Χτύπημα στο κεφάλι

//Χτύπημα στο κεφάλι

Κτύπημα στο Κεφάλι – Αντιμετώπιση

Ενα από τα συχνότερα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κάποιο κτύπημα στο κεφάλι είτε δυνατό ή όχι.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε κτύπημα στην κεφαλή μπορεί να αποβεί σοβαρό ή και μοιραίο, ανεξάρτητα από το πόσο δυνατό είναι.
Πρέπει να εντοπίζουμε κάποια δεδεομένα τα οποία είναι πάντα χρήσιμα:      Υπάρχει απώλεια συνείδησης ή όχι, απώλεια μνήμης, ή σοβαρή κεφαλαλγία?

  1.     Υπάρχει τραύμα με απώλεια αίματος, ή υγρό από τα αυτιά ή την μύτη (όχι αίμα)?
  2.     Υπάρχουν άλλα τραύματα που συνοδεύουν το κτύπημα?
  3.     Ο τραυματίας είναι λιπόθυμος και η αναπνοή του είναι δύσκολη?

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος διατηρείται στην ζωή εφ’οσον το οξυγόνο στό αίμα είναι καλό και η πίεση του αίματος επαρκής!.
Κάθε διακοπή της αναπνοής ή της καρδιάς γιά περισσότερο από 3 λεπτά μπορεί να αποβεί μοιραία!!
Αρα λοιπόν σε σοβαρά τραυματισμένους πρώτη σημασία έχει να διατηρήσουμε την αναπνοή και την λειτουργία της καρδιάς με κάθε τρόπο!!!
Ακολούθως,

  • Κάθε τραυματίας με απώλεια μνήμης ή κεφαλαλγία ή χειρότερα απώλεια συνειδήσεως, λήθαργο κλπ. Πρέπει να μεταφέρεται επειγόντως σε νοσοκομείο που να διαθέτει ειδικά νευροχειρουργό.
  • Καθε τραυματίας με ήπια συμπτώματα, χωρίς τραύμα, χωρίς απώλεια συνειδήσεως ή απώλεια μνήμης έπειτα από ιατρική εξέταση μπορεί να παραμείνει στο σπίτι του με επαγρύπνηση των οικείων του για 48 ώρες. Να θυμάστε ότι, λήθαργος-υπνηλία, επιδείνωση κεφαλαλγίας, σφυγμός αργός ή ανώμαλος σημαίνουν επιστροφή γρήγορα στο νοσοκομείο. Καλό θα είναι να ξυπνάμε τον τραυματία όταν κοιμάται σπίτι του κάθε 2 ώρες!
  • Απλά καθημερινά κτυπήματα στο σπίτι που δεν δημιουργούν συμπτώματα πέρα από ελαφρό πόνο, μας ανησυχούν όταν παρουσιάζουν επιδείνωση όπως είπαμε παραπάνω. Τα πρηξίματα (καρούμπαλα) αντιμετωπίζονται με πάγο με ενδιάμεσο ύφασμα ή πετσέτα.
  • Ανοικτό τραύμα που αιμορραγεί δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει (η αιμορραγία από το τριχωτό κεφαλής είναι μεγάλη αλλά σπάνια επικίνδυνη), αλλά θέλει συρραφή από ειδικό, που θα εξασφαλίσει πρώτα όλες τις σοβαρότερες παραμέτρους.
  • Τραυματίες με υπέρταση, λήψη αντιπηκτικών ή ασπιρινούχων είναι πλέον επικίνδυνοι γιά εσωτερική αιμορραγία.

Άρα λοιπόν η παρακολούθηση, η εγρήγορση και η βασική στοιχειώδης γνώση των ανωτέρω παραμέτρων, μπορούν να αποβούν σωτήρια για την ζωή ανθρώπων με κτύπημα στο κρανίο ασχέτως της σοβαρότητας του!!!

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
     

    Viber
    Viber Επικοινωνία με Ιατρό