Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Όγκος – Καρκίνος Μαστού

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την σύγχρονη γυναίκα είναι παρουσία ενός ογκιδίου στον μαστό της, γεγονός που αιφνίδια εισβάλλει στην καθημερινή ζωή της και αποτελεί πηγή ποικίλλων συναισθημάτων τα οποία μπορεί να την οδηγήσουν από πανικό και φόβο μέχρι την απόκρυψη και ντροπή.

Ωστόσο, δεν είναι καρκίνος όλα τα ογκίδια που εμφανίζονται στον μαστό.  Πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού αποτελεί η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση (εντοπισμός συμπτωμάτων).

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι βασικό στοιχείο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Μία από τις βασικότερες πληροφορίες για μία γυναίκα είναι ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα αιτία θανάτου μεταξύ γυναικών στις ΗΠΑ. Η δε πιθανότητα ανάπτυξης της πάθησης αυξάνει κατά την διάρκεια της ζωής, ούτως ώστε η μέση ηλικία εμφάνισης είναι σε γυναίκες 60-61 ετών. Ο πρόσφατος ρυθμός επίπτωσης είναι αρκετά μεγάλος έως τρομακτικός και έγκειται στο ότι σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στην διάρκεια της ζωής της.

Δεν είναι όμως όλες οι γυναίκες υποψήφιες για την νόσο αυτή.

Η στατιστική σήμερα μέσα από τον γενικό πληθυσμιακό έλεγχο χαρακτηρίζει κάποιες ομάδες κινδύνου με αυξημένη πιθανότηταανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού σε μητέρα ή αδελφή.
  • Ιστορικό κακοήθειας της μήτρας, δυσπλασία μαστών, ινοκυστική μαστοπάθεια, καρκίνος στον έτερο μαστό.
  • Πρώιμη έμμηνος ρύση, αργή εμμηνόπαυση.
  • Αργοπορημένη πρώτη κύηση (>35 έτη).
Μαστογραφία

Το πρόβλημα

Το 90% των γυναικών ανακαλύπτουν μόνες τους πρόβλημα στον μαστό τους, συνήθως με αυτοψηλάφηση ή στο μπάνιο ή παρατηρούν διαφορά στο μέγεθος.

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι μία ψηλαφητή μάζα στο μαστό, ή ογκίδιο που προκαλεί εντύπωση και πανικοβάλει την γυναίκα και προσέρχεται εκτάκτως στον γυναικολόγο της συνήθως για να διαλευκάνει το πρόβλημα.

Το ογκίδιο αυτό συνήθως δεν παρουσιάζει πόνο, ενώ σπανιότερα μπορεί να παρουσιαστεί με πόνο ή φλεγμονή, πρήξιμο, εμφάνιση υγρού ή αίματος από την θηλή κλπ.

Αλλά δεν είναι καρκίνος όλα τα ογκίδια που παρουσιάζονται!

Υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις των μαστών που παρουσιάζονται με τα ανωτέρω συμπτώματα και είναι πάντα καλοήθεις και φυσικά είναι πολύ πιο συχνές.

Ινοκυστική νόσος ή δυσπλασία του μαστού

Είναι η πιο συχνή βλάβη των μαστών σε ηλικία 30-50 έτη αλλά σπάνια σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Παρουσιάζεται με ογκίδια τα οποία εμφανίζουν και πόνο και ευαισθησία ειδικά στην προέμμηνο φάση του κύκλου. Η αυξομείωση μεγέθους η ταχεία εμφάνιση και υποχώρηση αυτών είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της πάθησης αυτής. Υπερηχογράφημα των μαστών και πολλές φορές βιοψία των ογκιδίων που επιμένουν θέτουν την διάγνωση και καθησυχάζουν την ασθενή.

Ινοαδένωμα

Ινοαδένωμα

Η πιο συχνή πάθηση σε μικρές ηλικίες των γυναικών μέσα στα πρώτα 20 έτη της εφηβείας και παρουσιάζεται τυπικά σαν ένα σκληρό στρογγυλό ευκίνητο ογκίδιο 1-5 εκατοστά σε μέγεθος χωρίς ευαισθησία. Η θεραπεία του είναι η αφαίρεση και η ιστολογική επιβεβαίωση που καθησυχάζει πάντα την ασθενή και τους οικείους.

Τα πρώτα γενικά συμπεράσματα που μπορεί κανείς να θέσει είναι ότι παρατηρείται μεγάλη συσχέτιση του καρκίνου του μαστού με τον κύκλο ή καλύτερα με την γενετήσια ηλικία της γυναίκας. Υπάρχει λοιπόν μια ορμονοευαισθησία ή ορμονοεξάρτηση. Είναι γεγονός λοιπόν πως ογκίδιο που επιμένει σε μία γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από νεαρή γυναίκα των 20-30 ετών.

Πρόληψη καρκίνου του μαστού – Αυτοέλεγχος (Ψηλάφηση) & Μαστογραφία

Η προληπτική ιατρική και τα γενικά screenings του πληθυσμού αποτελούν τον μεγαλύτερο παράγοντα μείωσης του θανάτου από καρκίνο του μαστού μαζί με την σωστή ενημέρωση-πληροφόρηση των γυναικών.

Ο αυτοέλεγχος-αυτοεξέταση των μαστών σε τακτικότατα διαστήματα (ανά μήνα), σε ηλικία συνήθως μετά τα 30, και 7-14 ημέρες μετά την περίοδο. Η γυναίκα πρέπει να παρατηρεί αρχικά τους μαστούς όρθια προ του καθρέπτη με τα χέρια στους γοφούς πιέζοντας τους ελαφρά.

  • Ασυμμετρία, εμφάνιση μάζας και εισολκή του δέρματος μπορούν να ανιχνευθούν. Μετά σε θέση ύπτια μπορεί να ψηλαφά κάθε μαστό με το άλλο χέρι.
  • Ιατρική εξέταση και αξιολόγηση σε ηλικία 20-40 ετών πρέπει να υποβάλλονται οι γυναίκες κάθε 2-3 χρόνια, ενώ σε ηλικία πάνω από 40 χρόνια πρέπει να ελέγχονται μία φορά τον χρόνο.
  • Μαστογραφία. Κάθε γυναίκα μετά την ηλικία των 35 ετών πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία σαν βασική εξέταση ελέγχου, ενώ γυναίκες σε ηλικία 40-50 ετών πρέπει να ελέγχονται με μαστογραφία κάθε 1-2 έτη. Ειδικά δε σε ηλικία πάνω από τα 50, πρέπει να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνο.

Τα πλεονεκτήματα των ανωτέρω μεθόδων εμφανίζονται από τις στατιστικές που έχουν πλέον παρουσιαστεί και στην κυριολεξία έχουν σώσει ζωές. Είναι γεγονός πως τα προγράμματα αυτά έχουν ανιχνεύσει 6 περιπτώσεις καρκίνων σε 1000 εξεταζόμενους ασυμπτωματικούς ασθενείς ενώ το 80% των ασθενών αυτών δεν έχουν παρουσιάσει μεταστατική νόσο στους τοπικούς λεμφαδένες. Παράλληλα η μαστογραφία σήμερα ανιχνεύει το 40% των πρώιμων καρκίνων και άλλα 40% μόνο από την ψηλάφηση.

Καρκίνος του μαστού & Θεραπεία

Κάθε πρόβλημα στον μαστό που έχει ανιχνευθεί πρέπει να αντιμετωπίζεται από γενικό χειρουργό σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της και ογκολόγο. Ο σκοπός της θεραπείας είναι η εξάλειψη με κάθε μέσο του καρκινικού κυτταρικού πληθυσμού, μια και είναι γεγονός επιστημονικά σήμερα παραδεκτό πως η κακοήθεια του μαστού είναι νόσος που ταχύτατα γίνεται συστηματική, δηλαδή μπορεί γρήγορα να δώσει μεταστάσεις άν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

ΚΑρκίνος Μαστού

Η πρόληψη, η πληροφόρηση και ενημέρωση, ο αυτοέλεγχος και η πειθαρχία στα προληπτικά διαγνωστικά μέτρα αποτελούν την βάση για την σωστή αντιμετώπιση του εμφανιζόμενου όγκου στο στήθος. Η συχνή ιατρική εξέταση και η σωστή αντιμετώπιση από ειδικό όταν χρειαστεί αποτελούν δε τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας του προβλήματος αυτού της γυναίκας.

Καλέστε άμεσα το γιατρό
Επικοινωνήστε μαζί μας

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας
Ρωτήστε το γιατρό
Κόστος νοσηλείας
Ενημέρωση COVID