Πρόβλημα στο στομάχι

//Πρόβλημα στο στομάχι

Συνήθεις παθήσεις που προκαλούν πόνο και πρόβλημα στο στομάχι

Τα προβλήματα που αφορούν το στομάχι είναι πολλά και διάφορα, σχετιζόμενα συνήθως με την λήψη τροφής, και είναι πολυσύνθετα, δύσκολα στην διάγνωση και θεραπεία.

Λέγοντας όμως στομάχι, συμπεριλαμβάνουμε προβλήματα που αφορούν το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα και ειδικά τον οισοφάγο, στόμαχο και 12δάκτυλο.

Πολλές φορές όμως υπάρχουν και προβλήματα απο γειτνιάζοντα όργανα, τα οποία εχουν εικόνα πόνου στο στομάχι, αλλά προέρχονται απο την χολή, το παχύ έντερο και το πάγκρεας!!

 • Πόνος, κάψιμο, δυσφορία, φουσκώματα είναι τα πιό συνηθισμένα και αφορούν κυρίως φλεγμονές (γαστρίτιδα, οισοφαγίιδα), παρουσιάζονται μετά το φαγητό, έχουν σχέση με την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού και περνούν εύκολα συνήθως με αντιόξινα, ανθρακούχα και δίαιτα.
 • Επίμονα συμπτώματα όπως τα παραπάνω, που ταλαιπωρούν γιά καιρό χρειάζονται έλεγχο από γαστρεντερολόγο ο οποίος και θα διαπιστώσει άν υπάρχει έλκος, βαρειά γαστρίτιδα, βαρειά οισοφαγίτιδα. Τα προβλήματα αυτά συνήθως χρειάζονται γαστροσκόπηση η οποία είναι μία πολύ καλή εξέταση, ταχύτατη και καθόλου ενοχλητική εφ’οσον γίνει με χορήγηση αναλγησίας ή μικρής νάρκωσης (μέθης). Η θεραπεία τους είναι φαρμακευτική και διαιτητική, και συνήθως κρατάει 1-2 μήνες.
 • Ενα σημαντικό κομμάτι των προβλημάτων του στομάχου λέγεται παλινδρόμηση και είναι πέρασμα τροφών ή υγρών (συνήθως όξινων) στον οισοφάγο και προκαλούν πνιγμό την νύκτα (όταν κατακλινόμαστε μετά από ένα δείπνο αμέσως) και πόνους στο στήθος και στην ράχη. Πολλές φορές, ταλαιπωρούνται αρκετοί με χρόνιο βήχα, που τελικά οφείλεται σε νυκτερινή παλινδρόμηση και όχι σε κρύωμα. Το πρόβλημα συνήθως είναι απλό, σχετίζεται με την ακαταστασία φαγητού και ώρας ύπνου, παχυσαρκία και σχεδόν πάντα στην εγκυμοσύνη. Η θεραπεία είναι έργο γαστρεντερολόγου, που θα ελέγξει το πρόβλημα και θα δώσει αγωγή φαρμακευτική, διαιτητική και αλλαγή συνηθειών. Το αδυνάτισμα είναι σημαντικός παράγοντας. Σπάνια η κατάσταση αυτή δεν περνάει και χρειάζεται επέμβαση επιδιόρθωσης διαφραγματοκήλης και παλινδρόμησης, γεγονός που αποτελεί έργο χειρουργού και μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά.
 • Η εμφάνιση ξαφνικά μεγάλου πόνου στο στομάχι που χειροτερεύει με τις κινήσεις και δεν κατευνάζεται χρειάζεται επειγόντως έλεγχο από ιατρό και ειδικά χειρουργό γιατί μπορεί να κρύβεται κάποια επιπλοκή όπως διάτρηση στομάχου ή παγκρεατίτιδα. Ειδικά όταν ο ασθενής έχει ιστορικό με έλκος.
 • Προβλήματα στην περιοχή του στομάχου που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία θέλουν έλεγχο γιατί μπορεί να υπάρχουν άλλες παθήσεις της περιοχής που παραπλανούν και τον άρρωστο αλλά και τους γιατρούς. Τέτοια προβλήματα με συνηθέστερο τις πέτρες στην χολή, και μετά προβλήματα ήπατος, παγκρέατος και εντέρου θέλουν έλεγχο με υπερηχογράφημα πρώτα και μετά αξονική.
 •  Οταν κάποιος άρρωστος παρουσιάζει μαύρα κόπρανα σημαίνει σχεδόν πάντα γαστρορραγία. Και η λύση είναι πάντα επείγουσα μεταφορά στο Νοσοκομείο.

Δεν πρέπει να αψηφούμε προβλήματα που χρονίζουν. Η συμβουλή ενός ειδικού είναι πάντα χρήσιμη άσχετα αν στο τέλος αποβεί περιττή. Μπορεί όμως να είναι και σωτήρια!

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

  Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ

   

  Γεώργιος Σάμπαλης on EmailΓεώργιος Σάμπαλης on FacebookΓεώργιος Σάμπαλης on LinkedinΓεώργιος Σάμπαλης on TwitterΓεώργιος Σάμπαλης on Youtube
  Γεώργιος Σάμπαλης
  Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος at Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
  Αριστούχος Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Υπότροφος Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
  Μέλος EAES (European Association for Endoscopic Surgery)
  Μέλος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.
  Viber
  Viber Επικοινωνία με Ιατρό