Σκωληκοειδίτιδα

//Σκωληκοειδίτιδα

Σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια από τις συχνότερες και γνωστότερες παθήσεις, κυρίως, σε παιδιά και εφήβους και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι άμεση. Διαβάστε τα βασικά συμπτώματα της καθώς και τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Σκωληκoειδής απόφυση: Τι είναι και τι προβλήματα δημιουργεί;

Η σκωληκοειδής απόφυση αποτελεί ένα τμήμα του παχέος εντέρου το οποίο κρέμεται από το “τυφλό” και ευρίσκεται εκτός του αυλού του. Αποτελεί εβρυϊκό κατάλοιπο και στην νεαρή ηλικία είναι πλούσιο σε λεμφικό ιστό που είναι υπεύθυνος γιά την άμυνα του οργανισμού.

Η ανατομική της θέση είναι στο δεξιό τμήμα της κοιλίας, κάτωθεν του επιπέδου του ομφαλού εσωτερικά από το μεγάλο πλάγιο οστούν της λεκάνης. Ευρίσκεται στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου και στο σημείο που το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου, εισέρχεται στο τυφλό έντερο.

Στην περιοχή αυτη της κοιλιάς η σκωληκοειδής απόφυση γειτονεύει με τον δεξιό ουρητήρα και τον ψοϊτη μυ προς τα οπίσω και στις γυναίκες με την δεξιά σάλπιγγα και ωοθήκη προς τα κάτω.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα: Τι είναι

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι πιό γνωστή και παράλληλα η πλέον συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά στην εφηβική και γενικά την νεαρή ηλικία.

Η απόφυση αυτή γιά κάποιους μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπραναστερεά τροφικά κατάλοιπα), ή φλεγμονή (ιογενείς λοιμώξειςεντεροκολίτιδα κλπ) αποφράσσεται στον αυλό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από την απόφραξη του αυλού του εντεριδίου αυτού, οίδημα και διάχυση μικροβίων στά τοιχώματα του καθώς επίσης και στην περιοχή αυτή της κοιλιάς. Μερικές φορές η απόφραξη και το οίδημα μαζί με την φλεγμονή της, προκαλούν ρήξη αυτής και διάχυση του περιεχομένου στην κοιλιά. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η περιτονίτιδα.

Συμπτώματα οξείας σκωληκοειδίτιδας

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου στην αρχή, μαζί με γαστρεντερικές διαταραχές (εμετό ή διάρροια), γενικά δυσφορία και ανορεξία. Αργότερα ο πόνος μετατοπίζεται και εντοπίζεται χαμηλότερα δεξιά και γίνεται επίμονος και βασανιστικός και πολλές φορές επιδεινώνεται με τις κινήσεις, τον βήχα κλπ. Ενώ επιπρόσθετα υπάρχει και πυρετός.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση εισαγωγή σε χειρουργική κλινική γιά χειρουργική αντιμετώπιση.

Αυτό που έχει σημασία μεγάλη είναι η διάγνωση της πάθησης και η διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις της περιοχής αυτής της κοιλιάς, διότι πολλές φορές καταλήγει κάποιος στο χειρουργείο, υφίσταται μία τομή χωρίς να χρειάζεται όντως αυτή η αντιμετώπιση.

Υπάρχουν παθήσεις που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα;

Παθήσεις τέτοιες που παρουσιάζουν περίπου τα ίδια συμπτώματα είναι:

  • γυναικολογικά προβλήματα (όπως σαλπιγγίτιδα, ρήξεις ωχρών σωματίων, συστροφές κύστεων ωοθηκών, εξωμήτριος κύηση κλπ),
  • συμφύσεις της περιοχής που προκαλούν απόφραξη στο έντερο,
  • μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα (στα παιδιά παράλληλα ή μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού-που το παιδί λέει πως το πονάει και η κοιλιά του),
  • παθήσεις του παχέος εντέρου (εκκολπωματίτιδα σε μεγάλες ηλικίες).

Τι πρέπει να κάνει κάποιος άρρωστος σήμερα που έχει πόνο στο σημείο της σκωληκοειδούς;

Το βασικό ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς μπορεί κανείς σήμερα, να προσφέρει το λιγότερο επεμβατικό σε κάποιο ασθενή και μάλιστα νεαρό που παρουσιάζει πρόβλημα πόνου στο υπογάστριο?

Την απάντηση σήμερα έρχεται να δώσει η λαπαροσκόπηση και η λαπαροσκοπική χειρουργική

Η λαπαροσκοπική χειρουργική, αποτέλεσμα εξέλιξης της κλασσικής λαπαροσκόπησης των γυναικολόγων, είναι μέθοδος ελάχιστης επεμβατικότητας στο ανθρώπινο σώμα, μέσω της οποίας σήμερα σε οργανωμένα κέντρα και σε έμπειρα χέρια, μπορούν να διενεργηθούν πλείστες όσες επεμβάσεις της κλασσικής χειρουργικής με την ίδια ασφάλεια, αναίμακτα, χωρίς πόνο μεταγχειρητικό της κλασσικής τομής, και με μικρότερη νοσηλεία.

Τι ακριβώς κάνει η λαπαροσκόπηση;

Μέσω της μεθόδου αυτής μπορεί σήμερα να διαγνωσθεί, και διαφοροδιαγνωσθεί όπως και να θεραπευθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Η επέμβαση γίνεται μέσα από τρείς οπές μισού εκατοστού, και μέσω του ειδικού οργάνου που λέγεται λαπαροσκόπιο προβάλλεται μέσα σε monitor υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Ετσι ο χειρουργός με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μικράς διαμέτρου εκτελεί την επέμβαση ταχύτατα, υπό άμεση όραση και αναίμακτα.

Τι γίνεται μετά την επέμβαση της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής

Αμεσα μετεγχειρητικά, ο ασθενής την ίδια ημέρα σηκώνεται από την κλίνη του, μπορεί να λάβει υγρά, εντός δε 24 ωρών από την επέμβαση μεταβαίνει στην οικεία του. Ο πόνος είναι μικρόςμυϊκός και οφείλεται στην διάταση που γίνεται στην κοιλιά την ώρα της επέμβασης από την εισαγωγή αερίου, το οποίο και αφαιρείται άμεσα μετεγχειρητικά. Ο πόνος αυτός παρομοιάζεται με κράμπα ή πιάσιμο μετα γυμναστική, και ανακουφίζεται ή παρέρχεται με απλά αναλγητικά.

Είναι επιτυχής η επέμβαση της σκωληκοειδεκτομής;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι απόλυτα επιτυχής, γίνεται πλήρης αφαίρεση της σκωληκοειδούς με ασφάλεια, αναίμακτα και χωρίς να γίνει επιμόλυνση. Επίσης παράλληλα ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει πλήρως και την υπόλοιπη κοιλιά γιά οιοδήποτε άλλο πρόβλημα και να το επιλύσει ή να λάβει δείγμα (υγρό ή ιστό) για καλλιέργεια ή βιοψία.

Υπάρχει περίπτωση να έχω σκωληκοειδίτιδα και να μη χειρουργηθώ ή να πάρω αντιβίωση και να περάσει;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή μέσα στην κοιλιά και έχει ένα μεγάλο ποσοστό κινδύνου περιτονίτιδας (ρήξη) άν αφεθεί χωρίς επέμβαση.

Η παραμονή μίας φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς μέσα στην κοιλιά εγγυμονεί κινδύνους όπως περιτονίτιδαδημιουργία συμφύσεωνενδοκοιλιακό απόστημα ή δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας από εντερικές έλικες (το λεγόμενο πλαστρόν), πράγμα που θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά και θα καταστήσει μία επόμενη επέμβαση πολύ δύσκολη.

Συμπερασματικά 

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία επείγουσα χειρουργική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από ειδικό χειρουργό.

Η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα προσφέρει την λαπαροσκοπική μέθοδο αφαίρεσης της σκωληκοειδούς με άριστα αποτελέσματα για τον άρρωστο τόσο στο επίπεδο της θεραπείας αλλά και της ανάρρωσης και της αισθητικής αποκατάστασης.

    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό