Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Λάσπη στη Χολή Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τι είναι η λάσπη στη χολή.

Η λάσπη στη χολή (χοληδόχο κύστη), αποτελεί μία ιδιαίτερη κατάσταση στην χοληδόχο κύστη που παρατηρείται πολύ συχνά, και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και επιπλοκές όμοιες με την χολολιθίαση και ειδικά την μικρολιθίαση.

Λάσπη στην χολή

Η χολική λάσπη είναι ένα μίγμα σωματιδιακών στερεών που έχουν κατακρημνιστεί από τη χολή.

Τέτοια ιζήματα αποτελούνται από κρυστάλλους χοληστερόλης, συγκρίμματα χολερυθρίνης και άλλα άλατα ασβεστίου.

Διάγνωση της λάσπης στην χολή.

Η λάσπη συνήθως ανιχνεύεται σε υπερηχογραφική εξέταση. Επιβελημένη θεωρείται η σωστή ενυδάτωση του ασθενούς πριν την διενέργεια του υπερηχογραφήματος ή σε γενόμενη επανάληψη του, διότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχει “πυκνή” χολή εντός της χοληδόχου κύστεως η οποία να δίνει την εικόνα “λάσπης”.

Λάσπη στην χολή-Υπερηχογράφημα
Υπερηχογράφημα χοληδόχου με λάσπη

Αιτίες και συμπτώματα της λάσπης.

Η χολική λάσπη συνδέεται με την εγκυμοσύνη, με γρήγορη απώλεια βάρους, ιδιαίτερα στα παχύσαρκα άτομα. με κρίσιμη σοβαρή ασθένεια που συνεπάγεται χαμηλή ή απουσία από το στόμα πρόσληψης τροφής και χρήση ολικής παρεντερικής διατροφής (TPN), και μετά από γαστρική χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, σχετίζεται με χολικές πέτρες (χολολιθίαση),  με κοινή απόφραξη των χοληφόρων πόρων. με ορισμένα φάρμακα, όπως η κεφτριαξόνη και η οκτρεοτίδη και με μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων.

Η κλινική πορεία της χολικής ιλύος ποικίλλει. Συχνά εξαφανίζεται, ιδιαίτερα εάν σταματήσει το αιτιολογικό γεγονός και σε μερικές περιπτώσεις μετατρέπονται σε χολόλιθους. Οι επιπλοκές που προκαλούνται από τη χολική λάσπη περιλαμβάνουν τον χοληφόρο κολικό, την οξεία χολαγγειίτιδα και την οξεία παγκρεατίτιδα.

Θεραπεία της λάσπης στην χολή.

Όταν οι ασθενείς είναι συμπτωματικοί ή εμφανίζονται επιπλοκές, ενδείκνυται η χολοκυστεκτομή. Για τους ηλικιωμένους ή αυτούς που κινδυνεύουν από τη χειρουργική επέμβαση, η ενδοσκοπική σφιγκτηροτομή μπορεί να αποτρέψει επαναλαμβανόμενα επεισόδια παγκρεατίτιδας.

Η συνήθης όμως θεραπεία και προτροπή επί υπάρξεως χολικής λάσπης η οποία επιμένει παρά την υποχώρηση του αιτίου ή οταν διαπιστωθούν προβλήματα είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας