Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

///Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Η κλασική κολεκτομή

Περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις για τη θεραπεία των ασθενειών του παχέος εντέρου γίνονται κάθε χρόνο. Παρ’ όλο που η χειρουργική επέμβαση (κολεκτομή) δεν είναι πάντα μία ριζική θεραπεία, συνήθως είναι η καλύτερη μέθοδος για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο και την ταλαιπωρία. Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές “ανοιχτές” επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει μεγάλη τομή. Η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι από πέντε έως οκτώ ημέρες κατά μέσον όρο και συνήθως απαιτείται μία περίοδος ανάρρωσης έξι εβδομάδων.

Λαπαροσκοπική Κολεκτομή

Σήμερα, μία νέα μέθοδος γνωστή ως λαπαροσκοπική κολεκτομή, επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε “ανοιχτή” επέμβαση.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Τι είναι το κόλον;

Το κόλον είναι το παχύ έντερο, το κατώτερο σημείο του πεπτικού σας συστήματος. Το έντερο είναι ένα μακρύ, σωληνοειδές όργανο, το οποίο αποτελείται από το λεπτό έντερο, το κόλον (παχύ έντερο) και το ορθόν, που είναι το τελευταίο τμήμα του κόλου. Μετά την κατάποση της τροφής, αρχίζει η πέψη της στο στομάχι και κατόπιν καταλήγει στο λεπτό έντερο, όπου απορροφούνται τα θρεπτικά στοιχεία της. Τα υπόλοιπα προχωρούν μέσω του κόλου στο ορθό από όπου και αποβάλλονται από το σώμα. Το κόλον και το ορθόν απορροφούν νερό και κρατούν τα υπολείμματα των τροφών μέχρι να είστε έτοιμοι να τα αποβάλετε.

Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η επέμβαση της κολεκτομής θεωρείται από τις βαρύτερες επεμβάσεις στην γενική χειρουργική. Απαιτεί διενέργεια τομής συνηθως απο την ξιφοειδή αποφυση του στέρνου μεχρι το εφήβαιο, και αυτό διότι πρεπει να γίνει κινητοποίηση (απελευθέρωση) του τμήματος του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί απο τους ανατομικούς “συνδέσμους” αυτού, όπως ο σύνδεσμος με το ήπαρ, το σπλήνα κλπ. Οι χειρισμοί αυτού απαιτούν την διενεργεια της μεγάλης τομής.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος με την συγχρονη τεχνολογία που φέρει, επιτρέπει την ασφαλή και αναίμακτη κινητοποίηση του τμήματος του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί, και έτσι δεν ειναι απαραίτητη η διενέργεια της μεγάλης τομής, ειδικά πάνω από τον ομφαλό, η οποία και είναι πολύ επιβαρυντική για τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Στις περισσότερες λαπαροσκοπικές κολεκτομές, οι χειρουργοί κάνουν τέσσερις ή πέντε μικρές τομές (1/2εκ. περίπου η καθεμία), ενώ παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μία οθόνη τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μία από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει δύο έως τρία εκατοστά. προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Ενδείξεις λαπαροσκοπικής κολεκτομής

Οι βασικές ενδείξεις της κολεκτομής είναι συνήθως: Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του παχέος εντέρου οι οποίοι δεν μπορούν να αφαιρεθούν με ενδοσκοπική μέθοδο, εκκολπωματική νόσος και επιπλεεγμένες περιπτώσεις αιμορραγικών ή ισχαιμικών κολίτιδων κλπ

Είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή κατάλληλη μέθοδος για εσάς;

Παρ’ όλο που η λαπαροσκοπική κολεκτομή έχει πολλά πλεονεκτήματα, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιους ασθενείς. Χρειάζεται μία εκτενής ιατρική αξιολόγηση από ένα χειρουργό ειδικευμένο στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, σε συνεργασία με τον προσωπικό σας γιατρό, για να εξακριβωθεί αν η μέθοδος αυτή είναι η κατάλληλη για εσάς.

Τι προετοιμασία απαιτείται;

Ειδικές εξετάσεις
Η διάγνωση πολλών ασθενειών του κόλου γίνεται με κάποια από τις δύο ακόλουθες εξετάσεις: κολονοσκόπηση ή βαριούχος υποκλυσμός. Αυτές οι δύο εξετάσεις επιτρέπουν στο χειρουργό να δει το εσωτερικό του εντέρου. Μερικές φορές, μπορεί να κριθεί απαραίτητη και μία αξονική τομογραφία κοιλίας. Πριν από την επέμβαση, επίσης, θα χρειαστούν και κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή/και ακτινογραφία θώρακος.
Προετοιμασία για την επέμβαση
Πρέπει να κάνετε μπάνιο το προηγούμενο βράδυ της επέμβασης ή το πρωί της ίδιας ημέρας. Το κόλον και το ορθό πρέπει να είναι τελείως άδεια πριν από την επέμβαση. Συνήθως, οι ασθενείς πρέπει να πιουν μία μεγάλη ποσότητα καθαρτικού υγρού. Μπορεί, ακόμη, αρκετές ημέρες πριν από την επέμβαση, να χρειαστεί να καταναλώσουν καθαρτικά υγρά ή κλύσματα. Συνήθως συνιστώνται και κάποια αντιβιοτικά. Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει για την προεγχειρητική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Οι περισσότερες λαπαροσκοπικές διαδικασίες κολεκτομής αρχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Χρησιμοποιώντας ένα στενό σωλήνα, ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιά. Ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μία βιντεοκάμερα) εισέρχεται μέσα από το σωλήνα και επιτρέπει στο χειρουργό να παρακολουθεί μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Κάποιοι άλλοι σωλήνες εισέρχονται από τις υπόλοιπες μικρές τομές και επιτρέπουν στο χειρουργό να εκτελεί την επέμβαση εσωτερικά και να αφαιρέσει το τμήμα του κόλου. Η όλη επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω των σωλήνων ή μπορεί να χρειαστεί να επιμηκυνθεί μία από τις μικρές τομές.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής;

Τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν αναλόγως του είδους της επέμβασης και της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς. Τα συνήθη πλεονεκτήματα είναι:

  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
  • Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες
  • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα

Τι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν;

Όπως και σε κάθε επέμβαση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών. Εν τούτοις, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι μεγαλύτερος από αυτές που μπορεί να προκύψουν από μία επέμβαση με την “ανοιχτή” μέθοδο. Ελάχιστος κίνδυνος:
Αιμορραγία ή φλεγμονή (συνηθισμένες επιπλοκές σε κάθε επέμβαση)
Ακόμη μικρότερος κίνδυνος:
Διαρροή στο σημείο της επανασύνδεσης του κόλου
Τραυματισμός των γειτονικών οργάνων, όπως το λεπτό έντερο, ο ουρητήρας ή η χοληδόχος κύστη

Τι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας. Παρ’ όλο που κάποιοι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλά σε λίγες μόνο ημέρες, μην ξεχνάτε ότι το σώμα σας χρειάζεται κάποιο χρόνο για να αναρρώσει. Συνιστάται να σηκωθείτε και να περπατήσετε την επόμενη κιόλας ημέρα της επέμβασης. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους πόνους στους μυς. Πιθανόν, θα είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανάβαση σκάλας, εργασία, σεξουαλικές δραστηριότητες) σε μία ή δύο εβδομάδες. Αν αισθάνεστε επίμονο πόνο, ο οποίος δεν ανακουφίζεται με τα παυσίπονα που σας έχουν συστήσει ή παρατηρήσετε εκροή υγρού από τις τομές, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως το χειρουργό σας.

Είδη κολεκτομών

Ανάλογα με την περιοχή αφαίρεσης τμήματος του παχέος εντέρου, η κολεκτομή μπορεί να αφορά:

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

    Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
     

    Viber
    Viber Επικοινωνία με Ιατρό