Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πρόβλημα στο στομάχι

Συνήθεις παθήσεις που προκαλούν πόνο και πρόβλημα στο στομάχι

Τα προβλήματα που αφορούν το στομάχι είναι πολλά και διάφορα, σχετιζόμενα συνήθως με την λήψη τροφής, και είναι πολυσύνθετα, δύσκολα στην διάγνωση και θεραπεία.

Λέγοντας όμως στομάχι, συμπεριλαμβάνουμε προβλήματα που αφορούν το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα και ειδικά τον οισοφάγο, στόμαχο και 12δάκτυλο.

Πόνος στο στομάχι

Πολλές φορές όμως υπάρχουν και προβλήματα απο γειτνιάζοντα όργανα, τα οποία εχουν εικόνα πόνου στο στομάχι, αλλά προέρχονται απο την χολή, το παχύ έντερο και το πάγκρεας!!

  • Πόνος, κάψιμο, δυσφορία, φουσκώματα είναι τα πιό συνηθισμένα και αφορούν κυρίως φλεγμονές (γαστρίτιδα, οισοφαγίιδα), παρουσιάζονται μετά το φαγητό, έχουν σχέση με την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού και περνούν εύκολα συνήθως με αντιόξινα, ανθρακούχα και δίαιτα.
  • Επίμονα συμπτώματα όπως τα παραπάνω, που ταλαιπωρούν γιά καιρό χρειάζονται έλεγχο από γαστρεντερολόγο ο οποίος και θα διαπιστώσει άν υπάρχει έλκος, βαρειά γαστρίτιδα, βαρειά οισοφαγίτιδα. Τα προβλήματα αυτά συνήθως χρειάζονται γαστροσκόπηση η οποία είναι μία πολύ καλή εξέταση, ταχύτατη και καθόλου ενοχλητική εφ’οσον γίνει με χορήγηση αναλγησίας ή μικρής νάρκωσης (μέθης). Η θεραπεία τους είναι φαρμακευτική και διαιτητική, και συνήθως κρατάει 1-2 μήνες.
  • Ενα σημαντικό κομμάτι των προβλημάτων του στομάχου λέγεται παλινδρόμηση και είναι πέρασμα τροφών ή υγρών (συνήθως όξινων) στον οισοφάγο και προκαλούν πνιγμό την νύκτα (όταν κατακλινόμαστε μετά από ένα δείπνο αμέσως) και πόνους στο στήθος και στην ράχη. Πολλές φορές, ταλαιπωρούνται αρκετοί με χρόνιο βήχα, που τελικά οφείλεται σε νυκτερινή παλινδρόμηση και όχι σε κρύωμα. Το πρόβλημα συνήθως είναι απλό, σχετίζεται με την ακαταστασία φαγητού και ώρας ύπνου, παχυσαρκία και σχεδόν πάντα στην εγκυμοσύνη. Η θεραπεία είναι έργο γαστρεντερολόγου, που θα ελέγξει το πρόβλημα και θα δώσει αγωγή φαρμακευτική, διαιτητική και αλλαγή συνηθειών. Το αδυνάτισμα είναι σημαντικός παράγοντας. Σπάνια η κατάσταση αυτή δεν περνάει και χρειάζεται επέμβαση επιδιόρθωσης διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, γεγονός που αποτελεί έργο χειρουργού και μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά.
  • Η εμφάνιση ξαφνικά μεγάλου πόνου στο στομάχι που χειροτερεύει με τις κινήσεις και δεν κατευνάζεται χρειάζεται επειγόντως έλεγχο από ιατρό και ειδικά χειρουργό γιατί μπορεί να κρύβεται κάποια επιπλοκή όπως διάτρηση στομάχου ή παγκρεατίτιδα. Ειδικά όταν ο ασθενής έχει ιστορικό με έλκος.
  • Προβλήματα στην περιοχή του στομάχου που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία θέλουν έλεγχο γιατί μπορεί να υπάρχουν άλλες παθήσεις της περιοχής που παραπλανούν και τον άρρωστο αλλά και τους γιατρούς. Τέτοια προβλήματα με συνηθέστερο τις πέτρες στην χολή, και μετά προβλήματα ήπατος, παγκρέατος και εντέρου θέλουν έλεγχο με υπερηχογράφημα πρώτα και μετά αξονική.
  •  Οταν κάποιος άρρωστος παρουσιάζει μαύρα κόπρανα σημαίνει σχεδόν πάντα γαστρορραγία. Και η λύση είναι πάντα επείγουσα μεταφορά στο Νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να αψηφούμε προβλήματα που χρονίζουν. Η συμβουλή ενός ειδικού είναι πάντα χρήσιμη άσχετα αν στο τέλος αποβεί περιττή. Μπορεί όμως να είναι και σωτήρια!

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας