Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Περιτονίτιδα – Οξεία κοιλία

Περιτονίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του περιτοναίου. Το περιτόναιο είναι το καλυπτήριο τοίχωμα του εσωτερικού της κοιλιάς, αποτελούμενο απο ειδικό επιθήλιο που στόχο έχει την προστασία των ενδοκοιλιακών σπλάχνων. Η κάλυψη με περιτόναιο αφορά το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλιάς (περιτοναϊκή κοιλότητα) και τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα.

Τα ενδοκοιλιακά όργανα που καλύπτονται απο περιτόναιο είναι: Στόμαχος, μερος του 12δακτύλου, μέρος του ήπατος, χοληδόχος κύστη, λεπτό έντερο, μέρος του παχέος εντέρου και σκωληκοειδής απόφυση, μήτρα και εξαρτήματα.

Η περιτονίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη αντίδραση σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον περιτοναϊκό υμένα, και για τον λόγο αυτο οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλλες.

Το περιτόναιο μπορεί να ερεθιστεί από ελεύθερη ροή εντός της κοιλιάς:

 • Χολής.
 • Εντερικού υγρού και κοπράνων.
 • Γαστρικού υγρού και τροφών.
 • Αίματος.
 • Μικροβίων.

Η παρουσία υλικού εκ των αναφερθέντων στοιχείων, εντός της κοιλίας δεν αποτελεί φυσιολογική κατάσταση. Εντός της κοιλίας υπάρχει ΜΟΝΟ ελεύθερο διαυγές υγρό (ορρός), το οποίο ευρισκεται υπο διαρκή και αέναη κίνηση παραγωγής – απορρόφησης απο τα επιθηλιακά κύτταρα. Η ποσότητα του ποικίλλει, εξαρτάται απο την ενυδάτωση του οργανισμού, την στάση και συνοδό οίδημα στο φλεβικό δίκτυο της κοιλίας και του εντέρου.

Η επαφή των ως ανω στοιχείων με το περιτόναιο, προκαλεί άμεσο φλεγμονώδη αντίδραση αυτού, αύξηση αιμάτωσης, διαταραχή της ανταλλαγής των υγρών και είσοδο τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία.

Αίτια – Παθήσεις

 • Βαρεία χολοκυστίτδα
 • Διάτρηση έλκους στομάχου ή 12δακτύλου
 • Οξεία παγκρεατίτιδα
 • Οξεία απόφραξη του εντέρου – ειλεός
 • Αγγειακή εμβολή – θρόμβωση μεσεντερίων αγγείων.
 • Διάτρηση σκωληκοειδούς – Μεκελείου αποφύσεως
 • Οξεία εκκολπωματίτιδα
 • Διάτρηση εντέρου.
 • Ρήξη ή συστροφή ωοθήκης
 • Οξεία σαλπιγγίτιδα
 • Εξωμήτριος κύηση

 Συμπτώματα περιτονίτιδος

Η συμπτωματολογία της περιτονίτιδος είναι ΟΞΕΙΑ, με αιφνίδια έναρξη και θορυβώδης.

Ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο, αιφνίδιο ο οποίος συνεχώς επιδεινώνεται και μπορεί να καταλάβει όλη την κοιλιακή χώρα.

Στην αρχή ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή του πάσχοντος οργάνου (πχ 12δάκτυλο, σκωληκοειδής), και σταδιακά επεκτείνεται σε όλη την κοιλιά.

Συνοδεύεται από ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας, αναστολή αερίων και κοπράνων και ενδεχομένως υπόταση.

Η περιτονίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση η οποία θα πρεπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο, χωρίς καθυστέρηση.

Η αντιμετώπιση θα πρεπει να γινει σε χειρουργική κλινική, και αποσκοπεί στην άμεση υποστηριξη του ασθενούς ο οποίος μπορεί να περιπέσει σε καταπληξία (σόκ), έναρξη αντιβιοτικής ενδοφλεβίου αγωγής, επειγουσα διενέργεια εξετάσεων (αιματολογικών και απεικονιστικών), και άμεση χειρουργική επέμβαση!

Θεραπεία της περιτονίτιδος

Η θεραπεία της περιτονίτιδος είναι χειρουργική.

Ο στόχος είναι ο πλήρης καθαρισμός της περιτοναϊκής κοιλότητας απο τα τοξικά υγρά, η έκπλυση όλων των οργάνων και καθαρισμός των φλεγμονωδων στοιχείων και ψευδομεμβρανών.

Ακολουθεί η χειρουργική αποκατάσταση του οργάνου που πάσχει και αναλόγως μπορεί να χρειαστεί:

Επείγουσα σκωληκοειδεκτομή, συρραφή διατρήσεως έλκους, αφαίρεση μεκελείου αποφύσεως, χολοκυστεκτομή, αποκατάσταση ειλεού εντέρου, εκτομή πάσχοντος εντέρου και αναλόγως αναστόμωση ή εκστόμωση με ειλεοστομία ή κολοστομία, παροχέτευση πυοσαλπίγγων κλπ.

Παράλληλα ο ασθενής υποβάλλεται σε διεξοδική αποκατάσταση του σόκ, ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, χορήγηση πλάσματος ή αίματος και υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας εφ’οσον χρειαστεί.

Κλείσιμο της κοιλίας και παροχετεύσεις όλων των κοιλοτήτων και των κλειστών χώρων, προς αποφυγή μετεγχειρητικών συλλογών ή αποστημάτων!

Τι πρέπει να προσέχουμε για την περιτονίτιδα

Ο πόνος στην κοιλιά πρεπει να διερευνάται και να μην αντιμετωπίζεται ελαφρά και αλόγιστα. Η τακτική του να “πάρω ένα παυσίπονο” και ακομη χειρότερα σπασμολυτικό, εγκυμονεί τον τεραστιο κίνδυνο της συγκαλυψης της περιτονίτιδας και της επιδείνωσης της. Επομένως καθε πόνος στην κοιλιά θεωρείται δυνητικά σοβαρός μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Παράλληλα όμως η “πρόληψη” αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας, και της αντιμετώπισης προβλημάτων προτού επιπλακούν όπως πχ στην χολολιθίαση, την εκκολπωματίτιδα κλπ.

Καλέστε άμεσα το γιατρό
Επικοινωνήστε μαζί μας

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας
Ρωτήστε το γιατρό
Κόστος νοσηλείας
Ενημέρωση COVID