Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Περιεδρικό Απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί την οξεία φάση μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης, η χρόνια φάση της οποίας είναι το περιεδρικό συρίγγιο. Εκδηλώνεται με πόνο και πυρετό, καθώς και με συλλογή πύου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, ενώ είναι αποτέλεσμα μικροβιακής φλεγμονής της περιπρωκτικής περιοχής. Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στην έγκαιρη διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του δια της συντομότερης οδού.

Συμπτώματα και Θεραπεία Περιεδρικού Αποστήματος

Ο ασθενής παραπονείται πως νοιώθει ότι υπάρχει “κάτι” ενοχλητικό στην περιοχή του πρωκτού το οποίο σιγά σιγά γίνεται επώδυνο και πολύ ενοχλητικό. 

Τα συμπτώματα του αποστήματος εξελίσσονται γρήγορα, σε μία ορατή, επώδυνη, εξέρυθρη σκληρία στην περιοχή πέριξ του δακτυλίου. Ο ασθενής αδυνατεί να καθίσει, δυσκολεύεται στην κένωση και μπορεί να προστεθεί πυρετός και ρίγη.

Θεραπεία Περιεδρικού Αποστήματος

Η αντιμετώπιση είναι η άμεση επίσκεψη σε χειρουργό, με στόχο την κλινική εξέταση και διαπίστωση της νόσου. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση με στόχο την διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος σε χειρουργική αίθουσα με υπνοαναλγησία, μέθη ή και γενική νάρκωση ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης και την κατάσταση του ασθενούς.

Εάν δε γίνει η σωστή χειρουργική παροχέτευση, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο υποτροπής του αποστήματος και δημιουργία επιπλοκών.

Η μετέπειτα πορεία του ασθενούς, συνήθως είναι η ΑΜΕΣΗ ανακούφιση των συμπτωμάτων, υποχώρηση του πυρετού και της κακουχίας.

Ο ασθενής θα πρέπει να λάβει αντιβιοτική αγωγή μετεγχειρητικά και θα χρειαστούν αλλαγές του τραύματος σε καθημερινή βάση, με τακτικές επισκέψεις στον θεράποντα χειρουργό για έλεγχο της πορείας της νόσου.

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Είδη αποστημάτων

Τα αποστήματα της περιπρωκτικής χώρας ποικίλλουν ανάλογα με την ανατομική τους θέση και την σχέση με ιδιαίτερες μυϊκές (κυρίως) δομές, που υπάρχουν στην περιοχή και έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία του κατώτερου ορθού-πρωκτού και την στήριξη του.

Ανάλογα με την θέση λοιπόν, διαιρούνται σε:

  • ευθυσχιακά
  • περιπρωκτικά
  • διασφιγκτηριακά και
  • υπερσφιγκτηριακά (ύπερθεν των ανελκτήρων)

Η δυσκολία της αντιμετώπισης εξαρτάται από αυτή ακριβώς την σημειολογία όπως επίσης και η διερεύνηση αυτών.

Πολλές φορές η διάγνωση των σπανίων και δύσκολων υπερσφιγκτηριακών συριγγίων δεν είναι εφικτή κλινικά και χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις όπως το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Επίσης η αντιμετώπιση τους ενώ μεν είναι πάντα χειρουργική, πολλές φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες παρεμβάσεις, όπως πχ η καθοδηγούμενη μέσω αξονικού τομογράφου παροχέτευση.

Διαβάστε επίσης

Καλέστε άμεσα το γιατρό
Επικοινωνήστε μαζί μας

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας
Ρωτήστε το γιατρό
Κόστος νοσηλείας
Ενημέρωση COVID