Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη

///Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη

Τι είναι ο πολύποδας  στην χολυδόχο κύστη;

Ο πολύποδας στην χοληδόχο κύστη (ή όπως συνηθίζουμε να ακούμε “ο πολύποδας στη χολή”) είναι πολύ σύνηθες εύρημα πλέον στις διαγνωστικές εξετάσεις στην πλειονότητα των ασθενών.

Παρουσιάζονται σε ποσοστά 4,3-7% σε ηλικία πάνω από 45 ετών και σε μεγαλύτερη πιθανότητα στους άνδρες.

Οι πολύποδες στην χοληδόχο κύστη αποτελούν βλεννογονικές “προεκβολές” εντός αυτής και γίνονται πάντα αντιληπτοί με την υπερηχολογική μελέτη.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Μρφές Πολύποδα στην χοληδόχο κύστη

Οι πλέον συνήθεις μορφές πολύποδα στην χοληδόχο κύστη είναι:

  • Οι χοληστερινικοί πολύποδες (ή ψευδοπολύποδες) οι οποίοι αποτελούν συσσώματα κρυστάλλων χοληστερίνης. Δεν μεγαλώνουν πέραν των 10mm, δεν εξαλάσσονται και είναι πολλές φορές πολλαπλοί και οι πλέον συνήθεις (60%)
  • Οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι και αυτοί δεν εξαλάσσονται, απαντούν σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.
  • Οι αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι οποίοι αποτελούν την μόνη πιθανή αιτία εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως, το οποίο αποτελεί και τον κακοηθέστερο και πλέον επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Αναπτύσσονται από 5 έως 20 χιλιοστά και κατά κανόνα είναι μονήρεις.
  • Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες ή αδενομύωση, εμφανίζεται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστεως κυρίως στον πυθμένα αυτής. Παρουσιάζεται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει συνδεθεί με κακοήθη εξαλλαγή και παρουσιάζεται στο 20% των περιπτώσεων.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης & Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία των πολυπόδων είναι ανύπαρκτη. Δεν δίνουν συμπτώματα παρά μόνον εάν η θέση τους είναι πλησίον του κυστικού πόρου και μπορούν να δημιουργήσουν μερική ή και πλήρη απόφραξη της “χολής”. Επίσης οι πολλαπλοί χοληστερινικοί πολύποδες μπορούν να δημιουργήσουν κρίσεις χολοκυστίτιδας λόγω του ερεθισμού του τοιχώματος αυτής (χοληστρίνωση ή χοληστερόλωση).

Διάγνωση πολυπόδων χοληδόχου κύστης

Η διάγνωση των πολυπόδων είναι κατά κανόνα υπερηχογραφική. Αποτελεί την πλέον ενδεικνυόμενη, φθηνή και λεπτομερή μέθοδο διάγνωσης αλλά και παρακολούθησης των πολυπόδων της “χολής”.

Άλλες εξετάσεις είναι σαφώς η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα έχουν θέση μόνο στην διερεύνηση της περεταίρω επιθετικότητας και βαθμού διείσδυσης ενός κακοήθως εξαλλαγέντος πολύποδος.

Πορεία των πολυπόδων και Θεραπεία

Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η συμβουλή που πρέπει να δοθεί από τον “ειδικό”, στον ασθενή με εμφάνιση πολύποδα στη “χολή”.

Ακολουθώντας τα διεθνή standards και τις σύγχρονες μελέτες, η κατεύθυνση είναι ότι:

  • Κάθε πολύποδας που εμφανίζει αύξηση μεγέθους, είναι μονήρης και είναι > των 5 χιλιοστών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επέμβαση.
  • Η συνύπαρξη πολυπόδων με χολολιθίαση αποτελεί σαφώς επίσης ένδειξη αφαίρεσης της χοληδόχου.
  • Η ενδεικνυόμενη επέμβαση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
     

    Viber
    Viber Επικοινωνία με Ιατρό