Γαστρεκτομή

//Γαστρεκτομή

Η γαστρεκτομή αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και τις βαρυτερες ενδοκοιλιακές επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.

Οι ενδείξεις της γαστρεκτομής αφορούν καλοήθεις και καοήθεις παθήσεις.

Η εποχή των πολλαπλών επεμβάσεων στομάχου για καλοήθεις παθήσεις, αφορούσαν τις επεμβάσεις για γαστρο12δακτυλικό έλκος συνδυασμένες κυρίως με βαγοτομή. (Βαγοτομή-αντρεκτομή, βαγοτομή και υφολική γαστρεκτομή κ.λπ.). Οι επεμβάσεις αυτές πλέον ανήκουν στην “ιστορία”, λόγω της επανάστασης που έφεραν τα αντιελκωτικά φάρμακα στην γαστρεντερολογία για την επούλωση του έλκους και των επιπλοκών αυτού.

Σήμερα η γαστρεκτομή και τα είδη αυτής εφαρμόζεται κυρίως στην ογκολογική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου. Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου έχει απόλυτη σχέση με το στάδιο του καρκίνου και την εξαιρεσιμότητα αυτού.

Μεγάλη σημασία λοιπόν έχει ο πλήρης και ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβανει την ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών, την αξονική τομογραφία (κοιλίας και θώρακος), το ενδοσκοπική υπερηχογράφημα (εφ’οσον κριθεί απαραίτητο). Πρέπει να καθορισθεί λοιπόν η επέκταση του όγκου προς τους πέριξ ιστούς, η ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων και η διήθηση παρακειμένων οργάνων.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Καρκίνος του στομάχου & Συμπτώματα

Δυστυχώς πολλάκις, ο καρκίνος στομάχου, λόγω καθαρά συμπτωματολογίας, παρουσιάζεται καθυστερημένα με τελείως αμβληχρά συμπτώματα ή έμμεσα (αναιμία, αδυναμία, απώλεια βάρους κ.λπ.).

Έντονη συμπτωματολογία όπως :

 • πόνος,
 • έμετοι,
 • αιμορραγία

είναι ασυνήθης και για προχωρημένα στάδια.

Είδη γαστρεκτομής

Εφόσον τεκμηριωθεί το στάδιο και η εξαιρεσιμότητα του όγκου, τότε ο σχεδιασμός επέμβασης αφορά τα εξής δύο είδη επεμβάσεων:

Υφολική γαστρεκτομή

Αφορά την επέμβαση μέρους του στομάχου όταν ο όγκος ευρίσκεται στο μέσο και κατώτερο τμήμα αυτού, οπότε αφαιρούνται (εκτέμνονται) τα 4/5 περίπου του στομάχου (περιοχή πυλωρού-άντρο σώμα και μέρος του θόλου).

Η αποκατάσταση της συνέχειας του γαστρεντερικού σωλήνος λέγεται Billroth II αναστόμωση και περιλαμβάνει την ένωση του υπολείμματικού στομάχου με την νήστιδα με πλαγιοπλαγία γαστρεντεροαναστόμωση ή αναστόμωση κατά Roux-Y.

Ολική γαστρεκτομή

Αφορά την επέμβαση για ανώτερο τμήμα του στομάχου, ή της οισοφαγογαστρικής συμβολής ή μεγάλων όγκων αυτού.

Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται όλος ο στόμαχος και η συνέχεια της γαστρεντερικής οδού γίνεται με ένωση του κολοβώματος του οισοφάγου με μονήρη έλικα της νήστιδος κατά Roux-Y.

Απαραίτητα σε καθε επέμβαση γαστρεκτομής γίνονται τα ακόλουθα:

 • Σύγκλειση 12δακτύλου αμέσως κάτωθεν του πυλωρού.
 • Αφαίρεση των λεμφαδένων του ελάσσονος επιπλόου και του συστήματος της αριστεράς γαστρικής.
 • Αφαίρεση του μείζονος επιπλόου και ελάσσονος.

Μετά την γαστρεκτομή

Η επέμβαση της γαστρεκτομής αποτελεί βαρεία επέμβαση (ειδικά η ολική). Απαιτεί:

 • Συνήθως την νοσηλεία μετεγχειρητικά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ενδελεχή παρακολούθηση.
 • Την χορήγηση παρεντερικών διαλυμάτων λήψης υγρών, κρυσταλλοειδών διαλυμάτων, αντιβιοτικών και παρεντερικής σίτισης για ένα διάστημα κυμαινόμενο από 4-7 ημερες, μέχρι την σταδιακή επανασίτιση.
 • Η νοσηλεία είναι συνήθως 7-10 ημέρες ενώ η κινητοποίηση του ασθενούς πρέπει να είναι άμεση (μετά το 1ο 24ωρο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

  Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
   

  Viber
  Viber Επικοινωνία με Ιατρό