Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί την πλέον δημοφιλή, παγκοσμίως διενεργούμενη λαπαροσκοπική επέμβαση, απολύτως ενδεικνυόμενη για την λιθίαση της χοληδόχου κύστεως (πέτρες στην χολή), αλλά και άλλες παθήσεις όπως πολυποδίαση, χοληστερίνωση, αδενομύωση και λειτουργικές διαταραχές αυτής.
Πριν Την Εγχείρηση της χολής
Η επέμβαση αφαίρεσης της χολής με λαπαροσκόπηση επιτελείται με γενική αναισθησία, ενώ είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει:
- Αιματολογικό έλεγχο (γενική αίματος)
- Βιοχημικό-ηπατολογικό έλεγχο (σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, γGt, αλκαλική φωσφατάση, χολερυθρίνη)
- Ελεγχο πηκτικότητος (Χρόνος προθρομβίνης-INR, και APTT).
- Kαρδιολογικό έλεγχο (ΗΚΓ και καρδιολογική εκτίμηση και αν χρειαστεί υπερηχογράφημα-tripplex καρδίας)
- Ακτινογραφία θώρακος και αν χρειαστεί πνευμονολογική εκτίμηση και σπιρομέτρηση.
Ολες οι ως άνω εξετάσεις και εκτιμήσεις γίνονται στην κλινική την ημέρα της επέμβασης, ενώ στην κλινική μας μπορεί να γίνουν και προθύστερα κατόπν συνεννοήσεως.
Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει πρόσφατο υπερηχογράφημα ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος κλπ, και θα πρέπει να έχει διευκρινισθει απο τον χειρουργό η αρτιότητα και απόλυτη απουσία προβλήματος απο τον χοληδόχο πόρο (λιθίαση, λάσπη, ιστορικό παγκρεατίτιδος κλπ)!
Η εισαγωγή στην κλινική γίνεται την ημέρα της επέμβασης. Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός (ούτε νερό), απο την προηγούμενη μερα το βράδυ. Η σίτιση την προηγούμενη ημέρα πρέπει να γίνει έως την 10η βραδυνή ώρα.
‘Ελεγχος του χοληδόχου πόρου.
Οποιαδήποτε ένδειξη οτι πιθανολογείται πρόβλημα στον χοληδόχο πόρο, ΠΑΝΤΑ ελέγχεται από τον χειρουργό και στην περίπτωση υποψίας καθορίζεται έλεγχος με MRCP (magnetic retrograde cholangio-pancreatography) – δηλαδή – μαγνητική χολαγγειοπαγρεατογραφία, όπου ελέγχεται απόλυτα ο χοληδόχος πόρος.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και προγραμματιστεί η επίλυση της λιθίασης του χοληδόχου πόρου, η οποία και γίνεται εύκολα με την διαδικασία της ERCP (ενδοσκοπικής ανάστροφης χολαγγειοπαγκρεατογραφίας και ενδοσκοπικής αφαίρεσης λίθων).
Η ως άνω διαδικασία επιτελείται από εξειδικευμένο συνεργάτη μας επεμβατικό γαστρεντερολόγο – παρουσία αναισθησιολόγου, και θα πρέπει να προηγηθεί της λαπαροσκοπικής επεμβάσεως.
Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!
Αναισθησία κατά την Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή επιτελείται με χορήγηση γενικής αναισθησίας, απο συνεργάτη μας έμπειρο αναισθησιολόγο, ατραυματικά και αναίμακτα, με διενέργεια μικρών τομών των 5 χιλιοστών, και με διενέργεια χαμηλών πιέσεων αερίου, προς πλήρη αποφυγή του μετεγχειρητικού πόνου και αισθήματος δυσφορίας.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή – Διάρκεια Επέμβασης – Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής.
Για να προσθέσουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, μπορούμε να εξετάσουμε περαιτέρω τα τεχνικά στοιχεία της επέμβασης, τις μετεγχειρητικές επιπτώσεις και τα σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ακολουθούν πρόσθετες λεπτομέρειες για τα σημαντικά σημεία της επέμβασης.
Ανατομία της Χοληδόχου Κύστης και Χοληφόρων Οδών
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα αχλαδόσχημο όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και συνδέεται με το χοληδόχο πόρο. Η χολή που παράγεται από το ήπαρ αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο κατά τη διάρκεια της πέψης των λιπών. Οι χοληφόροι πόροι περιλαμβάνουν:
- Κυστικός πόρος: Συνδέει τη χοληδόχο κύστη με τον κοινό χοληδόχο πόρο.
- Κοινός χοληδόχος πόρος: Μεταφέρει τη χολή από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη στο δωδεκαδάκτυλο.
- Χοληφόρο σύστημα: Η διαδρομή που ακολουθεί η χολή από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη στο έντερο.
Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, οι χειρουργοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους χοληφόρους πόρους, καθώς η οποιαδήποτε βλάβη σε αυτούς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Βήματα της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής
- Προετοιμασία και τομές: Μετά την αναισθησία, ο χειρουργός πραγματοποιεί τέσσερις μικρές τομές, μία κοντά στον ομφαλό για το λαπαροσκόπιο και τρεις άλλες για τα χειρουργικά εργαλεία. Το πνευμοπεριτόναιο (διοχέτευση διοξειδίου του άνθρακα στην κοιλιακή κοιλότητα) είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί χώρος εργασίας και να διαχωριστούν τα όργανα, ώστε ο χειρουργός να έχει καλή ορατότητα.
- Απομόνωση και αφαίρεση της χοληδόχου κύστης: Η χοληδόχος κύστη αποσυνδέεται προσεκτικά από το συκώτι και από τον κυστικό πόρο, ενώ εφαρμόζεται απολίνωση ή σύγκλειση του κυστικού πόρου και της αρτηρίας της χοληδόχου κύστης με ειδικά κλιπ. Η προσεκτική ταυτοποίηση των ανατομικών δομών είναι κρίσιμη για την αποφυγή τραυματισμών στους χοληφόρους πόρους.
- Αφαίρεση: Η χοληδόχος κύστη αφαιρείται μέσω μίας από τις μικρές τομές, συνήθως από την τομή κοντά στον ομφαλό. Η κοιλιά εξετάζεται για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει αιμορραγία ή διαρροή χολής.
- Κλείσιμο των τομών: Οι τομές κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα ή ειδικά αυτοκόλλητα. Η χρήση συρραπτικών εργαλείων είναι συνήθης και εξασφαλίζει την ταχεία αποκατάσταση του δέρματος.
Τεχνολογίες και Εργαλεία
Η πρόοδος της τεχνολογίας στη χειρουργική παρέχει στους χειρουργούς βελτιωμένη ακρίβεια και ασφάλεια. Ορισμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή περιλαμβάνουν:
- 3D λαπαροσκόπια: Προσφέρουν τρισδιάστατη απεικόνιση, δίνοντας καλύτερη αίσθηση βάθους στον χειρουργό.
- Ενδοχειρουργική χολαγγειογραφία: Εισάγεται σκιαγραφική ουσία στους χοληφόρους πόρους για καλύτερη απεικόνιση των χοληφόρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί.
- Ρομποτικά συστήματα: Η ρομποτική χειρουργική, όπως το σύστημα Da Vinci, επιτρέπει στον χειρουργό να χειρίζεται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία με μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα.
Η διαδικασία επιτελείται λόγω της εμπειρίας ταχύτατα, σε διάστημα μικρότερο της μισής ώρας χειρουργικού χρόνου, ενώ ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για 10-20 λεπτά και μεταφέρεται στο δωμάτιο του έχοντας μόνον ορό για λίγες ώρες.
Μετά την επέμβαση
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας αρχίζει σταδιακή επανασίτιση με υγρά και υδρική δίαιτα, ενώ έμπειρο προσωπικό κινητοποιεί τον ασθενή, ο οποίος και μπορεί να περπατήσει άφοβα στον όροφο του νοσοκομείου.
Την επομένη γίνεται εξιτήριο, παράδοση οδηγιών και συνταγογράφηση των απαιτούμενων φαρμάκων!