Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ολική Θυρεοειδεκτομή με Νευροδιεγέρτη

Η Θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση θυρεοειδή) αποτελεί μία πολύ λεπτομερή, ανατομική και λεπτή επέμβαση λόγω της θέσεως του θυρτεοειδούς αδένος, αλλά και της στενής επαφής αυτού με πολύ λεπτές και εξαιρετικά σημαντικές ανατομικές δομές του τραχήλου, όπως είναι το παλίνδρομο κάτω λαρυγγικό νεύρο.

Ολική Θυρεοειδεκτομή

Η Θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση θυρεοειδή) αποτελεί μία πολύ λεπτομερή, ανατομική και λεπτή επέμβαση λόγω της θέσεως του θυρτεοειδούς αδένος, αλλά και της στενής επαφής αυτού με πολύ λεπτές και εξαιρετικά σημαντικές ανατομικές δομές του τραχήλου, όπως είναι το παλίνδρομο κάτω λαρυγγικό νεύρο.

Ενδείξεις θυρεοειδεκτομής (αφαίρεση θυρεοειδή)

Την ένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση της αφαίρεσης θυρεοειδή, τη θέτει συνήθως ο ενδοκρινολόγος,  ο οποίος παρακολουθεί στενά και ξέρει τον ασθενή:

  • Καρκίνος θυρεοειδούς
  • Πολυοζώδης βρογχοκήλη
  • Διάχυτη τοξική βρογχοκήλη
  • Υποτροπή βρογχοκήλης
  • Μονήρης όζος θυρεοειδούς (όπου υπάρχει ένδειξη)
  • Πολύ μεγάλη βρογχοκήλη
  • Μεγάλες κύστεις θυρεοειδούς κ.ά

Αφού τεθεί η ένδειξη της θυρεοειδεκτομής και ο ασθενής εκτιμηθεί από το χειρουργό, παραπέμπεται για πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο και οδηγείται στο χειρουργείο για την επέμβαση. Ο ασθενής πρέπει να είναι ευθυρεοειδικός, δηλαδή να έχει φυσιολογικές ορμόνες στο αίμα του, για να χειρουργηθεί με ασφάλεια.

Η επέμβαση που συνήθως γίνεται είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και σε σπάνιες περιπτώσεις, που αφορά καλοήθεις παθήσεις του ενός μόνο λοβού γίνεται λοβεκτομή.

Οι επιπλοκές από την επέμβαση είναι πλέον σπάνιες διότι γίνεται χρήση ειδικών μηχανημάτων για την εκτομή του αδένος (Ligasure, RF, ψαλίδι υπερήχων κ.ά). Επίσης επιβεβλημένη πλέον είναι η αναγνώριση των νεύρων (παλίνδρομα και άνω λαρυγγικά), με ειδική συσκευή νευροδιεγερτών για την αποφυγή κακώσεων.

Η χρήση νευροδιεγέρτη στην Θυρεοειδεκτομή

Η όλη διεργασία πραγματοποιείται με την τοποθέτηση δύο ηλεκτροδίων που είναι ενσωματωμένα στον τραχειοσωλήνα και τοποθετούνται από τον Αναισθησιολόγο στο ύψος των φωνητικών χορδών. Τα ηλεκτρόδια αυτά συνδέονται με το ειδικό μηχάνημα από το οποίο εξέρχεται ένας στυλεός που διεγείρει στο χειρουργικό πεδίο το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο χορηγώντας μικρή ποσότητα ρεύματος. Η διέγερση του νεύρου, που είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία, έχει ως αποτέλεσμα την κίνηση της σύστοιχης φωνητικής χορδής με συνέπεια την επαφή της χορδής με το σύστοιχο ηλεκτρόδιο και κατ’επέκταση το κλείσιμο του κυκλώματος και την επιβεβαίωση της καλής λειτουργίας του νεύρου.

Η χρήση του νευροδιεγέρτη στην ολική θυρεοειδεκτομή αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στα χέρια του ειδικού, χωρίς όμως να υποκαθιστά την εμπειρία και την δεξιότητα αυτού. Προέχει πάντα η αρίστη γνώση της ανατομικής του τραχήλου, και η παράλληλη εμπειρία του χειρουργού στην ανατομική παρασκευή και αναγνώριση του νέυρου της φωνής.

Παρ’όλα αυτά η χρήση του νευροδιεγέρτη είναι απαραίτητη στις επεμβάσεις θυροειδούς και παραθυρεοειδών και ειδικά στις επανεπεμβάσεις αυτών.

Διαβάστε επίσης

Τι λένε οι ασθενείς

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας