Παθήσεις Επινεφριδίων

Τα επινεφρίδια είναι δύο τριγωνικοί αδένες μεγέθους 4 εκατοστών περίπου που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά. Η κύρια λειτουργία των επινεφριδίων είναι η παραγωγή ορμονών για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης καθώς και για τη ρύθμιση της απορρόφησης νερού, ηλεκτρολυτών και γλυκόζης από το σώμα.

Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή:

  • Κορτιζόλης
  • Αλδοστερόνης
  • Αδρεναλίνης και Νοραδρεναλίνης
  • Οιστρογόνων και ανδρογόνων

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Ασθένειες που προσβάλλουν τα επινεφρίδια

Παρότι, υπάρχει ένα πλήθος ασθενειών που ενδέχεται να βλάψουν τα επινεφρίδια, το συχνότερο πρόβλημα είναι η ύπαρξη κάποιου όγκουπου επηρεάζει την παραγωγή των ορμονών. Oι όγκοι εντοπίζονται συνήθως με ειδικές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή μικροβιολογικές εξετάσεις και η πλειοψηφία τους είναι μικρής διαμέτρου και καλοήθεις.

Παρακάτω περιγράφονται τα κυριότερα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν.

  • Τα φαιοχρωμοκυττώματα προκαλούν υπερπαραγωγή ορμονών με αποτέλεσμα υπέρτασηταχυπαλμία, σοβαρούς πονοκεφάλους και ψυχικές διαταραχές.
  • Οι όγκοι που επηρεάζουν την παραγωγή αλδοστερόνης προκαλούν υπέρτασηυποκαλιαιμίακαρδιακές επιπλοκές και αδυναμία στον οργανισμό.
  • Οι όγκοι που επηρεάζουν την παραγωγή κορτιζόλης ενδέχεται να προκαλέσουν σύνδρομο Cushing. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής παρουσιάζει παχυσαρκία με παχύ κορμό και αδύνατα άκρα, υπερβολική τριχοφυΐα, δερματικές λοιμώξειςκεφαλαλγίαυπέρτασηαιμορραγική διάθεση, διαταραχές εμμήνου ρήσεως, κ.ά. Τα ψυχικά συμπτώματα κυμαίνονται από συναισθηματική αστάθεια μέχρι ψύχωση.
  • Κάποιοι όγκοι μπορούν να προκαλέσουν επινεφριδιογεννητικό σύνδρομο και αρρενοποιητικές παθήσεις των γυναικών ή προεφηβικό αδρενογεννητικό σύνδρομο.

Η αντιμετώπιση των παθήσεων επινεφριδίων χειρουργικά προσφάτως γίνεται λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό