Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ρομποτική Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης – Ομφαλοκήλης

Η εμφάνιση και χρήση της Ρομποτικής Τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των κοιλιοκηλών, έρχεται πλέον και τίθεται σαν Σημαντική Τεχνική στην Αποκατάσταση λόγω ΙΣΧΥΡΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ αυτής σε σχέση με την Λαπαροσκοπική.

Ρομποτική Αποκατάσταση Κοιλιοκήλης – Ομφαλοκήλης – Μετεγχειρητικής Κήλης – Κήλης Λευκής Γραμμής

Αναλύοντας τις κοιλιοκήλες.

Κοιλιοκήλη εννοούμε, οποιαδήποτε κήλη η οποία αναπτύσσεται στο κοιλιακό τοίχωμα έχοντας μείζονα σχέση με τους μύς του προσθίου και πλαγίου κοιλιακού τοιχώματος (ορθός κοιλιακός, έξω-έσω λοξός μύς κλπ). Στην κατηγορία αυτή ανήκει και:

 • η ομφαλοκήλη (η οποία έχει σχέση με τον ομφαλικό δακτύλιο και τις διαταραχές αυτού).
 • όλες οι μετεγχειρητικές κήλες οι οποίες δηλαδή παρουσιάζονται μετά από χειρουργική επέμβαση στο κοιλιακό τοίχωμα.

Ανάλογα με την ανατομική θέση που παρουσιάζεται η κοιλιοκήλη έχουμε τις ακόλουθες υποκατηγορίες:

Οι βουβωνοκήλες αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, έχουν ιδιαίτερη ανατομική και αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα.

Διάγνωση των κοιλιοκηλών.

Η διάγνωση των κοιλιοκηλών γίνεται:

 • Κλινικά. Δηλαδή απο την κλινική εξέταση όπου παρατηρείται η γνωστή προπέτεια στο κοιλιακό τοίχωμα.
 • Συπτωματολογία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπιος πόνος, τοπικό κάψιμο έως πιό προχωρημένα όπως έντονος πόνος συνοδευόμενος με διαταραχές λειτουργίας του πεπτικού λόγω συμμετοχής του σπλάχνου στον αυχένα της κήλης.
 • Απεικονιστικά. Αυτό σημαίνει πως ένα απλό υπερηχογράφημα πολλές φορές αρκεί για την διαπίστωση ύπαρξης κήλης αλλά και καταμέτρηση του ανοίγματος του τοιχώματος.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για τις κοιλιοκήλες εδω:

Πολλές φορές όμως η αξονική τομογραφία αποτελεί το πλέον κατάλληλο εργαλείο διάγνωσης αλλά και προεγχειρητικού σχεδιασμού για τον χειρουργό, διότι αφένός μέν διαγιγνώσκει την κήλη, και καταμετρά με ακρίβεια το άνοιγμα, εφ’ετέρου αναδεικνύει το προσπίπτον σπλάχνο διαμέσου του αυχένα της κήλης (το οποίο μπορεί να είναι λεπτό ή παχύ έντερο, επίπλουν, τμήμα της ουροδόχου κύστεως κλπ).

Χειρουργική Θεραπεία Κοιλιοκηλών.

Το ότι η θεραπεία των κοιλιοκηλών είναι αποκλειστικά χειρουργική, δεν θέτει θέμα αμφισβήτισης. Εχει αναλυθεί σε ιδιαίτερο άρθρο η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αυτής με τοποθέτηση πλέγματος και τα πλεονεκτήματα αυτής σε σχέση με την “ανοικτή” κλασική επέμβαση.

Η Ρομποτική Αποκατάσταση της κοιλιοκήλης.

Η εμφάνιση και χρήση της Ρομποτικής Τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των κοιλιοκηλών, έρχεται πλέον και τίθεται σαν Σημαντική Τεχνική στην Αποκατάσταση λόγω ΙΣΧΥΡΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ αυτής σε σχέση με την Λαπαροσκοπική ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ να εφαρμοστεί.

Τα πλεονεκτήματα αυτής είναι:

 • Η Εξαιρετικά ευχέρής σύγκλειση του χάσματος της κήλης με τεχνικές ρομποτικής συρραφής, το οποίο αποτελεί και σημαντική χειρουργική πράξη, διότι εξασφαλίζει την μείωση των υποτροπών.
 • Η αποφυγή πλέον των καθηλωτικών tacks, τα οποία ενοχοποιούνται για σημαντικό μέρος του μετεγχειρητικού πόνου και του τραυματισμού νεύρων.
 • Η συρραφή του πλέγματος στο κοιλιακό τοίχωμα και
 • Η τοποθέτηση του πλέγματος οπισθοπεριτοναϊκά γεγονός που διευκολύνεται τα μέγιστα λόγω των εξειδικευμένων κινήσεων του ρομπότ και των τεχνικών συρραφής του περιτοναίου.

Μετεγχειρητική πορεία.

 • Η μετεγχειρητική πορεία είναι πολύ ομαλή, ο πόνος είναι εξαιρετικά ολιγότερος απο την “ανοικτή” επέμβαση, και σαφως ηπιότερος απο την λαπαροσκοπική μέθοδο.
 • Η νοσηλεία συνήθως είναι 24ωρος και η επιστροφή στις δραστηριότητες σύντομη.

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας