Λαπαροσκοπική Δεξιά Κολεκτομή

///Λαπαροσκοπική Δεξιά Κολεκτομή

Η δεξιά κολεκτομή, αποτελεί μία από τις πλέον συνήθεις επεμβάσεις στην χειρουργική του παχέος εντέρου. Αποτελεί την αφαίρεση του τμήματος του παχέος εντέρου που περιλαμβάνει το τυφλό μετά της σκωληκοειδούς, το ανιόν τμήμα, την δεξιά (ηπατική) κολική καμπή και τμήμα του εγκαρσίου (δεξιό τμήμα). Η δεξιά κολεκτομή πάντα συμπεριλαμβάνει και τμήμα του τελικού ειλεού (μετά της ειλεοκολικής βαλβίδος) λόγω ανατομικής συνέχειας των οργάνων.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Αιτίες

-Όγκος στην περιοχή αυτή του παχέος εντέρου. (Συνήθως μπορεί να ειναι πολύποδας που αιμορραγεί, ή κακοήθης όγκος που αιμορραγεί, και ανιχνεύεται με κολονοσκόπηση). Αποτελεί την πιθανότερη αιτία δεξιάς κολεκτομής σήμερα.

-Βαρύτατης μορφής σκωληκοειδίτιδα, η οποία έχει δημιουργήσει plastron, με αποτέλεσμα την αδυναμία αφαίρεσης της, που αναγκάζει τον χειρουργό να προβεί σε αφαίρεση και του παχέος (μικρότερης έκτασης όμως κολεκτομή).

-Σπανιότεροι όγκοι (καρκινοειδές, λεμφώματα κλπ).

-Επιπλοκές της νόσου Crohn.

-Συστροφή τυφλού, εμβολή αγγείου κλπ.

Ογκολογική αφαίρεση

Η δεξιά κολεκτομή που γίνεται για κακοήθη νόσο πρέπει πάντα να τελείται με ογκολογικές αρχές, που σημαίνει την πλήρη αφαίρεση του όγκου μετά του μεσεντερίου αυτού (δηλαδή της αιματικής και λεμφικής απορροής απο την περιοχή του όγκου), πράγμα που υποσημαίνει και την αφαίρεση των επιχώριων λεμφαδένων αυτού.

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Αναστόμωση

Αναστόμωση σημαίνει η με χειρουργική διαδικασία “επανένωση” της συνέχειας του εντερικού αυλού, που στην συγκεκριμμένη επέμβαση είναι η ένωση του τελικού ειλεού με το εγκάρσιο κόλο.

Η διαδικασία αυτή σήμερα, επιτελείται “αριστα” με την βοήθεια των ειδικών αυτόματων συρραπτικών μηχανημάτων, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν (υπό την καθοδήγηση του εξειδικευμένου χειρουργού), την ασφαλή και στεγανή επανένωση του εντέρου.

Λαπαροσκοπική δεξιά κολεκτομή

Η συμβολή της τεχνολογίας και επομένως της λαπαροσκόπησης στην χειρουργική του παχέος εντέρου σήμερα είναι μεγίστη.
Η λαπαροσκοπική δεξιά κολεκτομή, αποτελεί μία ιδανική επέμβαση για την αντιμετώπιση των ώς άνω προβλημάτων, διότι επιτρέπει λαπαροσκοπικά (ατραυματικά και αναίμακτα), την διενέργεια του σημαντικότερου μερους της επέμβασης, μεχρις του σημείου της αφαίρεσης του τμήματος εκτός κοιλίας, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος, και επομένως των επιπλοκών αυτού, της νοσηρότητας, και επιταχύνοντας την νοσηλεία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής

 •     Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα
 •     Η μικρότερη απώλεια αίματος
 •     Η γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
 •     Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
 •     Το αισθητικά καλύτερο αποτελέσμα
 •     Ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
 •     Η ταχύτερη επιστροφή σε μια δίαιτα στερεής τροφής
 •     Η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Γεώργιος Χ. Σάμπαλης
Γενικός Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Δ/ντης Χειρουργός – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βιογραφικό Ιατρού →

  Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΑ
   

  Viber
  Viber Επικοινωνία με Ιατρό