Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Περιεδρικό Απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί την οξεία φάση μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης, η χρόνια φάση της οποίας είναι το περιεδρικό συρίγγιο. Εκδηλώνεται με πόνο και πυρετό, καθώς και με συλλογή πύου στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, ενώ είναι αποτέλεσμα μικροβιακής φλεγμονής της περιπρωκτικής περιοχής. Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι αμιγώς χειρουργική και συνίσταται στην έγκαιρη διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του δια της συντομότερης οδού.

Συμπτώματα και Θεραπεία Περιεδρικού Αποστήματος

Ο ασθενής παραπονείται πως νοιώθει ότι υπάρχει “κάτι” ενοχλητικό στην περιοχή του πρωκτού το οποίο σιγά σιγά γίνεται επώδυνο και πολύ ενοχλητικό. 

Τα συμπτώματα του αποστήματος εξελίσσονται γρήγορα, σε μία ορατή, επώδυνη, εξέρυθρη σκληρία στην περιοχή πέριξ του δακτυλίου. Ο ασθενής αδυνατεί να καθίσει, δυσκολεύεται στην κένωση και μπορεί να προστεθεί πυρετός και ρίγη.

Θεραπεία Περιεδρικού Αποστήματος

Η αντιμετώπιση είναι η άμεση επίσκεψη σε χειρουργό, με στόχο την κλινική εξέταση και διαπίστωση της νόσου. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση με στόχο την διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος σε χειρουργική αίθουσα με υπνοαναλγησία, μέθη ή και γενική νάρκωση ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης και την κατάσταση του ασθενούς.

Εάν δε γίνει η σωστή χειρουργική παροχέτευση, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο υποτροπής του αποστήματος και δημιουργία επιπλοκών.

Η μετέπειτα πορεία του ασθενούς, συνήθως είναι η ΑΜΕΣΗ ανακούφιση των συμπτωμάτων, υποχώρηση του πυρετού και της κακουχίας.

Ο ασθενής θα πρέπει να λάβει αντιβιοτική αγωγή μετεγχειρητικά και θα χρειαστούν αλλαγές του τραύματος σε καθημερινή βάση, με τακτικές επισκέψεις στον θεράποντα χειρουργό για έλεγχο της πορείας της νόσου.

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Είδη αποστημάτων

Τα αποστήματα της περιπρωκτικής χώρας ποικίλλουν ανάλογα με την ανατομική τους θέση και την σχέση με ιδιαίτερες μυϊκές (κυρίως) δομές, που υπάρχουν στην περιοχή και έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία του κατώτερου ορθού-πρωκτού και την στήριξη του.

Ανάλογα με την θέση λοιπόν, διαιρούνται σε:

  • ευθυσχιακά
  • περιπρωκτικά
  • διασφιγκτηριακά και
  • υπερσφιγκτηριακά (ύπερθεν των ανελκτήρων)

Η δυσκολία της αντιμετώπισης εξαρτάται από αυτή ακριβώς την σημειολογία όπως επίσης και η διερεύνηση αυτών.

Πολλές φορές η διάγνωση των σπανίων και δύσκολων υπερσφιγκτηριακών συριγγίων δεν είναι εφικτή κλινικά και χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις όπως το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Επίσης η αντιμετώπιση τους ενώ μεν είναι πάντα χειρουργική, πολλές φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες παρεμβάσεις, όπως πχ η καθοδηγούμενη μέσω αξονικού τομογράφου παροχέτευση.

Διαβάστε επίσης

Τι λένε οι ασθενείς

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας