Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Αίμα στα κόπρανα

Βρίσκεστε εδώ: » Αρχική » Επείγοντα » Αίμα στα κόπρανα

Αίμα στα κόπρανα – Κυριότερη αιτία: Αιμορροΐδεςραγάδα πρωκτού

Συχνό αλλά όχι πολύ εύκολα συζητούμενο πρόβλημα είναι η απώλεια αίματος από το έντερο ή το ορθό. Είναι πρόβλημα που συνήθως πανικοβάλει τον άνθρωπο και το αντιμετωπίζει όσο γίνεται πιο συντηρητικά και ατομικά λέγοντας ή πείθοντας τον εαυτό του ότι είναι κάποια αιμορροΐδα.

Πραγματικά το πιο συχνό πρόβλημα που συνδυάζεται με αίμα από «κάτω» είναι οι αιμορροΐδες. Αλλά όχι μόνο! Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο σημαντικό στην λύση του προβλήματος και αυτοί είναι:

 • Το χρώμα. Όσο πιο ζωηρό κόκκινο το αίμα, τόσο και πιο χαμηλά ευρίσκεται το πρόβλημα. Μαύρο αίμα σαν πίσσα, σχεδόν πάντα είναι από το στομάχι ή το 12δάκτυλο (γαστρορραγία-έλκος) και πάντα πρέπει να μας κατευθύνει στον ιατρό ή και στο νοσοκομείο καλύτερα, εφ’ όσον συνοδεύεται και από ζάληεφίδρωση και λιποθυμική τάση. Ενώ ζωηρότερο, βυσσινί ή και κόκκινο συνήθως είναι από το παχύ έντερο.
 • Η καθαρότητα. Αίμα αναμειγμένο με τα κόπρανα συνήθως έρχεται από υψηλότερα σημεία του παχέος εντέρου, ενώ καθαρό αίμαπου «στάζει» και σχετίζεται πάντα με κένωση και μετά από αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αιμορροϊδοπάθεια.
 • Βλέννα-πύον. Η παρουσία αυτών δηλώνει συνήθως την παρουσία κάποιας κολίτιδας ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή και πολύποδα αυτού και πρέπει να μας κατευθύνει αποκλειστικά σε γαστρεντερολόγο.
 • Πόνος. Η παρουσία αίματος και πόνου στην κοιλιά μαζί με διάρροια, είναι στοιχεία βαριάς γαστρεντερίτιδας, ενώ η παρουσία πόνου και πρηξίματος της κοιλιάς με παράλληλα αίμα στα κόπρανα είναι σοβαρή κατάσταση και απαιτεί νοσοκομείο. Πόνος στον δακτύλιο που συνοδεύει την κένωση είναι ένδειξη ύπαρξης ραγάδας ή θρόμβωσης αιμορροΐδος και μας κατευθύνει σε χειρουργό ή γαστρεντερολόγο.

Ποιο είναι όμως το πιο σύνηθες πρόβλημα που σχετίζεται με την παρουσία αίματος από το ορθό;

 • Αιμορροΐδες – αιμορροϊδοπάθεια: Παρουσιάζεται αίμα στην κένωση ζωντανό κόκκινο, που δεν είναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα, πολλές φορές “στάζει” στην λεκάνη ή λερώνει το χαρτί. Πολλές φορές συνοδεύεται από την αισθητή παρουσία ψηλαφητών ογκιδίων σαν “ρόγες από σταφύλι” στον δακτύλιο.
 • Ραγάδα πρωκτού: Παρουσιάζει αίμα στην κένωση και σχεδόν πάντα έντονο πόνο που ξεκινά μετά την κένωση και συνεχίζεται!
 • Πολύποδες στο έντερο: Παρουσιάζουν αίμα στα κόπρανα, αναμεμειγμένο με αυτά (όσο πιο μακρυά από τον δακτύλιο τόσο πιο ανακατωμένο) και πολλάκις βλέννα.
 • Κολίτιδα: Συνήθως ειδικού τύπου κολίτιδα όπως ελκώδης ή Crohn οι οποίες συνοδεύονται και από διαρροϊκά σύνδρομα και έτερες συστηματικές εκδηλώσεις.
 • Κακοήθεια εντέρου. Παρουσιάζεται αίμα στα κόπρανα, όπου αναλόγως της θεσεως του όγκου, μπορεί να είναι από απλό ζωηρό αίμα (οπως οι αιμορροϊδες) ή αναμεμειγμένο με τα κόπανα ή απλά μία αναιμία με θετική την εξέταση Mayer (σίδηρος στα κόπρανα)!

Τι πρέπει να κάνουμε όταν δούμε αίμα στα κόπρανα;

 • Η σημαντικότερη άμεση δραστηριότητα είναι να ελέγξουμε το χρώμα, την ποσότητα, και αν είναι αναμεμειγμένο με τα κόπρανα ή όχι.
 • Θα πρέπει να δούμε αν σταματά η αιμορραγία ή όχι.
 • Να συσχετίσουμε το αίμα με την ύπαρξη παράλληλα πόνου, πύου, βλέννας κ.λ.π..
 • Να επικοινωνήσουμε με ειδικό (χειρουργό ή γαστρεντερολόγο), για περισσότερη βοήθεια και σαφώς κλινική εξέταση.
 • Να μην θεωρήσουμε ότι απλά είναι μία αιμορροΐδα και … θα περάσει.

Σημαντικά προβλήματα του εντέρου πολλές φορές χρονίζουν και πολλές φορές μας δημιουργούν καταστάσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Παράδειγμα οι βαριές κολίτιδες και οι πολύποδες που κάποια στιγμή «εξαλλάσσονται» σε κακοήθεια αν δεν αντιμετωπισθούν.

Σήμερα διεθνώς και στην Ελλάδα, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση παρομοίων προβλημάτων σώζει ζωές.

Για τον λόγο αυτό εξετάσεις όπως η γαστροσκόπησηκολονοσκόπηση ή η σύγχρονη αξονική κολονογραφία αποτελούν σύγχρονα και ασφαλή διαγνωστικά μέσα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα του εντέρου. Για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω προβλήματα που τυχόν σας παρουσιασθούν, επικοινωνήσατε με γαστρεντερολόγο ή χειρουργό.

Καλέστε άμεσα το γιατρό
Επικοινωνήστε μαζί μας

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας
Ρωτήστε το γιατρό
Κόστος νοσηλείας
Ενημέρωση COVID