Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Μεταβολική Χειρουργική

Χειρουργική αντιμετώπιση σακχαρώδους διαβήτη

Η Χειρουργική θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και γενικότερα του “μεταβολικού συνδρόμου” είναι σήμερα αποδεκτή θεραπεία για ασθενείς που δεν ρυθμίζονται με φάρμακα ή αλλαγή του τρόπου ζωής.

Αυτό συμφωνήθηκε και κοινοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ύστερα από συνάντηση συναίνεσης (consensus) ειδικών από όλες τις χώρες τον Φεβρουάριο 2007 στην Ρώμη. Εκεί υπήρξε συζήτηση και ψηφοφορία που με συντριπτική πλειοψηφία κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ειδικοί στον Σακχαρώδη Διαβήτη Παθολόγοι και Ενδοκρινολόγοι, σε ποσοστό 65% ενώ χειρουργοί ήταν μόνο το 35% του συνόλου. Οι Εταιρείες που επίσημα συμμετείχαν σ’ αυτή την συνάντηση συναίνεσης ήταν πασίγνωστες και κύρους όπως πχ American Diabetes Association, American Society for Bariatric Surgery (ASBMS), International Federation for the Surgery of Obesity (IFSO), Diabetes UK, International Association for the study of Obesity (IASO), American Society of Nutrition, American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN), American College of Surgeons, European Society for the Study of Diabetes κ.α. Έτσι το συμπέρασμα αυτής της συνάντησης έχει αναμφισβήτητο κύρος.

Ο αριθμός των Διαβητικών ασθενών παγκοσμίως σήμερα υπολογίζεται σε 240.000.000. Σύντομα όμως, το έτος 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και να φτάσει τα 350.000.000 με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομίες των χωρών. Ο τρόπος ζωής η έλλειψη άσκησης και γενικά φυσικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία ευθύνονται για την δραματική αύξηση των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χειρουργική θεραπεία

Διαβητικοί ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο με 30 που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπευτική αγωγή με αλλαγή του τρόπου ζωής , απώλεια βάρους η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει και έχουν δικαίωμα να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.

Οι επεμβάσεις που είναι αποδεκτές είνα

  • η λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου,
  • η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή, η γαστρική παράκαμψη
  • και η χολοπαγκρεατική εκτροπή.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και κλινικοερευνητικά πρωτόκολλα για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις νέες τεχνικές που έχουν προταθεί για την χειρουργική θεραπεία Διαβητικών Ασθενών.

Α) Γαστρικός Δακτύλιος (Gastric Band)

Μετά από εγχείρηση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου ο σακχαρώδης διαβήτης αν  συνυπάρχει θεραπεύεται σε ποσοστό 60%.

Β) Επιμήκης Γαστρεκτομή (Γαστρικό Μανίκι – Sleeve Gastrectomy)

Η εγχείρηση αυτή θεραπεύει το σακχαρώδη διαβήτη σε ποσοστό τουλάχιστον 65%.

Γ) Γαστρική παράκαμψη (Gastric bypass)

Η εγχείρηση αυτή θεραπεύει τον διαβήτη σε ποσοστό 78%.

Δ) Χολοπαγκρεατική Eκτροπή (Biliopancreatic Diversion)

Αυτή είναι η καλύτερη αλλά και η “βαρύτερη” επέμβαση θεραπείας του Διαβήτη. Η ίαση του νοσήματος αυτού φθάνει το 98%.
Κοινό χαρακτηριστικό των εγχειρήσεων Γ και Δ, που θεραπεύουν σε μεγάλο ποσοστό τον σακχαρώδη διαβήτη, είναι:

α) ότι η τροφή δεν περνάει μέσα από το δωδεκαδάκτυλο που είναι αποκλεισμένο με ράμματα και β) ότι η τροφή μετά την δίοδό της από τον οισοφάγο προωθείται από το κολόβωμα του στομάχου χωρίς την συνήθη επεξεργασία που κάνει το ανέπαφο στομάχι, στο έντερο παρακάμπτοντας ένα μεγάλο τμήμα του. Μεγαλύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτεται μετά από χολοπαγκτρεατική εκτροπή και αυτό θεωρείται ότι σχετίζεται με την καλύτερη ανταπόκριση του σακχαρώδη διαβήτη σ’ αυτή την εγχείρηση.

Πιστεύεται δηλαδή ότι η ανεπεξέργαστη τροφή αν περάσει γρήγορα στο περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου διεγείρει την έκκριση ορμονών (ινκρετινών) που δρουν ευοδωτικά στην λειτουργία των β κυττάρων του παγκρέατος και ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Η Εξέλιξη της Μεταβολικής Χειρουργικής

Το 2007 έγινε στη Ρώμη συνάντηση εκπροσώπων πολλών επιστημονικών εταιρειών με αντικείμενο την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι χειρουργικών εταιρειών, όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (IFSO), της Αμερικανικής Εταιρείας Βαριατρικής Χειρουργικής κ.α.

Η συνάντηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την λήψη μιας σπουδαίας απόφασης που άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα στην αντιμετώπιση των νοσημάτων του μεταβολισμού: «Ο σακχαρώδης διαβήτης που δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγή του τρόπου ζωής ή με φάρμακα είναι χειρουργικό νόσημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επέμβαση στο πεπτικό σύστημα».

Μετά τη συνάντηση της Ρώμης, όλες οι βαριατρικές εταιρείες συμπεριέλαβαν στον τίτλο τους και τις λέξεις «Μεταβολική χειρουργική», δηλ. η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας έγινε Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας και Μεταβολικής Χειρουργικής, η Διεθνής Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας έγινε International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders, η Αμερικάνικη Εταιρεία έγινε American Society for Bariatric and Metabolic Surgery.

H συνάντηση της Ρώμης, γνωστή ως The Rome Diabetes Surgery Summit ήταν συνεπώς ο θεμελιώδης λίθος για τη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των νοσημάτων του μεταβολισμού (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, υπνική άπνοια, δισλιπιδιαμία), δηλ. της Μεταβολικής Χειρουργικής.

Διαβάστε επίσης

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας