Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ρομποτική Κολεκτομή

Σημαντικά πλεονεκτήματα προσφέρει η ρομποτική προσπέλαση των επεμβάσεων παχέος εντέρου, όπως αποδεικνύεται με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Η ρομποτική κολεκτομή αποτελεί μία υπερσύγχρονη τεχνολογική χειρουργική μέθοδο, επέκταση της ενδοσκοπικής χειρουργικής με πολλά πλεονεκτήματα.

Η θέση της Ρομποτικής στην Χειρουργική του παχέος εντέρου.

Το ρομποτικό σύστημα προσφέρει στις επεμβάσεις του παχέος εντέρου τρισδιάστατη εικόνα, με μεγέθυνση περίπου 15-20 φορές. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως παρέχει εξαιρετικές συνθήκες όρασης και λεπτομερέστατου καθαρισμού των λεμφαδένων, γεγονός που αποτελεί μια από τις βασικότερες απαιτήσεις της ογκολογικής χειρουργικής.

Επιπλέον, οι βραχίονες του ρομπότ είναι σε θέση να εκτελούν κάθε κίνηση με απόλυτη ακρίβεια, πετυχαίνοντας την πραγματοποίηση ακόμα και των πιο δύσκολων χειρουργικών χειρισμών. Όλες οι παραπάνω δυνατότητες έχουν ιδιαίτερη αξία σε περιπτώσεις όγκων που βρίσκονται κοντά στον πρωκτό, αφού η χρήση του ρομπότ μειώνει δραματικά την ανάγκη διενέργειας κολοστομίας (παρά φύση έδρας).

Ρομποτική Κολεκτομή,

Επιπλέον, ο ασθενής απολαμβάνει και τα γενικότερα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας όπως:

 • Πολύ μικρές τομές και ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν υπάρχουν ουλές.
 • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο.
 • Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κλπ.
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και ανάγκες μετάγγισης.
 • Κατακόρυφη μείωση των πιθανοτήτων για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων και ειλεού.
 • Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται διεθνώς όλο και περισσότερο στις επεμβάσεις αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τείνει σταδιακά να υποκαταστήσει τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ενώ η ανοικτή χειρουργική προσπέλαση σπάνια προτείνεται πλέον από εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα. Το σύνολο σχεδόν των ανάλογων επεμβάσεων στις μέρες μας μπορούν και πρέπει να γίνονται ρομποτικά, ενώ αυτό είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο για την αποφυγή της κολοστομίας (παρά φύση έδρας) σε καρκινώματα πλησίον του πρωκτού.
Ρομποτική Βουβωνοκηλη

Μετεγχειρητική πορεία.

 • Η μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ ομαλή, ο πόνος είναι εξαιρετικά ολιγότερος απο την “ανοικτή” επέμβαση, και σαφως ηπιότερος απο την λαπαροσκοπική μέθοδο.
 • Η νοσηλεία αναλόγως της τοπογραφίας της εκτομής και της φυσιολογίας της αναστόμωσης μπορεί να διακυμανθεί από 4-7 ημέρες.
 • Μεγίστη σημασία έχει όμως πως οι ασθενείς κινητοποιούνται από την 1η μέρα και η ανάρρωση τους είναι σχεδόν ανεπίπλεκτη.

Είδη Κολεκτομής

Η Ρομποτική Κολεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια στις ακόλουθες περιπτώσεις κολεκτομών (αφαιρέσεων τμημάτων του παχέος εντέρου, είτε για ογκολογικούς λόγους, είτε για καλοήθεις παθήσεις)!

 • Δεξιά Κολεκτομή. Αφορά τμήμα του τελικού ειλεού, σκωληκοειδούς, τυφλού, ανιόντος κόλου, δεξιάς κολικής καμπής και μέρους του δεξιού εγκαρσίου κόλου. Διενεργείται για παθήσεις και όγκους του δεξιού μέρους του παχέος εντέρου, τυφλού κλπ,Επίσης γιά καλοήθεις παθήσεις του ιδίου μέρους.
 • Αριστερή Κολεκτομή. Αφορά τμήμα του αριστερού μέρους του παχέος εντέρου, κατιόντος, σιγμοειδούς και αιστερού εγκαρσίου κόλου. Κυρίως γιά ογκολογικές παθήσεις.
 • Σιγμοειδεκτομή. Αφορά το σιγμοειδές κόλον. Διενεργείται γιά ογκολογικές παθήσεις του σιγμοειδούς ή γιά εκκολπωματική νόσο.
 • Χαμηλή προσθία εκτομή. Αφορά το ορθό. Διενεργείται γιά όγκους του ορθού και αποτελεί την σημαντικότερη διεθνή ένδειξη ρομποτικής κολεκτομής, λόγω της μεγάλης δυνατότητας σωστής ογκολογικής αφαίρεσης σε όγκους που ευρίσκονται χαμηλά στο ορθό.

Η ρομποτική επέμβαση στους καρκίνους του ορθού, αποτελεί πλέον μία καταξιωμένη μέθοδο με εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως όσον αφορά την ογκολογική αφαίρεση και την επιτυχή χαμηλή αναστόμωση για διατήρηση των σφιγκτήρων και την αποφυγή κολοστομίας (παρα φύσιν έδρα)!!

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας