Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Περιεδρικό Συρίγγιο

Περιεδρικό Συρρίγιο: Τα Πρώτα Συμπτώματα & Τα Αίτια

Περιεδρικό Συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο παρουσιάζεται σαν αποβολή, απορροή πυώδους, οροπυώδους ή κοπρανώδους δύσοσμου υγρού, από κάποιο σημείο της πρωκτικής χώρας. Ο ασθενής παραπονείται για την εμφάνιση μίας μικρής “οπής”, η οποία είναι μερικές φορές εξέρυθρη και επώδυνη, ή αναφέρει χαρακτηριστικά πόνο σε κάποιο σημείο πλησίον του δακτυλίου, κοκκίνισμα, πρήξιμο και μετά “σκάσιμο” (παροχέτευση) της “πληγής” με άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και μετατροπή σε συρίγγιο.

Το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί σχεδόν πάντα την φυσική πορεία εξέλιξης ενός περιεδρικού αποστήματος. Δηλαδή την εμφάνιση της επικοινωνίας του εσωτερικού του αυλού του εντέρου με το δέρμα. Σπανιότερα αποτελεί η παρουσία του μέρος των επιπλοκών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η νόσος Crohn.

Περιεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (εσωτερικό στόμιο) και του δέρματος, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο (δερματικό στόμιο). Δευτεροπαθώς παρατηρούνται κνησμός του δακτυλίου ή και δερματικές αλλοιώσεις οφειλόμενες στην πυώδη έκκριση.

Η θεραπεία του συριγγίου είναι πάντοτε χειρουργική.

Περιεδρικό Συρρίγιο Θεραπεία: Οι Βασικές Αρχές

  • Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.
  • Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του σε όλο το μήκος του.
  • Η ασφαλής διαφύλαξη του έξω σφιγκτήρα, διότι η διατομή του αποβαίνει σε μόνιμη ακράτεια.
  • Η διαφύλαξη του έσω σφιγκτήρα, αν και δεν ενοχοποιείται η διατομή ινών του για ακράτεια.

Η αντιμετώπιση σύνθετων διασφιγκτηριακών συριγγίων, γίνεται με εξειδικευμένες τεχνικές ανίχνευσης και διατήρησης των σφιγκτηριακών μηχανισμών με διεκβολή seton (λάστιχου) – Ιπποκράτειος μέθοδος.

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Εξετάσεις και διερεύνηση Περιεδρικών συριγγίων

Η διερεύνηση του περιεδρικού συριγγίου, αποτελεί την βάση αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο της σωστής θεραπείας αυτού.

Ο χειρουργός καλείται να εξετάσει το ιστορικό της νόσου, την συσχέτιση με προηγούμενες επεμβάσεις στην περιπρωκτική χώρα, και την πιθανότητα ύπαρξης άλλων ασθενειών που μπορεί να έχουν άμεση σχέση με το περιεδρικό συρίγγιο.

Η κλινική εξέταση και η δακτυλική εξέταση, αποτελούν την βασική αρχή, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί ο κάτωθι έλεγχος και διερεύνηση του συριγγίου. 

  • Συριγγογραφία (ακτινολογική-ακτινοσκοπική μέθοδος με έγχυση σκιαγραφικού).
  • Μαγνητική τομογραφία πρωκτού.
  • Ενδοορθικό υπερηχογράφημα.
  • Κολονοσκόπηση.

Οι εξετάσεις που αναγράφονται δεν θεωρούνται απαραίτητες στο σύνολο τους, αλλά μπορεί να χρειαστεί να γίνουν.

Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, θεωρούνται άκρως ενδεικνυόμενες για την πλήρη σκιαγράφηση των συριγγίων και ειδικότερα των επιπλεγμένων και “δύσκολων” περιπτώσεων, όπως είναι τα υπερσφιγκτηριακά, και τα εξωσφιγκτηριακά συρίγγια.

Περιεδρικό Συρίγγιο Θεραπεία (Εγχείρηση)

Το περιεδρικό συρίγγιο, συνήθως είναι απλό εσωσφιγκηριακό, χωρίς δηλαδή να εμπλέκει τους σφιγκτήρες του πρωκτού στην διαδρομή του. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία είναι απλή. Περιλαμβάνει την διάνοιξη και εκτομή του συριγγίου (πορεκτομή), με απόλυτη ασφάλεια και πλήρη αποκατάσταση.

Στις περιπτώσεις των δύσκολων συριγγίων που μετέχει ο σφιγκτηριακός μηχανισμός, η θεραπεία είναι δυσκολότερη, απαιτεί την ειδική μεταχείριση και διαφύλαξη του σφιγκτηριακού μηχανισμού, με μεθόδους όπως η Ιπποκράτειος μέθοδος (seton), η “τριβή” του επιθηλίου με υπέρτονο διάλυμα NaCl κλπ. 

Προτιμάται σαφώς η μη πλήρης εκτομή του συριγγώδους πόρου παρά η πιθανότητα τραυματισμού των σφιγκτήρων με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη ακράτεια.

Μετεγχειρητική πορεία συριγγίου

Η μετεγχειρητική πορεία εξαρτάται από το είδος και την πολυπλοκότητα του συριγγίου.

Τα απλά συρίγγια, απαιτούν καθημερινές απλές αλλαγές του τραύματος, με την συνήθη καθαριότητα και πολύ γρήγορα επουλώνονται και κλείνουν.

Τα δυσκολότερα συρίγγια ειδικά αυτά με το seton ή λαστιχάκι, απαιτούν σύνθετες αλλαγές με την συμμετοχή ετέρου ατόμου (συγγενές άτομο ή ιατρικό προσωπικό), για την ρύθμιση της “τάσης” που πρέπει να εχει το seton σε σχέση με τους σφιγκτήρες.

Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί και επαναληπτική διαδικασία σε χειρουργική αίθουσα με υπνοαναλγησία (μέθη), με σκοπό την επόπτευση του συριγγώδους πόρου ή και την συμπληρωματική του εκτομή.

Διαβάστε επίσης

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας