Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Γαστρεκτομή

Βρίσκεστε εδώ: » Αρχική » Επεμβάσεις » Γαστρεκτομή

Η γαστρεκτομή αποτελεί μια από τις σοβαρότερες και τις βαρυτερες ενδοκοιλιακές επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής.

Οι ενδείξεις της γαστρεκτομής αφορούν καλοήθεις και καοήθεις παθήσεις.

Η εποχή των πολλαπλών επεμβάσεων στομάχου για καλοήθεις παθήσεις, αφορούσαν τις επεμβάσεις για γαστρο12δακτυλικό έλκος συνδυασμένες κυρίως με βαγοτομή. (Βαγοτομή-αντρεκτομή, βαγοτομή και υφολική γαστρεκτομή κ.λπ.). Οι επεμβάσεις αυτές πλέον ανήκουν στην “ιστορία”, λόγω της επανάστασης που έφεραν τα αντιελκωτικά φάρμακα στην γαστρεντερολογία για την επούλωση του έλκους και των επιπλοκών αυτού.

Σήμερα η γαστρεκτομή και τα είδη αυτής εφαρμόζεται κυρίως στην ογκολογική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου. Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου έχει απόλυτη σχέση με το στάδιο του καρκίνου και την εξαιρεσιμότητα αυτού.

Μεγάλη σημασία λοιπόν έχει ο πλήρης και ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβανει την ενδοσκόπηση και λήψη βιοψιών, την αξονική τομογραφία (κοιλίας και θώρακος), το ενδοσκοπική υπερηχογράφημα (εφ’οσον κριθεί απαραίτητο). Πρέπει να καθορισθεί λοιπόν η επέκταση του όγκου προς τους πέριξ ιστούς, η ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων και η διήθηση παρακειμένων οργάνων.

Καρκίνος του στομάχου & Συμπτώματα

Δυστυχώς πολλάκις, ο καρκίνος στομάχου, λόγω καθαρά συμπτωματολογίας, παρουσιάζεται καθυστερημένα με τελείως αμβληχρά συμπτώματα ή έμμεσα (αναιμία, αδυναμία, απώλεια βάρους κ.λπ.).

Έντονη συμπτωματολογία όπως :

  • πόνος,
  • έμετοι,
  • αιμορραγία

είναι ασυνήθης και για προχωρημένα στάδια.

Είδη γαστρεκτομής

Εφόσον τεκμηριωθεί το στάδιο και η εξαιρεσιμότητα του όγκου, τότε ο σχεδιασμός επέμβασης αφορά τα εξής δύο είδη επεμβάσεων:

Υφολική γαστρεκτομή

Αφορά την επέμβαση μέρους του στομάχου όταν ο όγκος ευρίσκεται στο μέσο και κατώτερο τμήμα αυτού, οπότε αφαιρούνται (εκτέμνονται) τα 4/5 περίπου του στομάχου (περιοχή πυλωρού-άντρο σώμα και μέρος του θόλου).

Η αποκατάσταση της συνέχειας του γαστρεντερικού σωλήνος λέγεται Billroth II αναστόμωση και περιλαμβάνει την ένωση του υπολείμματικού στομάχου με την νήστιδα με πλαγιοπλαγία γαστρεντεροαναστόμωση ή αναστόμωση κατά Roux-Y.

Ολική γαστρεκτομή

Αφορά την επέμβαση για ανώτερο τμήμα του στομάχου, ή της οισοφαγογαστρικής συμβολής ή μεγάλων όγκων αυτού.

Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται όλος ο στόμαχος και η συνέχεια της γαστρεντερικής οδού γίνεται με ένωση του κολοβώματος του οισοφάγου με μονήρη έλικα της νήστιδος κατά Roux-Y.

Απαραίτητα σε καθε επέμβαση γαστρεκτομής γίνονται τα ακόλουθα:

  • Σύγκλειση 12δακτύλου αμέσως κάτωθεν του πυλωρού.
  • Αφαίρεση των λεμφαδένων του ελάσσονος επιπλόου και του συστήματος της αριστεράς γαστρικής.
  • Αφαίρεση του μείζονος επιπλόου και ελάσσονος.

Μετά την γαστρεκτομή

Η επέμβαση της γαστρεκτομής αποτελεί βαρεία επέμβαση (ειδικά η ολική). Απαιτεί:

  • Συνήθως την νοσηλεία μετεγχειρητικά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ενδελεχή παρακολούθηση.
  • Την χορήγηση παρεντερικών διαλυμάτων λήψης υγρών, κρυσταλλοειδών διαλυμάτων, αντιβιοτικών και παρεντερικής σίτισης για ένα διάστημα κυμαινόμενο από 4-7 ημερες, μέχρι την σταδιακή επανασίτιση.
  • Η νοσηλεία είναι συνήθως 7-10 ημέρες ενώ η κινητοποίηση του ασθενούς πρέπει να είναι άμεση (μετά το 1ο 24ωρο).

Διαβάστε επίσης

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας