Βουβωνοκήλη – Τί πρέπει να προσέξω μετά το χειρουργείο?

//Βουβωνοκήλη – Τί πρέπει να προσέξω μετά το χειρουργείο?

 

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, με την πλέον σύγχρονη μορφή αυτής, την μέθοδο TEP, αποτελεί μία ιδανική επέμβαση, κυρίως όσον αφορά την μετεγχειρητική πορεία.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση βιώνει ελάχιστο πόνο, εντοπιζόμενο κυρίως στα μικρά “τσιρότα” σε τραυματα των 5 χιλιοχτών μόνο, και στην περιοχή του ομφαλού.

Γενικά υπάρχει ένα αίσθημα μυϊκής “κράμπας” και τιποτε αλλο. Ετσι ο ασθενής μπορεί εύκολα να “παρασυρθεί” , και να κανει κινήσεις και “εργασίες” ξεγεύγοντας έτσι απο οδηγίες μετεγχειρητικής προσοχής.

Μετά το χειρουργείο δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος, τον βήχα και το φτέρνισμα αμεσα μετεγχειρητικά. Αυτές οι τρείς “λειτουργίες”, αυξάνουν τν ενδοκοιλιακή πίεση και ετσι μπορούν να “δημιουργήσουν” καποιο μετεχγειρητικό πρόβλημα, κυρίως στην σταθεροποίηση του πλέγματος.

Ειδικά το διάστημα του 1ου μήνα είναι αρκετά σημαντικό. Επίσης η άθληση είναι ενα θέμα ιδιαίτερης προσοχής, κυρίως η έντονη, με αρση βαρών και εντονων ασκήσεων αυξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Ομως, τρέξιμο, πισίνα και απλή γυμναστική είναι επιτρεπτή μετά 15ήμερον!

 

 

Γεώργιος Σάμπαλης on EmailΓεώργιος Σάμπαλης on FacebookΓεώργιος Σάμπαλης on LinkedinΓεώργιος Σάμπαλης on TwitterΓεώργιος Σάμπαλης on Youtube
Γεώργιος Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος at Δ/ντης Χειρουργός – Ευρωκλινική Αθηνών
Αριστούχος Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Μέλος EAES (European Association for Endoscopic Surgery)
Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.
Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό