Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Επιγαστρική Κήλη – Κήλη Λευκής Γραμμής

H Επιγαστρική κήλη (ή κήλη λευκής γραμμής), αποτελεί μία κήλη στο επιγάστριο, δηλαδή στο άνω μέρος της κοιλιάς και ειδικά πάνω από τον ομφαλό.

Επιγαστρική κήλη, αποτελεί κατά τα λεγόμενα μία κήλη στο επιγάστριο, δηλαδή στο άνω μέρος της κοιλιακής χώρας και ειδικά πάνω από τον ομφαλό!

Δημιουργείται στο σημείο ένωσης των περιτόνιων του ορθού κοιλιακού στην μέση γραμμή η οποία και καλείται «λευκή γραμμή». Για τον λόγο αυτό και οι επιγαστρικές κήλες ονομάζονται και κήλες της λευκής γραμμής.

Παρουσιάζεται  σαν ένα μικρό ογκίδιο ή ένα μικρό «φούσκωμα» (μέγεθος στραγαλιού, μικρού καρυδιού κ.λπ.) στο άνω μέρος της κοιλιάς, πάνω από τον ομφαλό και πολλές φορές συγχέεται με λίπωμα! Μπορεί να «εξαφανίζεται» σε κεκλιμένη θέση ή να παραμένει στην θέση αυτή σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να απασχολεί ιδιαίτερα τον πάσχοντα. Άλλες φορές όμως μπορεί και να είναι εξαιρετικά επώδυνο ή να ενοχλεί αρκετά στις κινήσεις του ασθενούς.

Τα αίτια της δημιουργίας επιγαστρικής κήλης κυρίως είναι «δυναμικά», δηλαδή έχουν σχέση με την έντονη σύσπαση ή το μεγάλο βάρος. Για τον λόγο αυτό συμβαίνουν σε αθλητές ή σε ανθρώπους που εργάζονται χειρωνακτικά. Επίσης δημιουργούνται συχνά σε γυναίκες λόγω της εγκυμοσύνης. Επειδή τα απονευρωτικά πέταλα του ορθού κοιλιακού μυός είναι πολύ ισχυρά, ο κίνδυνος περίσφιξης και πόνου είναι μεγάλος. Πολλές φορές συγχέονται με μία κατάσταση που παρουσιάζεται σαν μία προπέτεια της άνω κοιλιάς ειδικά όταν το σώμα λάβει θέση έγερσης και η οποία λέγεται διάσταση των ορθών κοιλιακών. Η κατάσταση αυτή αποτελεί αποπλάτυνση της λευκής γραμμής και όχι άνοιγμα (ρήξη) αυτής και δεν αποτελεί χειρουργικό πρόβλημα!!

Επιπλοκές Της Επιγαστρικής Κήλης

Οι επιπλοκές της επιγαστρικής κήλης είναι είναι συνήθως η Περίσφιγξη του σπλάχνου το οποίο προσπίπτει στην κήλη (στο άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος).

Λόγω ανατομικής θέσης, τα σπλαχνα που μπορούν να εισέλθουν στο σημείο του επιγαστρίου, είναι συνήθως το επίπλουν, ή μέρος του στομάχου, ο στρογγύλος σύνδεσμος του ήπατος και σπάνα το παχύ έντερο.

Η περίσφιγξη του σπλάχνου αποτελεί άμεσο και επείγον χειρουργικό πρόβλημα και απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση, με την έννοια της ανάταξης ή της άμεσης χειρουργικής επέμβασης αν η ανάταξη αποτύχει!!

Θεραπεία της επιγαστρικής κήλης

Η εκτίμηση είναι θέμα χειρουργού και η αντιμετώπιση πάντα χειρουργική. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποσκοπεί στην συρραφή – σύγκλειση του ανοίγματος της λευκής γραμμής του ορθού κοιλιακού και για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι ισχυρή, να επιτελείται και στις δύο θήκες του μυός.

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι πάντα χειρουργική και επιτελείται είτε με πλαστική – χειρουργική αποκατάσταση τού ανοίγματος είτε με τοποθέτηση πλέγματος.

Η ένδειξη τοποθέτησης πλέγματος είναι το μέγεθος του ανοίγματος της απονεύρωσης και για τον λόγο αυτό εξαιρετικά χρήσιμη είναι η διενέργεια ενός ειδικού «δυναμικού» υπερηχογραφήματος του κοιλιακού τοιχώματος, με στόχο την καταμέτρηση του ανοίγματος αλλά και την τυχόν ανεύρεση άλλων μικρών ανοιγμάτων (κηλών) που μπορεί να συνυπάρχουν.

Εφόσον μετρηθεί άνοιγμα που ξεπερνά τα 2 εκατοστά, καλό θα είναι να γίνει τοποθέτηση πλέγματος, ούτως ώστε να γίνει αποκατάσταση της κήλης χωρίς τάση, με ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει σαφώς λαπαροσκοπικά με στόχο την απουσία τραύματος στην άνω κοιλιά (γεγονός πολύ επώδυνο) αλλά και την τοποθέτηση μεγαλύτερου πλέγματος που καλύπτει το άνοιγμα αλλά και μικρότερα παράλληλα ανοίγματα.

Η Λαπαροσκοπική εξέλιξη με συρραφή του χάσματος και εξωπεριτοναϊκό πλέγμα.

Σημαντική εξέλιξη στην λαπαροσκοπική αποκατάσταση των επιγαστρικών κηλών και γενικότερα των κοιλιοκηλών (Ventral Hernia), αποτελεί η συρραφή του χάσματος της κήλης (ιδανικά όταν είναι <5εκατοστών), με ειδικό απορροφήσιμο ράμμα (Vlock), και η τοποθέτηση πλεγμάτων Εξωπεριτοναϊκά προς αποφυγή επαφής οιουδήποτε πλέγματος με τα σπλάχνα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να τεθεί και το πλέγμα απο πολυπροπυλένιο, γεγονός που μειώνει αισθητά και το κόστος.

Διάσταση Ορθού κοιλιακού μυός

Μια ξεχωριστή κατάσταση στο κοιλιακό τοίχωμα που πολλές φορές συγχέεται με την επιγαστρική κήλη ή την κήλη λευκής γραμμής, είναι η διάσταση του ορθού κοιλιακού μυός. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής παραπονιέται για μία προβολή σαν μικρό «βουναλάκι» πάνω από τον ομφαλό που δημιουργείται όταν πάει να σηκωθεί από το κρεββάτι. Αυτή η κατάσταση μοιάζει με κήλη, μπερδεύει τον ασθενή και τον πανικοβάλλει, με αποτέλεσμα να διερωτάται αν θα πρέπει να χειρουργηθεί. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία διάσταση των δύο ορθών κοιλιακών μυών (δεξιού και αριστερού), που οφείλεται σε αποπλάτυνση της «λευκής γραμμής» – δηλαδή του τενόντιου ελύτρου που καλύπτουν τους ορθούς κοιλιακούς μυς.

Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί κήλη. Προκαλείται προϊόντος του χρόνου, μπορεί να αποδοθεί σε παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, καταπόνηση των μυών κ.λπ. Απαιτεί μία σωστή κλινική εξέταση από χειρουργό και μία επιβεβαίωση με υπερηχογράφημα της αρτιότητας της λευκής γραμμής. Οιαδήποτε «ρήξη» της λευκής γραμμής σημαίνει κήλη και μόνον τότε απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Η επιδιόρθωση της διάστασης του ορθού κοιλιακού μυός γίνεται μόνον εφ’ όσον το ζητήσει ο ασθενής για αισθητικούς λόγους και γίνεται με χειρουργική επέμβαση.

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας