Τα επινεφρίδια είναι δύο τριγωνικοί αδένες μεγέθους 4 εκατοστών περίπου που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Η κύρια λειτουργία των επινεφριδίων είναι η παραγωγή ορμονών για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης καθώς και για τη ρύθμιση της απορρόφησης νερού, ηλεκτρολυτών και γλυκόζης από το σώμα.
Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή:
- Κορτιζόλης
- Αλδοστερόνης
- Αδρεναλίνης και Νοραδρεναλίνης
- Οιστρογόνων και ανδρογόνων
Ασθένειες που προσβάλλουν τα επινεφρίδια
Παρότι, υπάρχει ένα πλήθος ασθενειών που ενδέχεται να βλάψουν τα επινεφρίδια, το συχνότερο πρόβλημα είναι η ύπαρξη κάποιου όγκουπου επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών. Oι όγκοι εντοπίζονται συνήθως με ειδικές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή μικροβιολογικές εξετάσεις και η πλειοψηφία τους είναι μικρής διαμέτρου και καλοήθεις.
Παρακάτω περιγράφονται τα κυριότερα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν.
- Τα φαιοχρωμοκυττώματα προκαλούν υπερπαραγωγή ορμονών με αποτέλεσμα υπέρταση, ταχυπαλμία, σοβαρούς πονοκεφάλους και ψυχικές διαταραχές.
- Οι όγκοι που επηρεάζουν την παραγωγή αλδοστερόνης προκαλούν υπέρταση, υποκαλιαιμία, καρδιακές επιπλοκές και αδυναμία στον οργανισμό.
- Οι όγκοι που επηρεάζουν την παραγωγή κορτιζόλης ενδέχεται να προκαλέσουν σύνδρομο Cushing. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής παρουσιάζει παχυσαρκία με παχύ κορμό και αδύνατα άκρα, υπερβολική τριχοφυΐα, δερματικές λοιμώξεις, κεφαλαλγία, υπέρταση, αιμορραγική διάθεση, διαταραχές εμμήνου ρήσεως, κ.ά. Τα ψυχικά συμπτώματα κυμαίνονται από συναισθηματική αστάθεια μέχρι ψύχωση.
- Κάποιοι όγκοι μπορούν να προκαλέσουν επινεφριδιογεννητικό σύνδρομο και αρρενοποιητικές παθήσεις των γυναικών ή προεφηβικό αδρενογεννητικό σύνδρομο.
Η αντιμετώπιση των παθήσεων επινεφριδίων χειρουργικά προσφάτως γίνεται λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.