδί.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να χειρουργηθεί ένας ασθενής με κιρσοκήλη είναι οι εξής:

  • Να εντοπίζεται κιρσοκήλη με ψηλάφηση
  • Nα εμφανίζεται παθολογία στο σπερμοδιάγραμμα
  • Να προσπαθεί να τεκνοποιήσει γιαδιάστημα 2 χρόνων

Μπορεί η επέμβαση της κιρσοκήλης να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος;

Στην περίπτωση της ανδρικής υπογονιμότητας, η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%.

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι ασθενείς που σκέφτονται να καταφύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έχουν υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία, έχουν ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 50%, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία της κιρσοκήλης.

Ποιες είναι οι χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης της κιρσοκήλης;

  • Εγχείρηση Ivanissevich: Πραγματοποιείται κλείσιμο (απολίνωση) των σπερματικών φλεβών, μέσα από βουβωνική προσπέλαση
  • Εγχείρηση Palomo: Πραγματοποιείται κλείσιμο (απολίνωση) των σπερματικών αγγείων στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, πάνω από το εσωτερικό βουβωνικό στόμιο
  • Λαπαροσκοπική επέμβαση: Πραγματοποιείται με 3 μικρές τομές των 5 χιλιοστών στο δέρμα. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κιρσοκήλη και την υπογονιμότητα, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, κλείστε σήμερα ραντεβού με τον Γενικό Χειρουργό, Γεώργιο Σάμπαλη.

Γεώργιος Σάμπαλης on EmailΓεώργιος Σάμπαλης on FacebookΓεώργιος Σάμπαλης on LinkedinΓεώργιος Σάμπαλης on TwitterΓεώργιος Σάμπαλης on Youtube
Γεώργιος Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος at Δ/ντης Χειρουργός – Ευρωκλινική Αθηνών
Αριστούχος Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Μέλος EAES (European Association for Endoscopic Surgery)
Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.
Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό