Ραγάδα Δακτυλίου Πρωκτού

///Ραγάδα Δακτυλίου Πρωκτού

Τι Είναι Η Ραγάδα Πρωκτού;

H ραγάδα πρωκτού ( ή αλλιώς ραγάδα δακτυλίου) είναι μία επιμήκης, επώδυνη σχισμή (πληγή) του πρωκτικού σωλήνα που εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή μέχρι τον δακτύλιο, φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η κύρια συμπτωματολογία της είναι ο έντονος πόνος στην αφόδευση, ο οποίος συνεχίζεται και μετά και μπορεί να διαρκέσει και ώρες. Αρκετές φορές συνοδεύεται και με αίμα στά κόπρανα.

Ραγάδα Πρωκτού: Αίτια & Σημεία Εμφάνισης

Εμφανίζεται εξίσου συχνά στους άνδρες και τις γυναίκες. Η ραγάδα πρωκτού εντοπίζεται σχεδόν πάντα στην 6η ώρα σε γυναικολογική θέση και σπανιώτερα στην 12η ώρα. Εντόπιση ραγάδος σε άλλη θέση ή παρουσία πολλαπλών ραγάδων σε διάφορα σημεία της περιφέρειας του δακτυλίου υποδηλώνει τη συνύπαρξη και άλλης παθήσεως, όπως ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn. Κύριος παθογενετικός παράγοντας θεωρείται ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού. Σπανιότερα οφείλεται σε κακή επούλωση εγχειρητικών τραυμάτων ή σε τραυματισμούς της περιοχής.

Η κύρια αιτία της δημιουργίας ραγάδος του πρωκτού θεωρείται η ισχαιμία της πρωκτικής περιοχής που οφείλεται στον μόνιμα συνεσπασμένο έσω σφιγκτήρα μύ, με αποτέλεσμα την διαταραχή στην επούλωση, την δημιουργία ουλής και το έντονο άλγος.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Ραγάδα Πρωκτού Συμπτώματα

Η ραγάδα δακτυλίου εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση (σαν σχίσιμο ή κάψιμο), ο οποίος μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από πολύ μικρή αιμορραγία.

Ο πόνος είναι βασανιστικός. Μοιάζει με «μαχαιριά» στην περιοχή, επίμονος και δεν ανακουφίζεται με καμία αλλαγή της θέσης του ασθενούς.

Πολλές φορές συνδυάζεται με αιμορροϊδοπάθεια (αιμορροΐδες, αλλά και παρουσιάζει μία δορυφόρο αιμορροΐδα (sentinel tag), σαν μία μικρή δερματική πτυχή. Η ύπαρξη της υποδηλώνει την θέση και την ύπαρξη της ραγάδας, αλλά και την χρονιότητα της νόσου.

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου πρωκτού

Η φαρμακευτική θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με υπακτικά και τοπικές αλοιφές συχνά αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι ευχερής, σύντομη και αποτελεσματική.

Ειδικές αλοιφές με προσμίξεις νιτρωδών αλάτων (π.χ. rectogesic), αποσκοπούν στην  χάλαση της σύσπασης του έσω σφιγκτήρα, στην τοπική αγγειοδιαστολή, και επακόλουθο μείωση της ισχαιμίας και την  ανάπλαση του βλεννογόνου. Συνοδεύονται από παρενέργειες όπως το αίσθημα καύσου, ερυθρότητας στο πρόσωπο και παλμών. Μερικές φορές (σε πρόωρη ραγάδα), έχουν σαφή βελτίωση έως και ίαση.

Η υποτροπή της ραγάδας είναι υπαρκτή και υποδηλώνει πως πρέπει να γίνει χειρουργική θεραπεία.

Ραγάδα Πρωκτού Χειρουργική Θεραπεία Με Laser

Η χρήση Laser ή R-F από εξειδικευμένο χειρουργό επιτρέπει την αναίμακτη αντιμετώπιση της ραγάδας. Εκτός από τον καθαρισμό της ραγάδας, η επέμβαση συμπληρώνεται από μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η οποία καταργεί τον χρόνιο σπασμό και διευκολύνει την ταχεία επούλωση και την αποφυγή υποτροπής.

Η μερική πλαγία εσω σφιγκτηροτομή θεωρείται επιβεβλημένη, διότι είναι ο μόνος -και ασφαλής τρόπος, να σταματήσει ο σπασμός του σφιγκτήρα και να επουλωθεί η ραγάδα. Εφ’οσον η επέμβαση δεν συμπληρωθεί με μερική σφιγκτηροτομή, η υποτροπή της ραγάδας θεωρείται δεδομένη.

Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Μετεγχειρητική πορεία μετά απο επέμβαση ραγάδος.

Η διάρκεια της επέμβασης συνήθως είναι 20 λεπτά, και η νοσηλεία δεν χρειάζεται διανυκτέρευση. Μετεγχειρητικά χρειάζεται ένα ελαφρύ διαιτολόγιο χωρίς υπόλειμμα για μερικές μερες, φαρμακευτικά κάποιο ήπιο υπακτικό (συνήθως λαδάκι τύπου Nujol – Duphalac), και ήπια αναλγητικά.

Ο πόνος της ραγάδας μειώνεται θεαματικά, και εκλείπει πλήρως σε λίγα 24ωρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
     

    ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

    Viber
    Viber Επικοινωνία με Ιατρό