Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Καρκίνος Ορθού

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου που διαγιγνώσκεται στο δυτικό κόσμο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως, περισσότεροι από 1.200.000 άνθρωποι θα διαγνωσθούν με καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού, ενώ, δυστυχώς, μέσα στο ίδιο έτος παγκοσμίως θα χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι από τον ίδιο καρκίνο.

Το ορθό αποτελεί το τελικό μέρος του παχέος εντέρου πριν τον πρωκτό. Είναι ένας μυικός σωλήνας που βρίσκεται στο πυελικό μέρος της κοιλιάς, εκτός του ενδοκοιλιακού (ενδοπεριτοναϊκού χώρου), και έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά που το κάνει να διαφέρει από το υπόλοιπο παχύ έντερο (κόλον).

  • Το τμήμα αυτό του εντέρου δεν περιβάλλεται από ορογόνο χιτώνα όπως το υπόλοιπο παχύ έντερο, δηλαδή έχει ένα χιτώνα λιγότερο, γεγονός που το κάνει πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη – επέκταση όγκου προς τα έξω.
  • Το κατώτερο τμήμα αυτού καταλήγει στον σφιγκτηριακό μηχανισμό του πρωκτού, δηλαδή στους μυς εκείνους που ορίζουν την εγκράτεια στο περιεχόμενο του εντέρου.
Καρκίνος Ορθού

Αίτια καρκίνου του ορθού

Στους περισσότερους ασθενείς, τα αίτια ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού παραμένουν άγνωστα.

Γνωρίζουμε ότι κάποιες ιατρικές καταστάσεις, συνήθειες της καθημερινής μας ζωής αλλά και κληρονομικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Οι πιο κοινές επιβλαβείς καθημερινές μας συνήθειες περιλαμβάνουν μια δίαιτα πλούσια σε λίπη και επεξεργασμένα κρέατα, την παχυσαρκία, την περιορισμένη άσκηση, και το κάπνισμα.

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, δεδομένου ότι έχουν κληρονομήσει ένα ελαττωματικό γονίδιο.

Οι άνθρωποι που έχουν έναν ή περισσότερα μέλη της οικογένειας τους με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τον ίδιο καρκίνο. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν εκείνοι των οποίων έχει διαγνωστεί καρκίνος του παχέος εντέρου σε ένα στενό μέλος της οικογένειας τους (πρώτου βαθμού συγγένειας, όπως ένας γονέας, αδελφός ή αδελφή) κάτω από την ηλικία των 50 ετών, ή όταν υπάρχει καρκίνος παχέος εντέρου ή καρκίνου του ορθού σε περισσότερα μέλη από την ίδια πλευρά μιας οικογένειας (δηλαδή από την πλευρά της μητέρας ή του πατέρα).

Συμπτώματα καρκίνου του ορθού

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ορθού μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Αίμα στα κόπρανα, το οποίο είναι κόκκινο ζωηρού χρώματος και όχι μαύρο ή βυσσινόχρουν.
  • Αλλαγή των συνηθειών της κενώσεως του εντέρου, δηλαδή διάρροια ή δυσκοιλιότητα, χωρίς προφανή λόγο, που διαρκεί, ενώ ο ασθενής προηγουμένως είχε φυσιολογικές συνήθειες κενώσεως.
  • Συνεχής αίσθηση ατελούς κένωσης του εντέρου.

Διάγνωση του καρκίνου του ορθού

Η διάγνωση γίνεται πάντα με ενδοσκοπική μέθοδο (κολονοσκόπηση), όπου γίνεται παράλληλα λήψη βιοψιών και έλεγχος του υπολοίπου παχέος εντέρου. Η δακτυλική εξέταση συμπληρώνει πάντα την κλινική εξέταση του χειρουργού, και ακολούθως πρέπει να καθοριστεί άμεσα η στρατηγική για την θεραπεία της νόσου.

Θεραπεία του καρκίνου του ορθού

Η θεραπεία του καρκίνου του ορθού είναι χειρουργική. Η σωστή παρέμβαση έχει να κάνει πάντα με την σωστή προεγχειρητική εκτίμηση του όγκου, της θέσεως του, τη σχέση του με τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, την προς τα “έξω” επέκταση του και τον έλεγχο των υπολοίπων οργάνων του σώματος (ανίχνευση μεταστάσεων).

Για τους ανωτέρω λόγους, θα πρέπει να ελεγχθεί ο ασθενής με τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας.
  • Μαγνητική τομογραφία πυέλου.
  • Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα ορθού.

Εφόσον ο όγκος δεν έχει επέκταση προς τα έξω διηθώντας τους πέριξ ιστούς ή δεν εμφανίζει διηθημένους λεμφαδένες στο μεσοορθό ή δεν εκτείνεται προς τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, τότε δύναται να εξαιρεθεί σωστά και ριζικά και η επέμβαση που γίνεται καλείται χαμηλή πρόσθια εκτομή ορθού και τελικοτελική αναστόμωση στον ίδιο χρόνο.

Εάν όμως διαπιστωθεί επέκταση του όγκου στους περιορθικούς λεμφαδένες και στο περιορθικό λίπος ή η απόσταση μεταξύ του όγκου και του σφιγκτήρα είναι πάρα πολύ μικρή, ώστε να μην μπορεί να διατηρηθεί ο σφιγκτήρας, τότε πρέπει να προηγείται προεγχειρητική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία (downstaging), ώστε ο όγκος να συρρικνωθεί και να μπορεί έτσι να αφαιρεθεί με την ριζικότητα που αναφέρθηκε προηγουμένως, και χωρίς να επηρεαστεί ο σφιγκτήρας.

Η σωστή μέριμνα και διευθέτηση της στρατηγικής αυτής αφ’ ενός μεν οδηγεί σε ασφαλή χειρουργική επέμβαση όσον αφορά την ριζικότητα της αφαίρεσης του όγκου, αφ’ ετέρου δε έχει “διασώσει” πολλές περιπτώσεις ασθενών από την δημιουργία μόνιμης κολοστομίας (παρά φύσιν έδρας).

Η χειρουργική εκτομή του όγκου γίνεται πάντα με συνακόλουθη εξαίρεση του μεσοορθού (Total Mesorectal Excision – TME), όλου του πέριξ του ορθού κυτταρολοπώδους ιστού.

Η επανένωση του εντέρου (αναστόμωση) γίνεται με σύγχρονους κυκλικούς αναστομωτήρες, μέσω των οποίων δημιουργείται ασφαλέστατη αναστόμωση, πράγμα που επιφέρει ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών διαρροών (leaks). Η επανένωση είναι εφικτή εφ’ όσον ο όγκος ευρίσκεται υψηλότερα από τα 5 εκατοστά από τον δακτύλιο, λόγω του ότι χρειάζεται για καθαρά ογκολογικούς λόγους, ασφαλής απόσταση 2 εκατοστών περιφερικότερα του όγκου.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά στο μεγαλύτερο μέρος αυτής, με στόχο την κινητοποίηση του παχέος εντέρου και παρασκευή των ιστών, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της τομής, την μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Στην περίπτωση όπου υπάρχει αδυναμία επιτέλεσης αναστόμωσης όταν ο όγκος είναι πολύ χαμηλά, ή υπάρχει διήθηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού, τότε δυστυχώς απαιτείται η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού, δηλαδή η ολική συναφαίρεση ορθού, σφιγκτηριακού μηχανισμού και πρωκτού, και η δημιουργία μόνιμης τελικής κολοστομίας.

Σε μερικές περιπτώσεις επίσης, πολύ χαμηλής αναστόμωσης ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει και την παράλληλη δημιουργία προσωρινής “προφυλακτικής” ειλεοστομίας, για να εξασφαλιστεί η στεγανότητα της αναστόμωσης.

Η μετεγχειρητική πορεία της λαπαροσκοπικής χαμηλής πρόσθιας εκτομής του ορθού, είναι ομαλή με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Η νοσηλεία είναι συνήθως 6-8 ημέρες και η επανασίτιση μπορεί να ξεκινήσει από την 3η – 4η μετεγχειρητική ημέρα.

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας