Σπιγγέλειος (Spiegel) Κήλη

///Σπιγγέλειος (Spiegel) Κήλη

Η Kήλη Spiegel ή Σπιγγέλειος κήλη, αποτελεί μία σπάνια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος η οποία πολλές φορές συγχέεται με βουβωνοκήλη, αλλά είναι τελείως διαφορετική στην εντόπιση, στην φυσική πορεία και την χειρουργική θεραπεία. Η διαφορά της κήλης αυτής και η ιδιαιτερότητα της είναι ότι παρουσιάζεται ψηλότερα στην κοιλιά από την βουβωνική χώρα, είτε δεξιά είτε αριστερά, σε επίπεδο ολίγον κάτω του ομφαλού και πλαγίως.

Η βλάβη των μυϊκών τοιχωμάτων εντοπίζεται σε ένα σημείο που ενώνεται η “ημισεληνοειδής” γραμμή του Douglas, με την πλάγια κοιλιακή περιτονία του έξω λοξού μυός. Πιο απλά, στο σημείο που η οπίσθια μεριά του ορθού κοιλιακού μυός όπου τερματίζει η οπισθία περιτονία, συνδέεται με την περιτονία του έξω λοξού.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Συμπτώματα της κήλης του Spiegel

Η κήλη αυτή δεν κατέρχεται προς την βουβωνική χώρα και τους όρχεις.

Δεν προβάλλει στον υποδόριο χώρα (σαν λίπωμα), αλλά στον ενδομυϊκό χώρο σαν “πρήξιμο” στην πλάγια κοιλιακή χώρα (κυρίως δεξιά).

Μπορεί να προκαλέσει εύκολα επιπλοκή (περίσφιξη) και γενικώς παρουσιάζει πιο συχνά συμπτώματα πόνου και ατελούς ειλεού.

Παρουσιάζεται σαν μία υπόσκληρη “μάζα” στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα που “μπερδεύει” τον ασθενή με την εικόνα λιπώματος, αλλά χαρακτηριστικά παρουσιάζει πόνο και επιδείνωση.

Η διερεύνηση και η διάγνωση της κήλης γίνεται με την κλινική εξέταση του χειρουργού και επίσης με υπερηχογράφημα και αξονική τομογραφία.

Θεραπεία της κήλης του Spiegel

Η θεραπεία της κήλης του Spiegel είναι χειρουργική. Αποσκοπεί στην ανάταξη του σπλάχνου και την αποκατάσταση του ελλείμματος της κοιλιακής χώρας με πλέγμα.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, με διακοιλιακή είσοδο και είναι παραπλήσια με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκήλης, επιγαστρικής κήλης ή ομφαλοκήλης. Η αποθεραπεία είναι ταχύτατη η νοσηλεία 24ωρος και η κινητοποίηση και επάνοδος στην εργασία το ίδιο.

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
     

    Viber
    Viber Επικοινωνία με Ιατρό