Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες: Συμπτώματα – Αντιμετώπιση (Θεραπεία)

Τι είναι οι αιμορροϊδες;

Οι αιμορροϊδες (δηλαδή η αιμορροϊδοπάθεια) υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους και η ύπαρξη τους είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αιμορροΐδες αποτελούν, ουσιαστικά, αιμοφόρα αγγεία.

Φυσικά, κανείς δεν τις παρατηρεί εκτός και αν διογκωθούν πάρα πολύ και προπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο, όπου τότε τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν είναι πόνος, κνησμόςτοπικός ερεθισμός, καύσος και αιμορραγία.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας

Η θεραπεία των αιμορροΐδων ποικίλει ανάλογα με το είδος (εσωτερικές ή εξωτερικές), τον βαθμό και τα συμπτώματα, και οι μέθοδοι που υπάρχουν σήμερα είναι αναίμακτες και ανώδυνες (ανάλογα με το στάδιο της πάθησης). Οι αιμορροΐδες αποτελούν τμήμα κάθε φυσιολογικού οργανισμού και συνιστούν σταδιακή διόγκωση του φλεβικού δικτύου το οποίο διογκώνεται φυσιολογικά κατά την αφόδευση. Το φλεβικό δίκτυο καλείται αιμορροϊδικές φλέβες, και αποτελείται από τρεις σχηματισμούς οι οποίοι “κατεβαίνουν” σε συγκεκριμένες θέσεις στο τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου (πρωκτού).

Συχνότητα Πάθησης

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα της καθημερινότητας των ανθρώπων παγκοσμίως, και παρουσιάζεται σχεδόν πάντα με αίμα στο χαρτί ή στην τουαλέτα, πολλές φορές χωρίς την ύπαρξη πόνου, και με πιθανή συσχέτιση με κατανάλωση τροφών ερεθιστικών ή και οινοπνεύματος.

Αποτελεί μία πάθηση η οποία εξελίσσεται αργά, σχετιζόμενη με:

 • την ανατομική κατασκευή-προδιάθεση του ασθενούς,
 • τις συνθήκες διαβίωσης και
 • τις διατροφικές συνήθειες

Ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πρόβλημα όπως για παράδειγμα οι έγκυες γυναίκες, άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, άτομα που σηκώνουν συχνά βάρη κ.ά.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Διάγνωση των αιμορροΐδων

Η διάγνωση των αιμορροϊδων (αιμορροϊδοπάθειας) σχετικά αποτελεί απλή και εύκολη διαδικασία, και απαιτεί ειδικό ιατρό Χειρουργό ή Γαστρεντερολόγο.

Βασίζεται στην κλινική εξέταση (επισκόπηση και δακτυλική εξέταση), το ιστορικό του ασθενούς, και μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και ορθοσκόπηση (ενδοσκόπηση των κατώτερων 10 εκατοστών του ορθού).

Πολύ σημαντικό θέμα αποτελεί η διαφορική διάγνωση του προβλήματος, από άλλες και “σοβαρότερες” καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα ή και να συνυπάρχουν με την αιμορροϊδική νόσο, όπως οι πολύποδες του εντέρου, η νεοπλασία – κακοήθεια του εντέρου, αγγειοδυσπλασίες, ειδικές κολίτιδες κλπ.

Είδη Αιμορροΐδων: Εξωτερικές Αιμορροΐδες & Εσωτερικές

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Είναι μικρά εξογκώματα, στο χρώμα του δέρματος, που προβάλλουν στον πρωκτό. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός κι αν αιμορραγήσουν ή θρομβωθούν, οπότε γίνονται μπλε και προκαλούν ξαφνικό και έντονο πόνο.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Συνήθως προβάλλουν στον αυλό του εντέρου σαν τσαμπί από σταφύλι και προκαλούν πόνο. Είναι πιθανό να προσπίπτουν στον πρωκτό μετά από έντονη προσπάθεια ή αντίστοιχα εξαφανίζονται σε χαλάρωση. Οι εσωτερικές αιμορροϊδες μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις (όπου το χρώμα του αίματος είναι ζωηρό κόκκινο).

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το μέγεθός τους και τη διάρκεια της εμφάνισής τους κατατάσσονται σε πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τετάρτου βαθμού.

 • Οι πρώτου βαθμού δεν προβάλλουν καθόλου έξω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί να αιμορραγήσουν.
 • Οι δευτέρου βαθμού προβάλλουν μόνο κατά τη διάρκεια της κένωσης και επανέρχονται αυτόματα μετά το τέλος αυτής.
 • Οι τρίτου βαθμού επανέρχονται μόνο με βοήθεια από τον ασθενή.
 • Οι τετάρτου βαθμού παραμένουν μόνιμα έξω (προπίπτουσες).

Ποιες αιτίες προκαλούν αιμορροΐδες

 • Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
 • Καθιστικη ζωή.
 • Γυμναστική με βάρη ή βαριά χειρονακτική εργασία.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Συνήθειες εντέρου – χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 • Φάρμακα που προκαλούν είτε δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 • Κληρονομικότητα.

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνιση των αιμορροΐδων

Οι αιμορροϊδες παρουσιάζουν κάποια βασικά συμπτώματα.

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Αιμορραγία που χαρακτηρίζεται από αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας
 • Έκκριση βλέννας
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός
 • Χαλάρωση σφιχτήρα
 • Δυσκοιλιότητα

Το συχνότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται στον ασθενή είναι το λεγόμενο ..είδα λίγο αίμα στο χαρτί ή είδα λίγο αίμα στα κόπρανα.

Πολλές φορές ο άνθρωπος το θεωρεί σαν αποτέλεσμα αιμορροΐδων και δεν δίνει πολύ σημασία, λέγοντας «αιμορροΐδες θάναι.. θά περάσει».

Άλλες φορές η παρουσία αίματος στα κόπρανα, πυροδοτεί πανικό με την έννοια ότι κάτι συμβαίνει ή ακόμη χειρότερα «κάτι κακό έχω».

Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι το αίμα στά κόπρανα θέλει παρακολούθηση, με την έννοια πόσο συχνά συμβαίνει, άν συνεχίζεται και αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Η πλέον σωστή όμως αντιμετώπιση είναι η εξέταση από ειδικό.

Πώς γίνεται η διάγνωση των αιμορροΐδων

Από την στιγμή που εμφανιστούν τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η καλύτερη λύση είναι μία επίσκεψη στον ιατρό σας. Εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων προβλημάτων, τα οποία προκαλούν παρόμοια συμπτώματα και θα δώσει την διάγνωση.

Έτσι ανάλογα με τα συμπτώματα, το ιστορικό και την κλινική εξέταση θα κρίνει ποιά είναί η κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει οδηγίες από την αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης (διαιτητικές συνήθειες, καθημερινή άσκηση, αλλαγή εντερικών συνηθειών) έως και την χειρουργική αντιμετώπιση.

Αιμορροΐδες Θεραπεία: Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμορροϊδων συνίσταται στις εξής αρχές:

Συντηρητική αγωγή

Κάτω από την επίβλεψη και τις οδηγίες του γιατρού σας είναι δυνατόν να ξεκινήσετε μια πρώιμη «θεραπεία» στο σπίτι, έτσι ώστε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα!

Πως όμως μπορείτε να το επιτύχετε αυτό;

Αιμορροΐδες & Διατροφή:

Καταρχήν είναι απαραίτητη η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών! Είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με φυτικές ίνες και πολύ νερό.

Αιμορροΐδες & Άσκηση:

Και κατά δεύτερο λόγο, είναι αναγκαία η αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας (το κολύμπι, το περπάτημα, η αεροβική άσκηση αποτελούν την καλύτερη και καταλληλότερη άσκηση!).

Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων:

Η συντηρητική αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων των αιμορροΐδων (κνησμός, καύσος, αιμορραγική ή βλεννώδης έκκριση, πόνος) αρχίζει με καλή υγιεινή της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας και ρύθμιση των κενώσεων. Η ρύθμιση των κενώσεων γίνεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε στερεό υπόλειμμα, όπως οι φυτικές ίνες και πολύ νερό.

Αλοιφές & Φάρμακα:

Επίσης χρησιμοποιούνται σε περίπτωση φλεγμονής ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικές αλοιφές για αιμορροΐδες. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται κάποια φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Οι παραπάνω συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης πρέπει να διαρκούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων, προχωρούμε από την αρχή σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Αιμορροϊδες & Χειρουργική αντιμετώπιση

Παρά τα προληπτικά μέτρα ή την ιδιαίτερη φροντίδα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, η θεραπεία εκλογής για τις αιμορροΐδες παραμένει η χειρουργική. Η ένδειξη γιά χειρουργική επέμβαση είναι:

 • Εσωτερικές αιμορροϊδες 2ου βαθμού που αιμορραγούν.
 • Μεγάλες αιμορροΐδες που προσπίπτουν από το δακτύλιο και δεν επανέρχονται στη θέση τους, αυτο σημαινει πως αιμορροϊδες κυρίως 3ου και 4ου βαθμού, εχουν ενδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση, διότι κυρίως δεν υποστρέφουν (επανερχονται) και επίσης παρουσιάζουν συχνά επιπλοκές (αιμορραγία και πόνο)
 • Μεγάλες αιμορροΐδες που αιμορραγούν ή έχουν θρόμβωση και συνοδεύονται από έντονο άλγος ή και ραγάδα.

Σύγχρονη Χειρουργική Αντιμετώπιση Των Αιμορροΐδων

Η σύγχρονη χειρουργική σήμερα, και ανάλογα και με την εξειδίκευση και εμπειρία του χειρουργού, έχει να προσφέρει διάφορα μέσα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, αναίμακτα και ανώδυνα όπως το Laser CO2, το Ligassure το Ultracision κ.λπ..

Όλα τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση και αποσκοπούν στη συντόμευση της επέμβασης, την ελάχιστη απώλεια αίματος και στην ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 20 με 40 λεπτά και η νοσηλεία είναι συνήθως 12ωρη – 24ωρη, η δε νάρκωση μπορεί να είναι ραχιαία-επισκληρίδιος ή γενική.

Η χειρουργική μέθοδος της αιμορροϊδεκτομής αναλύεται διεξοδικά σε συγκεκριμμένο άρθρο:

Βλέπε ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΚΤΟΜΗ.

Ανώδυνες Μέθοδοι Επέμβασης Αιμορροΐδων

Νεώτερες τραυματικές μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί, βασιζόμενες στην ανίχνευση της αρτηριακής άρδευσης των αιμορροΐδων και στη διακοπή αυτής με παράλληλη ανάταξη των όζων. Έχουν άριστη εφαρμογή σε αιμορροϊδοπάθεια 3ου βαθμού και δεν εχουν μετεγχειρητικό πόνο.

Κύρια μέθοδος αυτής της τεχνολογίας είναι η HAL-Αιμορροϊδοπηξία.

Η προετοιμασία πριν το χειρουργείο απαιτεί:

 1. Προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις (Αιματολογικές εξετάσεις, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος)
 2. Διακοπή άλλης φαρμακευτικής αγωγής – κυρίως ασπιρίνης (σε συνεννόηση με τον ιατρό)
 3. Διακοπή καπνίσματος
 4. Απαγορεύεται ποτό ή φαγητό 12 ώρες πριν την επέμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό