Εκκολπωματίτιδα

Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με  θυλάκους, δηλαδή σακουλάκια ή μπαλονάκια. Η δημιουργία τους ονομάζεται εκκολπωμάτωση ενώ η φλεγμονή τους εκκολπωματίτιδα.

Η λαπαροσκόπηση ανοίγει πραγματικά νέους ορίζοντες στη μοντέρνα αντιμετώπιση όλων σχεδόν των παθήσεων του παχέος εντέρου και του ορθού. Στις περιπτώσεις που απαιτείται λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας, ο ασθενής, πολύ σύντομα, αισθάνεται υγιής και επιστρέφει στην καθημερινή του ζωή.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Λαπαροσκοπική επέμβαση για την θεραπεία της εκκολπωματίτιδας

Τι είναι το παχύ έντερο;

Το παχύ έντερο ή κόλον, αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και τη μετατροπή των υπολειμμάτων των άπεπτων τροφών σε κόπρανα. Το κόλον ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και, αφού διανύσει μια καμπύλη προς τα πάνω, αριστερά και κάτω, καταλήγει στο ορθό, όπου αποθηκεύονται παροδικά τα κόπρανα, πριν την αποβολή τους από το σώμα, μέσω του πρωκτού. Ακριβώς πριν από το ορθό, βρίσκεται το σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο ονομάζεται έτσι γιατί μοιάζει με “τελικό σίγμα”. Αυτή είναι η συνηθισμένη περιοχή δημιουργίας εκκολπωμάτων.

Τι είναι η εκκολπωματική νόσος

 • Εκκολπωμάτωση

Εκκολπωμάτωση είναι η δημιουργία εκκολπωμάτων πάνω στο τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με θυλάκους, δηλαδή σακουλάκια ή μπαλονάκια.

Δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία, εξαιτίας των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.Η εκκολπωμάτωση είναι συνηθισμένη κατάσταση στις μεγάλες ηλικίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι νέοι με προβλήματα εκκολπωμάτωσης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, με την υπερκατανάλωση τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, καθώς και στις δυνατότητες που έχουμε σήμερα να διαγνώσουμε αυτή την κατάσταση νωρίτερα.

 • Eκκολπωματίτιδα

Μέσα στα εκκολπώματα ενδέχεται να παγιδευτούν κόπρανα από το έντερο ή να αναπτυχθούν μικρόβια. Στην περίπτωση αυτή, προκαλείται φλεγμονή των εκκολπωμάτων, η οποία ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.

Τι προβλήματα προκαλεί η εκκολπωματική νόσος

Ένα εκκόλπωμα μπορεί να προκαλέσει ρήξη ενός αγγείου του τοιχώματος του παχέος εντέρου και να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Βαριές και επίμονες εκκολπωματίτιδες μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη εκκολπωμάτων και διάτρηση του εντέρου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αποστήματος γύρω από το έντερο ή ακόμη και τη διέλευση των κοπράνων μέσα στην κοιλιά, και την πρόκληση βαριάς περιτονίτιδας.

Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται στο χειρουργείο επειγόντως.

Οι επανειλημμένες κρίσεις εκκολπωματίτιδας ενδέχεται να προκαλέσουν συρίγγιο, δηλαδή επικοινωνία του εντέρου με άλλα όργανα της κοιλιάς, ή απόφραξη και στένωση του εντέρου.

Εκκολπώματα: Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν

Τα εκκολπώματα, συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία σε πιθανή εξέταση του παχέος εντέρου για άλλο λόγο. Μερικοί, ωστόσο, ασθενείς ενδέχεται να παραπονεθούν για ήπιες κράμπες, φουσκώματα ή δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, σχεδόν ένας στους πέντε ασθενείς που έχουν εκκολπωμάτωση θα περάσουν τουλάχιστον μία φορά κρίση εκκολπωματίτιδας. Ο ασθενής εμφανίζει πόνο και ευαισθησία στην κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς, ρίγος και πυρετό, εμετούς, αιμορραγία και έντονη δυσκοιλιότητα.

Συμπτώματα οξείας εκκολπωματίτιδας

Η οξεία εκκολπωματίτιδα, εκδηλώνεται με σοβαρό πόνο στο κάτω μερος της κοιλιάς, ειδικά αριστερά, μετεωρισμό (φούσκωμα), στην κοιλιά και ευαισθησία στην ψηλάφηση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Πολλές φορές συνυπάρχει πυρετός και διαταραχές των κενώσεων μέχρι και μερική αναστολής αερίων και κοπράνων.

Πως γίνεται η διάγνωση των εκκολπωμάτων

 • Βαριούχος υποκλυσμός

Το βάριο χρωματίζει το παχύ έντερο,αποκαλύπτοντας πιθανές ανωμαλίες.

 • Κολονοσκόπηση

Το εσωτερικό του παχέος εντέρου επιθεωρείται με ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα.
Η διάγνωση των ασθενειών του παχέος εντέρου γίνεται με κολονοσκόπηση, βαριούχο υποκλυσμό ή αξονική τομογραφία κοιλίας. Το πιο σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα των απεικονιστικών μεθόδων του παχέος εντέρου είναι αναμφισβήτητα η αξονική κολονογραφία (Virtual Colonoscopy), με την οποία μπορεί να ελεγχθεί το εσωτερικού του οργάνου, χωρίς ο ασθενής να υποβληθεί στην όχι πάντα άνετη εξέταση της κολονοσκόπηση.

Διάγνωση οξείας εκκολπωματίτιδας

Η οξεία εκκολπωματίτιδα είναι κατάσταση επείγουσα. Απαιτεί άμεση εκτίμηση από ιατρό, και ελέγχεται αρχικά με κλινική εξέταση. Ακολουθεί η αιματολογική εξέταση (γενική αίματος, TKE και CRP) και επίσης με Αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας., όπου και τίθεται η διάγνωση.

Η κολονοσκόπηση ΔΕΝ ενδείκνυται στην οξεία κρίση της εκκολπωματίτιδος, διότι μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση αυτής ή και ρήξη του φλεγμαίνοντος σημείου του εντέρου.

Πώς θεραπεύεται η εκκολπωματική νόσος

Συντηρητική Αγωγή

Η αύξηση της ποσότητας των υγρών και των άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα ελαττώνει τα συμπτώματα της εκκολπωμάτωσης και μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές της. Η Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση 25-30 γραμ. φυτικών ινών καθημερινώς. Μία ήπια κρίση εκκολπωματίτιδας αντιμετωπίζεται με χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών και αναλγητικών και με προσωρινή δίαιτα υγρών.

Σε σοβαρές κρίσεις συνιστάται η νοσηλεία του ασθενούς.

Χειρουργική Αντιμετώπιση – Λαπαροσκοπική κολεκτομή, σιγμοειδεκτομή

Aν ένας ασθενής έχει σοβαρές κρίσεις εκκολπωματίτιδας που απαίτησαν νοσηλεία,  συνιστάται κολεκτομή, η χειρουργική δηλαδή αφαίρεση του τμήματος του εντέρου όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Η όλη διαδικασία οφείλει να έχει ελεγθεί σωστά με προεγχειρητική κολονοσκόπηση, αξονική τομογραφία κοιλίας και αν είναι δυαντόν και με βαριούχο υποκλυσμό, για να καθορισθεί η έκταση της εκκολπωματικής νόσου και επομένως ο σχεδιασμός εκτομής του τμήματος που πρεπει να αφαιρεθεί (κυρίως σιγμοειδές).

Η επέμβαση μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ούτως ώστε όλη η διαδικασία κινητοποίησης του προς αφαίρεση και ένωση εντέρου επιτελείται ενδοσκοπικά, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της τομής.

Στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, ο χειρουργός κάνει 4 ή 5 μικρές τομές του μισού εκατοστού και όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από στενούς σωλήνες, από όπου εισάγονται τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Το λαπαροσκόπιο, ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μια βιντεοκάμερα, εισάγεται μέσω ενός σωλήνα ενός εκατοστού και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μεγέθυνση τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Μία από τις μικρές τομές μεγαλώνει κατά 4-6 εκατοστά στο τέλος της επέμβασης προκειμένου να εξέλθει το τμήμα που έχει αφαιρεθεί.

Επιπλοκές της Εκκολπωματίτιδας

Η σοβαρή περίπτωση επιπλοκής της εκκολπωματίτιδας όπως η ρήξη του εντέρου και η δημουργία περιτονίτιδας, ή η σοβαρή μη ελεγχόμενη αιμορραγία εκκολπωμάτων, αποτελεί επείγουσα χειρουργική κατάσταση, και χρειάζεται άμεση επέμβαση η οποία συνήθως οδηγεί σε λαπαροτομία, καθαρισμό της περιτονίτιδος, αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου και τέλεση προσωρινής κολοστομίας (παρα φύσον έδρας) και παροχετεύσεις κοιλίας.

Η νοσηλεία κρατά λίγες μέρες υπό συνεχή αντιβιοτική αγωγή πορος έλεγχο και υποχώρηση της ενδοκοιλιακής φλεγμονής, και ο ασθενής μπορεί να νοσηλευτεί για να επανενωθεί το παχύ έντερο με νέα επέμβαση μετά από 4-6 μήνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής

 • Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα
 • Η μικρότερη απώλεια αίματος
 • Η γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
 • Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • Το αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα
 • Ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
 • Η ταχύτερη επιστροφή σε μια δίαιτα στερεής τροφής
 • Η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Ο ασθενής σηκώνεται και περπατά την επόμενη κιόλας ημέρα. Αυτό, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα σιτίζεται με μαλακή τροφή και εξέρχεται από το νοσοκομείο πολύ σύντομα. Είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε δέκα ημέρες περίπου.
Στα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα, η λαπαροσκοπική προσέγγιση έχει την πρώτη θέση στην εκλεκτική χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου, όπως της εκκολπωματίτιδας.

  

Μιλήστε με τον γιατρό
Κινητό Ιατρού
6977359925

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

  Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
   

  Viber
  Viber Επικοινωνία με Ιατρό