Παλινδρόμηση – Διαφραγματοκήλη και Διατροφή. Πολύ σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να απαντηθεί. Η εμφάνιση περιστασιακής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρα) δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθημα καύσου, φούσκωμα και ρέψιμο σχεδόν κάθε φορά που τρώνε. Περίπου το 20% του πληθυσμού πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), μια χρόνια πάθηση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης που διαγιγνώσκεται από γιατρό.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος και αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας για τα άτομα με ΓΟΠ. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τρόφιμα που μπορεί να ανακουφίσουν την καούρα.
Κανονικά, ο οισοφαγικός σφιγκτήρας (ένας μυϊκός σωλήνας που επιτρέπει στα τρόφιμα να περάσουν στο στομάχι και στη συνέχεια κλείνει για να εμποδίσει την επιστροφή τους) προστατεύει τον οισοφάγο από τα οξέα του στομάχου. Ωστόσο, εάν ο σφιγκτήρας χαλαρώσει, τα τρόφιμα μπορούν να ωθηθούν προς τα πάνω μέσω του χαλαρωμένου ανοίγματος και να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος.

Τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν καούρα.
Τα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καούρα προκαλούν χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να παραμένουν στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ποια είναι τα χειρότερα; Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή μπαχαρικά, όπως:
- Τηγανητά τρόφιμα
- Γρήγορο φαγητό
- Πίτσα
- Πατατάκια και άλλα επεξεργασμένα σνακ
- Τσίλι σε σκόνη και πιπέρι (λευκό, μαύρο, καγιέν)
- Λιπαρά κρέατα, όπως μπέικον και λουκάνικο
- Τυρί
- Σάλτσες με βάση την ντομάτα
- Εσπεριδοειδή
- Σοκολάτα
- Μέντα
- Ανθρακούχα ποτά
Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση ή να μην θέλουν να εξαλείψουν εντελώς αυτά τα τρόφιμα. Προσπαθήστε να αποφύγετε να τρώτε προβληματικά τρόφιμα αργά το βράδυ, κοντά στην ώρα του ύπνου, ώστε να μην παραμένουν στο στομάχι σας και να ανεβαίνουν στον οισοφάγο σας όταν ξαπλώνετε το βράδυ. Είναι επίσης καλή ιδέα να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγαλύτερα και βαρύτερα γεύματα και να αποφεύγετε τα βραδινά δείπνα και τα σνακ πριν τον ύπνο.
Τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη της παλινδρόμησης οξέος
Καλά νέα: Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της παλινδρόμησης οξέος. Εφοδιάστε την κουζίνα σας με τρόφιμα από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Τα τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να τρώτε υπερβολικά, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην καούρα. Επομένως, καταναλώστε πολλές υγιεινές φυτικές ίνες από τα ακόλουθα τρόφιμα:
Ολικής αλέσεως δημητριακά, όπως πλιγούρι βρώμης, κουσκούς και καστανό ρύζι.
Ριζώδη λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, καρότα και παντζάρια.
Πράσινα λαχανικά, όπως σπαράγγια, μπρόκολο και φασολάκια.
Αλκαλικά τρόφιμα
Τα τρόφιμα κατατάσσονται σε κάποια θέση της κλίμακας pH (δείκτης των επιπέδων οξύτητας). Αυτά που έχουν χαμηλό pH είναι όξινα και είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Αυτά με υψηλότερο pH είναι αλκαλικά και μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της ισχυρής οξύτητας του στομάχου. Τα αλκαλικά τρόφιμα περιλαμβάνουν:
Μπανάνες
Πεπόνια
Κουνουπίδι
Μάραθος
Ξηροί καρποί.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού μπορεί να αραιώσει και να αποδυναμώσει τα οξέα του στομάχου. Επιλέξτε τρόφιμα όπως:
Σέλινο
Αγγούρι
Μαρούλι
Καρπούζι
Σούπες με ζωμό.
Τσάι από βότανα.
Όταν επιλέγετε τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε, ορισμένα από αυτά έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν λιγότερο Παλινδρόμηση. Τα ακόλουθα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε ή να αποφύγετε τα συμπτώματα.
- Φρούτα που δεν είναι εσπεριδοειδή. Ενώ πρέπει να αποφεύγετε τα εσπεριδοειδή, μπορείτε να απολαύσετε φρούτα που δεν είναι εσπεριδοειδή, όπως μπανάνες, πεπόνια, μήλα και αχλάδια, μεταξύ άλλων.
- Λαχανικά. Προσπαθήστε να τρώτε τα λαχανικά σας ωμά. Ενώ η σάλτσα ντομάτας μπορεί να σας ενοχλεί, μια φρέσκια ντομάτα μπορεί να μην σας ενοχλεί.
- Άπαχα κρέατα. Τα άπαχα κρέατα που είναι ψημένα στη σχάρα, βρασμένα, ψημένα στο φούρνο ή στο γκριλ είναι οι καλύτερες επιλογές σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα, αντί για μπαχαρικά, για να τα κάνετε πιο γευστικά.
- Πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι και κουσκούς. Όλα αυτά είναι καλές πηγές υγιεινών σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών.
- Ακόρεστα λίπη από φυτά και ψάρια. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λίπη με έλαια όπως ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, κανολέλαιο, ηλιέλαιο και κνήκιο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, σόγια και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η πέστροφα.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας γιατρός?
Εάν έχετε καούρα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και οι αλλαγές στη διατροφή ή στις διατροφικές σας συνήθειες δεν έχουν βοηθήσει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ένας γαστρεντερολόγος (γιατρός που ειδικεύεται στο πεπτικό σύστημα) μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να μετρήσει την οξύτητα στο στομάχι σας και να διαπιστώσει εάν η συχνή παλινδρόμηση οξέος έχει προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο σας.
Η ΓΟΠ συχνά αντιμετωπίζεται με ένα συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, τα επίμονα συμπτώματα παλινδρόμησης απαιτούν διεξοδική αξιολόγηση από γαστρεντερολόγο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία και να συζητήσει τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.