Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Περίσφιξη κήλης

Βρίσκεστε εδώ: » Αρχική » Επείγοντα » Περίσφιξη κήλης

Περίσφιξη της κήλης – Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η σοβαρότερη και η πιθανότερη επιπλοκή της κήλης του κοιλιακού τοιχώματος είναι η περίσφιξη

Όπως έχουμε περιγράψει στα περί κήλης κείμενα, όλες οι κήλες δημιουργούνται και επιδεινώνονται λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης η οποία σε κανονικές συνθήκες είναι υπαρκτή και αυξάνει κάτω από ιδιαίτερες καταστάσεις όπως:

 • βήχας, φτέρνισμα
 • άρση βάρους
 • παχυσαρκία
 • δυσκοιλιότητα

Οι συνθήκες αυτές μπορούν να επιτρέψουν αιφνίδια και σημαντική δίοδο “σπλάχνου” προς τον εκτός του κηλικού δακτυλίου χώρο, με αποτέλεσμα την πιθανή προσωρινή του απόφραξη η οποία αν δεν αναταχθεί, να μεταπέσει σε μόνιμη απόφραξη – περίσφιξη του σπλάχνου.

Η περίσφιξη του σπλάχνου αποτελεί σοβαρή επιπλοκή και άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς διότι:

Η περίσφιξη της κήλης πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα για τους ανωτέρω λόγους.

 • Αποφράσσεται το σπλάχνο που τις περισσότερες φορές είναι έντερο.
 • Διαταράσσεται η κυκλοφορία του εντερικού περιεχομένου με αποτέλεσμα τον αποφρακτικό ειλεό.
 • Διαταράσσεται η αιμάτωση του σπλάχνου με πιθανή ισχαιμία και ακολούθως νέκρωση αυτού.

Τι πρέπει να κάνετε;

Ο ασθενής πρέπει αμέσως να επισκεφθεί  νοσοκομείο ή κλινική και να αντιμετωπισθει από χειρουργό ο οποίος θα πρέπει να προσπαθήσει να ανατάξει την κήλη με ειδικούς και ασφαλείς χειρισμούς.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ανάταξη, θα πρέπει να οδηγηθεί ο ασθενής στο χειρουργείο, όπου θα πρέπει να γίνει:

 • Χειρουργική ανάταξη της περίσφιξης.
 • Διεξοδικός έλεγχος του περισφιχθέντος σπλάχνου και αν κριθεί βιώσιμο έχει καλώς, άν όχι, τότε θα πρέπει ο χειρυργός να προβεί σε εντερεκτομή.
 • Επιδιόρθωση της κήλης

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν παραπάνω, δικαιολογούν την σαφή άποψη ότι:

 • Η κήλη αποτελεί κλασικά χειρουργική πάθηση και πρέπει να αντιμετωπίζεται επεμβατικά και όχι συντηρητικά ή με ζώνη.
 • Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κηλών περιγράφονται σε ειδικές σελίδες, και γίνονται και λαπαροσκοπικά! Ενημερωθείτε ολοκληρωμένα για τις κήλες, τα αίτια, τα συμπτώματα αλλά και την ανώδυνη αντιμετώπισή τους από εδώ!

Διαβάστε περισσότερα

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας