Περιεδρικό Συρίγγιο

///Περιεδρικό Συρίγγιο

 

Περιεδρικό Συρρίγιο: Τα Πρώτα Συμπτώματα & Τα Αίτια

 

Το περιεδρικό συρίγγιο παρουσιάζεται σαν αποβολή, απορροή πυώδους, οροπυώδους ή κοπρανώδους δύσοσμου υγρού, από κάποιο σημείο της πρωκτικής χώρας. Ο ασθενής παραπονείται για την εμφάνιση μίας μικρής “οπής”, η οποία είναι μερικές φορές εξέρυθρη και επώδυνη, ή αναφέρει χαρακτηριστικά πόνο σε κάποιο σημείο πλησίον του δακτυλίου, κοκκίνισμα, πρήξιμο και μετά “σκάσιμο” (παροχέτευση) της “πληγής” με άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και μετατροπή σε συρίγγιο.Περιεδρικό Συρίγγιο

Το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί σχεδόν πάντα την φυσική πορεία εξέλιξης ενός περιεδρικού αποστήματος. Δηλαδή την εμφάνιση της επικοινωνίας του εσωτερικού του αυλού του εντέρου με το δέρμα. Σπανιότερα αποτελεί η παρουσία του μέρος των επιπλοκών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η νόσος Crohn.

Περιεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εντέρου (εσωτερικό στόμιο) και του δέρματος, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με εκροή πύου από το εξωτερικό του στόμιο (δερματικό στόμιο). Δευτεροπαθώς παρατηρούνται κνησμός του δακτυλίου ή και δερματικές αλλοιώσεις οφειλόμενες στην πυώδη έκκριση.

Η θεραπεία του συριγγίου είναι πάντοτε χειρουργική.

Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της υπηρεσίας, μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας & θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Περιεδρικό Συρρίγιο Θεραπεία: Οι Βασικές Αρχές

  • Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.
  • Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του σε όλο το μήκος του.
  • Η ασφαλής διαφύλαξη του έξω σφιγκτήρα, διότι η διατομή του αποβαίνει σε μόνιμη ακράτεια.
  • Η διαφύλαξη του έσω σφιγκτήρα, αν και δεν ενοχοποιείται η διατομή ινών του για ακράτεια.

Η αντιμετώπιση σύνθετων διασφιγκτηριακών συριγγίων, γίνεται με εξειδικευμένες τεχνικές ανίχνευσης και διατήρησης των σφιγκτηριακών μηχανισμών με διεκβολή seton (λάστιχου) – Ιπποκράτειος μέθοδος.

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Εξετάσεις και διερεύνηση Περιεδρικών συριγγίων

Η διερεύνηση του περιεδρικού συριγγίου, αποτελεί την βάση αλλά και τον ακρογωνιαίο λίθο της σωστής θεραπείας αυτού.

Ο χειρουργός καλείται να εξετάσει το ιστορικό της νόσου, την συσχέτιση με προηγούμενες επεμβάσεις στην περιπρωκτική χώρα, και την πιθανότητα ύπαρξης άλλων ασθενειών που μπορεί να έχουν άμεση σχέση με το περιεδρικό συρίγγιο.

Η κλινική εξέταση και η δακτυλική εξέταση, αποτελούν την βασική αρχή, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί ο κάτωθι έλεγχος και διερεύνηση του συριγγίου. 

  • Συριγγογραφία (ακτινολογική-ακτινοσκοπική μέθοδος με έγχυση σκιαγραφικού).
  • Μαγνητική τομογραφία πρωκτού.
  • Ενδοορθικό υπερηχογράφημα.
  • Κολονοσκόπηση.

Οι εξετάσεις που αναγράφονται δεν θεωρούνται απαραίτητες στο σύνολο τους, αλλά μπορεί να χρειαστεί να γίνουν.

Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, θεωρούνται άκρως ενδεικνυόμενες για την πλήρη σκιαγράφηση των συριγγίων και ειδικότερα των επιπλεγμένων και “δύσκολων” περιπτώσεων, όπως είναι τα υπερσφιγκτηριακά, και τα εξωσφιγκτηριακά συρίγγια.

Περιεδρικό Συρίγγιο Θεραπεία (Εγχείρηση)

Το περιεδρικό συρίγγιο, συνήθως είναι απλό εσωσφιγκηριακό, χωρίς δηλαδή να εμπλέκει τους σφιγκτήρες του πρωκτού στην διαδρομή του. Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία είναι απλή. Περιλαμβάνει την διάνοιξη και εκτομή του συριγγίου (πορεκτομή), με απόλυτη ασφάλεια και πλήρη αποκατάσταση.

Στις περιπτώσεις των δύσκολων συριγγίων που μετέχει ο σφιγκτηριακός μηχανισμός, η θεραπεία είναι δυσκολότερη, απαιτεί την ειδική μεταχείριση και διαφύλαξη του σφιγκτηριακού μηχανισμού, με μεθόδους όπως η Ιπποκράτειος μέθοδος (seton), η “τριβή” του επιθηλίου με υπέρτονο διάλυμα NaCl κλπ. 

Προτιμάται σαφώς η μη πλήρης εκτομή του συριγγώδους πόρου παρά η πιθανότητα τραυματισμού των σφιγκτήρων με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη ακράτεια.

Μετεγχειρητική πορεία συριγγίου

Η μετεγχειρητική πορεία εξαρτάται από το είδος και την πολυπλοκότητα του συριγγίου.

Τα απλά συρίγγια, απαιτούν καθημερινές απλές αλλαγές του τραύματος, με την συνήθη καθαριότητα και πολύ γρήγορα επουλώνονται και κλείνουν.

Τα δυσκολότερα συρίγγια ειδικά αυτά με το seton ή λαστιχάκι, απαιτούν σύνθετες αλλαγές με την συμμετοχή ετέρου ατόμου (συγγενές άτομο ή ιατρικό προσωπικό), για την ρύθμιση της “τάσης” που πρέπει να εχει το seton σε σχέση με τους σφιγκτήρες.

Κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί και επαναληπτική διαδικασία σε χειρουργική αίθουσα με υπνοαναλγησία (μέθη), με σκοπό την επόπτευση του συριγγώδους πόρου ή και την συμπληρωματική του εκτομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό