Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Λαπαροσκοπική Σιγμοειδεκτομή

Η σιγμοειδεκτομή, αποτελεί ίσως την πλέον συχνά διενεργούμενη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος παχέος εντέρου και ειδικά του σιγμοειδούς. Το σιγμοειδές αποτελεί το πλέον ευκίνητο τμήμα του παχέος εντέρου, κατά σειράν μετά το κατιόν, ολίγο πρίν εισέλθει στην πύελο και ενωθεί με το ορθό. Ευρισκόμενο στο αριστερό κυρίως κατω μέρος της κοιλίας, ανατομικά εισχωρεί κάτωθεν της μήτρας και της ουροδόχου κύστεως, και ειναι το πλέον στενό σε διάμετρο τμήμα.

Οι κύριες παθήσεις που αφορούν το σιγμοειδές είναι τα εκκολπώματα και η εκκολπωματίτιδα.

Αίτια

  1. Η εκκολπωματίτιδα και οι επιπλοκές της κυρίως που είναι η φλεγμονή-διάτρηση ρήξη του εντέρου ή η αιμορραγία.

2. Η ανάδειξη όγκου (πολύποδος συνήθως που δεν μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά) ή κακοήθους εξεργασίας που μπορεί είτε να αιμορραγεί ή να αποφράσσει τον αυλό.

3. Συστροφή του σιγμοειδούς, που μπορεί να συμβεί σε μεγάλες ηλικίες και αν δεν λυθεί ενδοσκοπικά θα χρειαστεί επέμβαση.

4. Το τοξικό μεγάκολο (που αποτελεί επιπλοκή φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα).

5. Σπανιότερα νοσήματα (λέμφωμα, αγγειοδυσπλασίες, ολική πρόπτωση του ορθού) κλπ.

Πιθανότητα κολοστομίας (παρά φύσιν έδρα)

Η αιτίες που μπορούν να οδηγησουν σε μία “ανεπιθύνητη” διενέργεια παρα φύσιν έδρας, είναι:

-η εντερική απόφραξη (ειλεός) του σιγμοειδούς που λόγω του απο την φύση του ανατομικά εστενωμένου αυλού, η ανάπτυξη όγκου μπορεί να δημιουργήσει (κυρίως παραμελημένες συνθήκες, ασθενείς που δεν πάνε στον γιατρό).

-η συστροφή του εντέρου που δεν ανατάσσεται.

-η ρήξη του σιγμοειδούς λόγω εκκολπωματίτιδος που δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικά ή υποτροπιάζει χωρίς αγωγή.

Τις περισσότερες απο τις ως άνω περιπτώσεις, η κολοστομία είναι προσωρινή, και επιβάλλεται χειρουργική αποκατάσταση (επανένωση) σε απώτερο χρόνο.

Λαπαροσκοπική Σιγμοειδεκτομή

Η συμβολή της τεχνολογίας και επομένως της λαπαροσκόπησης στην χειρουργική του παχέος εντέρου σήμερα είναι μεγίστη.

Η λαπαροσκοπική σιγμοειδεκτομή, αποτελεί μία ιδανική επέμβαση για την αντιμετώπιση των ώς άνω προβλημάτων, διότι επιτρέπει λαπαροσκοπικά (ατραυματικά και αναίμακτα), την διενέργεια του σημαντικότερου μερους της επέμβασης, μεχρις του σημείου της αφαίρεσης του τμήματος εκτός κοιλίας, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος, και επομένως των επιπλοκών αυτού, της νοσηρότητας, και επιταχύνοντας την νοσηλεία.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής κολεκτομής

  •     Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  •     Η μικρότερη απώλεια αίματος
  •     Η γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
  •     Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  •     Το αισθητικά καλύτερο αποτελέσμα
  •     Ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  •     Η ταχύτερη επιστροφή σε μια δίαιτα στερεής τροφής
  •     Η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας