Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ανατομία Κοιλιακού Τοιχώματος

Πληροφορηθείτε για την ανατομία του κοιλιακού τοιχώματος ώστε να κατανοήσετε τα σημεία στα οποία παρατηρούνται οι αντίστοιχες κήλες.

Για να κατανοήσει κανείς το τι είναι κήλη και να εξηγήσει τον μηχανισμό που δημιουργείται και τι προκαλεί, καλό θα είναι να έχει κάποιες απλές γνώσεις ανατομίας της περιοχής του τοιχώματος της κοιλιάς μας!

Πληροφορίες για την Κήλη – Ανατομία Κοιλιακού τοιχώματος

Οι κήλες δημιουργούνται σε ευένδοτα, ευαίσθητα, ευάλωτα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος, πράγμα που σημαίνει κυρίως σε περιοχές όπου ενώνονται μυικές απονευρώσεις (πέταλα-θήκες των μυών) ή σημεία που δεν καλύπτονται από απονευρώσεις.

Οι κήλες σχηματίζονται σε ελλείμματα (σχισίματα-διανοίξεις) των περιτονιών των μυών και όχι από ρήξεις μυών.

Απ’ ό,τι βλέπουμε στην ανατομική εικόνα οι μυς της κοιλιάς είναι πολλοί, σύνθετοι και δυσνόητοι στην περιγραφή τους. Όμως αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε και παρατηρήσουμε είναι:

  • O ομφαλός (σημείο που διέρχονται τα ομφαλικά αγγεία στην εμβρυϊκή ζωή, το οποίο μετά συγκλείεται)
  • Το σημείο του βουβωνικού πόρου (από όπου διέρχονται προς τα κάτω τα γεννητικά όργανα του άρρενος μετά των αγγείων τους και του σπερματικού πόρου), το οποίο είναι και ανεπαρκές ως προς την ύπαρξη περιτονίας!
  • Το σημείο του μηριαίου δακτυλίου (από όπου διέρχονται τα αγγεία του ποδός)
  • Το σημείο που ενώνεται η ημισεληνοειδής γραμμή του Spiegel με την τοξοειδή γραμμή του Douglas.

Κατά σειράν λοιπόν έχουμε: ΟμφαλοκήληΒουβωνοκήληΜηροκήλη και την σπανιότερη κήλη του Spiegel!

Στο δε σημείο ένωσης του αριστερού ορθού κοιλιακού μυός μετά του δεξιού, άνωθεν του ομφαλού, δηλαδή στην λευκή γραμμή, εκεί παρατηρείται η Επιγαστρική κήλη ή κήλη της Λευκής Γραμμής!

Τι λένε οι ασθενείς

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας