Σμηγματογόνος Κύστη

Οι σμηγματογόνες κύστεις αποτελούν υποδόριες (κάτω από το δέρμα και μέσα στο υποδόριο λίπος) κύστεις οι οποίες προέρχονται από απόφραξη-εκφύλιση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος.

Οι σμηγματογόνες κύστεις εμφανίζονται συνήθως:

  • στο κεφάλι (ειδικότερα σ το τριχωτό της κεφαλής)
  • το πρόσωπο,
  • την  ράχη
  • στις μασχαλιαίες και βουβωνικές πτυχές
  • και σπανιότερα στο υπόλοιπο σώμα.

Εμφανίζονται σιγά σιγά σαν μικρά επάρματα, στρογγυλά, υπόσκληρα και μεγαλώνουν συν τω χρόνω. Μερικές φορές πιέζουν τα τοιχώματα ειδικά στο κρανίο (κεφάλι) και πονούν, αλλά πολλές φορές παρουσιάζουν φλεγμονή είτε από ρήξη είτε απο αποικισμό με μικρόβια (συνήθως επιδερμικό σταφυλόκοκκο).

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Επιπλοκές

Η συνηθέστερη επιπλοκή είναι η φλεγμονή και διαπύηση αυτών. Τότε εμφανίζεται ερυθρότητα, πόνος, μεγάλη διόγκωση και μεγάλο ενόχλημα ανάλογα με την περιοχή.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην έναρξη αντιβιοτικού ευρέος φάσματος (συνήθως αντισταφυλοκοκκικού), και εφόσον εκδηλωθεί απόστημα, η διάνοιξη και παροχέτευση, ο καθαρισμός της, με τοπική αναισθησία.

Η σωστή αντιμετώπιση των κύστεων αυτών είναι η χειρουργική αφαίρεση τους εν ψυχρώ (προτού φλεγμάνουν), με τοπική αναισθησία, διότι έτσι η αφαίρεση είναι πλήρης χωρίς υπολείμματα. Γίνεται με μία μικρή τομή, αφαίρεση της κύστης, επισκόπηση ότι έχει αφαιρεθεί όλη χωρίς διαταραχή του τοιχώματος αυτής, και συρραφή του τραύματος με πλαστική ραφή.Τα ράμματα ανάλογα με την περιοχή του σώματος μπορεί να είναι αποορροφήσιμα ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό