Περιτονίτιδα – Οξεία κοιλία

//Περιτονίτιδα – Οξεία κοιλία

Περιτονίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή του περιτοναίου. Το περιτόναιο είναι το καλυπτήριο τοίχωμα του εσωτερικού της κοιλιάς, αποτελούμενο απο ειδικό επιθήλιο που στόχο έχει την προστασία των ενδοκοιλιακών σπλάχνων. Η κάλυψη με περιτόναιο αφορά το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλιάς (περιτοναϊκή κοιλότητα) και τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα.

Τα ενδοκοιλιακά όργανα που καλύπτονται απο περιτόναιο είναι: Στόμαχος, μερος του 12δακτύλου, μέρος του ήπατος, χοληδόχος κύστη, λεπτό έντερο, μέρος του παχέος εντέρου και σκωληκοειδής απόφυση, μήτρα και εξαρτήματα.

Η περιτονίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη αντίδραση σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον περιτοναϊκό υμένα, και για τον λόγο αυτο οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλλες.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Το περιτόναιο μπορεί να ερεθιστεί από ελεύθερη ροή εντός της κοιλιάς:

  • Χολής.
  • Εντερικού υγρού και κοπράνων.
  • Γαστρικού υγρού και τροφών.
  • Αίματος.
  • Μικροβίων.

Η παρουσία υλικού εκ των αναφερθέντων στοιχείων, εντός της κοιλίας δεν αποτελεί φυσιολογική κατάσταση. Εντός της κοιλίας υπάρχει ΜΟΝΟ ελεύθερο διαυγές υγρό (ορρός), το οποίο ευρισκεται υπο διαρκή και αέναη κίνηση παραγωγής – απορρόφησης απο τα επιθηλιακά κύτταρα. Η ποσότητα του ποικίλλει, εξαρτάται απο την ενυδάτωση του οργανισμού, την στάση και συνοδό οίδημα στο φλεβικό δίκτυο της κοιλίας και του εντέρου.

Η επαφή των ως ανω στοιχείων με το περιτόναιο, προκαλεί άμεσο φλεγμονώδη αντίδραση αυτού, αύξηση αιμάτωσης, διαταραχή της ανταλλαγής των υγρών και είσοδο τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία.

Αίτια – Παθήσεις

  • Βαρεία χολοκυστίτδα
  • Διάτρηση έλκους στομάχου ή 12δακτύλου
  • Οξεία παγκρεατίτιδα
  • Οξεία απόφραξη του εντέρου – ειλεός
  • Αγγειακή εμβολή – θρόμβωση μεσεντερίων αγγείων.
  • Διάτρηση σκωληκοειδούς – Μεκελείου αποφύσεως
  • Οξεία εκκολπωματίτιδα
  • Διάτρηση εντέρου.
  • Ρήξη ή συστροφή ωοθήκης
  • Οξεία σαλπιγγίτιδα
  • Εξωμήτριος κύηση

 Συμπτώματα περιτονίτιδος

Η συμπτωματολογία της περιτονίτιδος είναι ΟΞΕΙΑ, με αιφνίδια έναρξη και θορυβώδης.

Ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο, αιφνίδιο ο οποίος συνεχώς επιδεινώνεται και μπορεί να καταλάβει όλη την κοιλιακή χώρα.

Στην αρχή ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή του πάσχοντος οργάνου (πχ 12δάκτυλο, σκωληκοειδής), και σταδιακά επεκτείνεται σε όλη την κοιλιά.

Συνοδεύεται από ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας, αναστολή αερίων και κοπράνων και ενδεχομένως υπόταση.

Η περιτονίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση η οποία θα πρεπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο, χωρίς καθυστέρηση.

Η αντιμετώπιση θα πρεπει να γινει σε χειρουργική κλινική, και αποσκοπεί στην άμεση υποστηριξη του ασθενούς ο οποίος μπορεί να περιπέσει σε καταπληξία (σόκ), έναρξη αντιβιοτικής ενδοφλεβίου αγωγής, επειγουσα διενέργεια εξετάσεων (αιματολογικών και απεικονιστικών), και άμεση χειρουργική επέμβαση!

Θεραπεία της περιτονίτιδος

Η θεραπεία της περιτονίτιδος είναι χειρουργική.

Ο στόχος είναι ο πλήρης καθαρισμός της περιτοναϊκής κοιλότητας απο τα τοξικά υγρά, η έκπλυση όλων των οργάνων και καθαρισμός των φλεγμονωδων στοιχείων και ψευδομεμβρανών.

Ακολουθεί η χειρουργική αποκατάσταση του οργάνου που πάσχει και αναλόγως μπορεί να χρειαστεί:

Επείγουσα σκωληκοειδεκτομή, συρραφή διατρήσεως έλκους, αφαίρεση μεκελείου αποφύσεως, χολοκυστεκτομή, αποκατάσταση ειλεού εντέρου, εκτομή πάσχοντος εντέρου και αναλόγως αναστόμωση ή εκστόμωση με ειλεοστομία ή κολοστομία, παροχέτευση πυοσαλπίγγων κλπ.

Παράλληλα ο ασθενής υποβάλλεται σε διεξοδική αποκατάσταση του σόκ, ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, χορήγηση πλάσματος ή αίματος και υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας εφ’οσον χρειαστεί.

Κλείσιμο της κοιλίας και παροχετεύσεις όλων των κοιλοτήτων και των κλειστών χώρων, προς αποφυγή μετεγχειρητικών συλλογών ή αποστημάτων!

Τι πρέπει να προσέχουμε για την περιτονίτιδα

Ο πόνος στην κοιλιά πρεπει να διερευνάται και να μην αντιμετωπίζεται ελαφρά και αλόγιστα. Η τακτική του να “πάρω ένα παυσίπονο” και ακομη χειρότερα σπασμολυτικό, εγκυμονεί τον τεραστιο κίνδυνο της συγκαλυψης της περιτονίτιδας και της επιδείνωσης της. Επομένως καθε πόνος στην κοιλιά θεωρείται δυνητικά σοβαρός μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

Παράλληλα όμως η “πρόληψη” αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας, και της αντιμετώπισης προβλημάτων προτού επιπλακούν όπως πχ στην χολολιθίαση, την εκκολπωματίτιδα κλπ.

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
     

    Viber
    Viber Επικοινωνία με Ιατρό