Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

//Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, αποτελεί την πλέον δημοφιλή, παγκοσμίως διενεργούμενη λαπαροσκοπική επέμβαση, απολύτως ενδεικνυόμενη για την λιθίαση της χοληδόχου κύστεως (πέτρες στην χολή),  αλλά και άλλες παθήσεις όπως πολυποδίαση, χοληστερίνωση, αδενομύωση και λειτουργικές διαταραχές αυτής.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Πριν Την Εγχείρηση της χολής

Η επέμβαση αφαίρεσης της χολής με λαπαροσκόπηση επιτελείται με γενική αναισθησία, ενώ είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει:

  • Αιματολογικό έλεγχο (γενική αίματος)
  • Βιοχημικό-ηπατολογικό έλεγχο (σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, γGt, αλκαλική φωσφατάση, χολερυθρίνη)
  • Ελεγχο πηκτικότητος (Χρόνος προθρομβίνης-INR, και APTT).
  • Kαρδιολογικό έλεγχο (ΗΚΓ και καρδιολογική εκτίμηση και αν χρειαστεί υπερηχογράφημα-tripplex καρδίας)
  • Ακτινογραφία θώρακος και αν χρειαστεί πνευμονολογική εκτίμηση και σπιρομέτρηση.

Ολες οι ως άνω εξετάσεις και εκτιμήσεις γίνονται στην κλινική την ημέρα της επέμβασης, ενώ στην κλινική μας μπορεί να γίνουν και προθύστερα κατόπν συνεννοήσεως.
Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει πρόσφατο υπερηχογράφημα ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος κλπ, και θα πρέπει να έχει διευκρινισθει απο τον χειρουργό η αρτιότητα και απόλυτη απουσία προβλήματος απο τον χοληδόχο πόρο (λιθίαση, λάσπη, ιστορικό παγκρεατίτιδος κλπ)!

Η εισαγωγή στην κλινική γίνεται την ημέρα της επέμβασης. Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός (ούτε νερό), απο την προηγούμενη μερα το βράδυ. Η σίτιση την προηγούμενη ημέρα πρέπει να γίνει έως την 10η βραδυνή ώρα.

‘Ελεγχος του χοληδόχου πόρου.

Οποιαδήποτε ένδειξη οτι πιθανολογείται πρόβλημα στον χοληδόχο πόρο, ΠΑΝΤΑ ελέγχεται από τον χειρουργό και στην περίπτωση υποψίας καθορίζεται έλεγχος με MRCP (magnetic retrograde cholangio-pancreatography) – δηλαδή – μαγνητική χολαγγειοπαγρεατογραφία, όπου ελέγχεται απόλυτα ο χοληδόχος πόρος.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και προγραμματιστεί η επίλυση της λιθίασης του χοληδόχου πόρου, η οποία και γίνεται εύκολα με την διαδικασία της ERCP (ενδοσκοπικής ανάστροφης χολαγγειοπαγκρεατογραφίας και ενδοσκοπικής αφαίρεσης λίθων).
Η ως άνω διαδικασία επιτελείται από εξειδικευμένο συνεργάτη μας επεμβατικό γαστρεντερολόγο – παρουσία αναισθησιολόγου, και θα πρέπει να προηγηθεί της λαπαροσκοπικής επεμβάσεως.

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Αναισθησία κατά την Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή επιτελείται με χορήγηση γενικής αναισθησίας, απο συνεργάτη μας έμπειρο αναισθησιολόγο, ατραυματικά και αναίμακτα, με διενέργεια μικρών τομών των 5 χιλιοστών, και με διενέργεια χαμηλών πιέσεων αερίου, προς πλήρη αποφυγή του μετεγχειρητικού πόνου και αισθήματος δυσφορίας.

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή – Διάρκεια Επέμβασης – Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής.

Η επέμβαση γίνεται εφ’οσον ο ασθενής εχει κοιμηθεί, με την είσοδο μικρών σωληνίσκων στην κοιλιακή χώρα, με τον πρώτο σωληνισκο (trocar), να εισάγεται ατραυματικά κατα απο τον ομφαλό, και τα υπόλοιπα 3, με μικρές οπές των 5 χιλιοστών. Τα τροκάρ, αποτελούν σωλήνες εισόδου εξειδικευμένων λαπαροσκοπικών εργαλείων, τα οποία χρησιμοποιεί ο χειρουργός και ο βοηθός για την διενέργεια της επέμβασης, κοιτώντας μεσα απο monitors υψηλής ανάλυσης, με απόλυτη ασφάλεια λόγω της πολύ μεγάλης μεγένθυσης και ευκρίνειας (high definition imaging)! Η χοληδόχος κύστη αφαιρειται ατραυματικά και αναιμακτα απο την ηπατική κοίτη, τιθεται σε ειδικό endobag (αποστειρωμένο σάκκο) ενδοκοιλιακά, και τελικά ανασύρεται απο το ομφαλικό τροκάρ. Ακολουθεί πλαστική των μικρών τραυμάτων με ενδοδερμική ραφή.

Η διαδικασία επιτελείται λόγω της εμπειρίας ταχύτατα, σε διάστημα μικρότερο της μισής ώρας χειρουργικού χρόνου, ενώ ο ασθενής παραμένει στην ανάνηψη για 10-20 λεπτά και μεταφέρεται στο δωμάτιο του έχοντας μόνον ορό για λίγες ώρες.

Μετά την επέμβαση

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας αρχίζει σταδιακή επανασίτιση με υγρά και υδρική δίαιτα, ενώ έμπειρο προσωπικό κινητοποιεί τον ασθενή, ο οποίος και μπορεί να περπατήσει άφοβα στον όροφο του νοσοκομείου.
Την επομένη γίνεται εξιτήριο, παράδοση οδηγιών και συνταγογράφηση των απαιτούμενων φαρμάκων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
     

    ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

    Viber
    Viber Επικοινωνία με Ιατρό