Λάσπη στη Χολή Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

///Λάσπη στη Χολή Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τι είναι η λάσπη στη χολή.

Η λάσπη στη χολή (χοληδόχο κύστη), αποτελεί μία ιδιαίτερη κατάσταση στην χοληδόχο κύστη που παρατηρείται πολύ συχνά, και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και επιπλοκές όμοιες με την χολολιθίαση και ειδικά την μικρολιθίαση.

Λάσπη στην χολή

Η χολική λάσπη είναι ένα μίγμα σωματιδιακών στερεών που έχουν κατακρημνιστεί από τη χολή.

Τέτοια ιζήματα αποτελούνται από κρυστάλλους χοληστερόλης, συγκρίμματα χολερυθρίνης και άλλα άλατα ασβεστίου.

Διάγνωση της λάσπης στην χολή.

Η λάσπη συνήθως ανιχνεύεται σε υπερηχογραφική εξέταση. Επιβελημένη θεωρείται η σωστή ενυδάτωση του ασθενούς πριν την διενέργεια του υπερηχογραφήματος ή σε γενόμενη επανάληψη του, διότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχει “πυκνή” χολή εντός της χοληδόχου κύστεως η οποία να δίνει την εικόνα “λάσπης”.

Λάσπη στην χολή-Υπερηχογράφημα
Υπερηχογράφημα χοληδόχου με “λάσπη”

Αιτίες και συμπτώματα της λάσπης.

Η χολική λάσπη συνδέεται με την εγκυμοσύνη, με γρήγορη απώλεια βάρους, ιδιαίτερα στα παχύσαρκα άτομα. με κρίσιμη σοβαρή ασθένεια που συνεπάγεται χαμηλή ή απουσία από το στόμα πρόσληψης τροφής και χρήση ολικής παρεντερικής διατροφής (TPN), και μετά από γαστρική χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, σχετίζεται με χολικές πέτρες (χολολιθίαση),  με κοινή απόφραξη των χοληφόρων πόρων. με ορισμένα φάρμακα, όπως η κεφτριαξόνη και η οκτρεοτίδη και με μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων.

Η κλινική πορεία της χολικής ιλύος ποικίλλει. Συχνά εξαφανίζεται, ιδιαίτερα εάν σταματήσει το αιτιολογικό γεγονός και σε μερικές περιπτώσεις μετατρέπονται σε χολόλιθους. Οι επιπλοκές που προκαλούνται από τη χολική λάσπη περιλαμβάνουν τον χοληφόρο κολικό, την οξεία χολαγγειίτιδα και την οξεία παγκρεατίτιδα.

Θεραπεία της λάσπης στην χολή.

Όταν οι ασθενείς είναι συμπτωματικοί ή εμφανίζονται επιπλοκές, ενδείκνυται η χολοκυστεκτομή. Για τους ηλικιωμένους ή αυτούς που κινδυνεύουν από τη χειρουργική επέμβαση, η ενδοσκοπική σφιγκτηροτομή μπορεί να αποτρέψει επαναλαμβανόμενα επεισόδια παγκρεατίτιδας.

Η συνήθης όμως θεραπεία και προτροπή επί υπάρξεως χολικής λάσπης η οποία επιμένει παρά την υποχώρηση του αιτίου ή οταν διαπιστωθούν προβλήματα είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό