Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Χτύπημα στο κεφάλι

Χτύπημα στο Κεφάλι – Αντιμετώπιση

Ενα από τα συχνότερα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κάποιο κτύπημα στο κεφάλι είτε δυνατό ή όχι.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε κτύπημα στην κεφαλή μπορεί να αποβεί σοβαρό ή και μοιραίο, ανεξάρτητα από το πόσο δυνατό είναι.
Πρέπει να εντοπίζουμε κάποια δεδεομένα τα οποία είναι πάντα χρήσιμα:      Υπάρχει απώλεια συνείδησης ή όχι, απώλεια μνήμης, ή σοβαρή κεφαλαλγία?

  1.     Υπάρχει τραύμα με απώλεια αίματος, ή υγρό από τα αυτιά ή την μύτη (όχι αίμα)?
  2.     Υπάρχουν άλλα τραύματα που συνοδεύουν το κτύπημα?
  3.     Ο τραυματίας είναι λιπόθυμος και η αναπνοή του είναι δύσκολη?

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος διατηρείται στην ζωή εφ’οσον το οξυγόνο στό αίμα είναι καλό και η πίεση του αίματος επαρκής!.
Κάθε διακοπή της αναπνοής ή της καρδιάς γιά περισσότερο από 3 λεπτά μπορεί να αποβεί μοιραία!!
Αρα λοιπόν σε σοβαρά τραυματισμένους πρώτη σημασία έχει να διατηρήσουμε την αναπνοή και την λειτουργία της καρδιάς με κάθε τρόπο!!!
Ακολούθως,

  • Κάθε τραυματίας με απώλεια μνήμης ή κεφαλαλγία ή χειρότερα απώλεια συνειδήσεως, λήθαργο κλπ. Πρέπει να μεταφέρεται επειγόντως σε νοσοκομείο που να διαθέτει ειδικά νευροχειρουργό.
  • Καθε τραυματίας με ήπια συμπτώματα, χωρίς τραύμα, χωρίς απώλεια συνειδήσεως ή απώλεια μνήμης έπειτα από ιατρική εξέταση μπορεί να παραμείνει στο σπίτι του με επαγρύπνηση των οικείων του για 48 ώρες. Να θυμάστε ότι, λήθαργος-υπνηλία, επιδείνωση κεφαλαλγίας, σφυγμός αργός ή ανώμαλος σημαίνουν επιστροφή γρήγορα στο νοσοκομείο. Καλό θα είναι να ξυπνάμε τον τραυματία όταν κοιμάται σπίτι του κάθε 2 ώρες!
  • Απλά καθημερινά κτυπήματα στο σπίτι που δεν δημιουργούν συμπτώματα πέρα από ελαφρό πόνο, μας ανησυχούν όταν παρουσιάζουν επιδείνωση όπως είπαμε παραπάνω. Τα πρηξίματα (καρούμπαλα) αντιμετωπίζονται με πάγο με ενδιάμεσο ύφασμα ή πετσέτα.
  • Ανοικτό τραύμα που αιμορραγεί δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει (η αιμορραγία από το τριχωτό κεφαλής είναι μεγάλη αλλά σπάνια επικίνδυνη), αλλά θέλει συρραφή από ειδικό, που θα εξασφαλίσει πρώτα όλες τις σοβαρότερες παραμέτρους.
  • Τραυματίες με υπέρταση, λήψη αντιπηκτικών ή ασπιρινούχων είναι πλέον επικίνδυνοι γιά εσωτερική αιμορραγία.

Άρα λοιπόν η παρακολούθηση, η εγρήγορση και η βασική στοιχειώδης γνώση των ανωτέρω παραμέτρων, μπορούν να αποβούν σωτήρια για την ζωή ανθρώπων με κτύπημα στο κρανίο ασχέτως της σοβαρότητας του!!!

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας