Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Αιμορροϊδεκτομή

ΔΕΝ υπάρχει μία και μόνη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, αλλά υπάρχουν μέθοδοι που εξατομικεύονται και εφαρμόζονται αναλόγως με το στάδιο και τις επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας.
Κλασσική αιμορροϊδεκτομή ή Εφαρμογές Laser και Υπερήχων?

Η θεραπεία των αιμορροΐδων (δηλαδή της αιμορροϊδοπάθειας), όπως αναφέρθηκε στο κύριο άρθρο , είναι συντηρητική και χειρουργική. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για την επέμβαση της αιμορροϊδεκτομής (αιμορροϊδεκτομή), τις ενδείξεις της, τους τύπους και την μετεγχειρητική πορεία. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι:

ΔΕΝ υπάρχει μία και μόνη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, αλλά υπάρχουν μέθοδοι που εξατομικεύονται και εφαρμόζονται αναλόγως με το στάδιο και τις επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας. Επομένως γίνεται πλέον σαφές ότι η εφαρμογή κάποιας μεθόδου πχ THD ή HAL σε περιπτώσεις θρομβώσεων αιμορροΐδας ή σε μεγάλες προσπίπτουσες αιμορροίδες 4ου βαθμού, είτε δεν υφίσταται ένδειξη, είτε τα ποσοστά υποτροπής είναι αυξημένα.

Αιμορροϊδεκτομη

Όπως επίσης, η αιμορροϊδεκτομή κατα Milligan-Morgan σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου-3ου βαθμού από την μια μεριά δεν αποτελεί αντένδειξη ή λάθος, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί  κάλλιστα η μέθοδος THD ή HAL με σημαντικά αποτελέσματα και χωρίς επιπλοκές ή υποτροπή.

Αιμορροϊδεκτομή: Σε ποιες περιπτώσεις αιμορροϊδοπάθειας εφαρμόζεται;

Η αιμορροϊδεκτομή έχει θέση σε:

 • Αιμορροΐδες 3ου-4ου βαθμού, με έντονα σημεία αιμορραγίας ή άλγους, με συνυπάρχουσα ραγάδα πρωκτού ή χωρίς.
 • Υποτροπή μετά απο επεμβάσεις THD ή HAL.
 • Υποτροπή μετά από επέμβαση LOGO.

Η επέμβαση συμπληρώνεται με μερική πλαγία έσω σφιγκτηροτομή κατόπιν αποφάσεως του χειρουργού, όταν συνυπάρχει ραγάδα πρωκτού ή έντονα υπετροφικός έσω σφιγκτήρας ο οποίος και αποτελεί μέρος της αιτιοπαθογένειας της νόσου.

Μεθοδολογία αιμορροϊδεκτομής

Η βασική και διαχρονική μέθοδος αιμορροϊδεκτομής είναι και η αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan, η οποία και συντελείται με τα ακόλουθα βήματα:

 • Αναγνώριση των αιμορροϊικών όζων (οι οποίοι και εμφανίζονται σχεδόν πάντα στην 4η, 7η και 11η ώρα σε γυναικολογική θέση).
 • Καθορισμός των σημείων εκτομής αφήνοντας πάντα πρωκτικό δέρμα ανάμεσα στα σημεία αφαίρεσης, για να μην υπάρξει αργότερα στένωση!
 • Απολίνωση των κυρίων αιμορροϊδικών αγγείων συνήθως με ραφές (άνωθεν της οδοντωτής γραμμής)*
 • Εκτομή των όζων. Επισημαίνεται οτι η εκτομή πλέον επιτελείται με σύγχρονα μηχανήματα αφαίρεσης όπως το Laser διοξειδίου ή ειδική λαβίδα-ψαλίδι υπερήχων, με αποτέλεσμα την πλήρη απουσία εγκαύματος και επομένως μετεγχειρητικού άλγους.
 • Επιτέλεση μερικής πλαγίας έσω σφιγκτηροτομής, προς λύση του σπασμού του υπετροφικού έσω σφιγκτήρα (οπου κριθεί αναγκαίο)**, και …
 • Αφαίρεση – νεαροποίηση της ραγάδος όταν υπάρχει.

*Οποιοσδήποτε χειρισμός άνωθεν της οδοντωτής γραμμής είναι αναγκαίος διότι απο το σημείο εκείνο και υψηλότερα, καταργείται η σωματική νεύρωση, άρα και η αντίληψη του πόνου!!!

**Η μερική πλαγία έσω σφιγκτηροτομή, ΔΕΝ αποτελεί πρόβλημα και δεν σχετίζεται με ακράτεια, διότι αφορά τον έσω και όχι τον έξω σφιγκτήρα. Επιτελείται πάντα από ειδικό, και αντικαθιστά την παλαιότερα εφαρμοζόμενη μέθοδο Lord – διαστολή δια δακτύλων του πρωκτού.

Μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή και δεν έχει σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους οσον αφορά τον μετεγχειρητικό πόνο και το τραύμα.

Η σύγχρονη αιμορροϊδεκτομή δεν ειναι ανώδυνη μεν αλλά, ειναι απολύτως ελεγχόμενη εφόσον τηρηθούν και οι κάτωθι κανόνες!:

 • Προεγχειρητικός καθαρισμός του εντέρου με υπακτικά-καθαρτικά, για να μην υπάρξουν διεγχειρητικά αλλά και αμέσως μετεγχειρητικά κόπρανα και έπειξη για κένωση.
 • Ειδική διατροφή μετεγχειρητικά με ελαφρά γεύματα, άλιπα και χωρίς υπόλειμμα , για μια εβδομάδα περίπου.
 • Φαρμακευτική υποστήριξη με “λιπαντικά” του εντέρου, και συνδυασμό αντιφλεγμονώδους-αναλγητικού με γαστροπροστασία.

Θρόμβωση αιμορροΐδων – Αιμορροϊδική κρίση

Η θρόμβωση και η αιμορροϊδική κρίση, αποτελεί εξαιρετικά επώδυνη και θορυβώδη επιπλοκή, η οποία συμβαίνει κυρίως σαν αποτέλεσμα συνδυασμό προϋπάρχουσας αιμορροϊδικής νόσου με κάποιο προκλητικό παράγοντα όπως:

 • οξύ στρές,
 • δυσκοιλιότητα ή διαρροϊκό σύνδρομο,
 • κατανάλωση αλκοόλ,
 • κατανάλωση καυτερών εδεσμάτων κλπ,
 • εγκυμοσύνη.

Η αντιμετώπιση είναι κατ’ αρχήν συντηρητική με συνδυασμό:

 • αναλγητικών – αντιφλεγμονωδών φαρμάκων,
 • λιπαντικών του εντέρου,
 • φάρμακα μείωσης της φλεβικής στάσης (πχ Daflon),
 • και ειδική διατροφή και ανάπαυση.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις (πχ εγκυμοσύνη – αφόρητος πόνος), μπορεί να γίνει θρομβεκτομή (αφαίρεση των θρόμβων με τοπική αναισθησία ή μέθη), είτε με επείγουσα έσω σφιγκτηροτομή.

Η επείγουσα έσω σφιγκτηροτομή επιτελείται σε βαριές καταστάσεις, μεγάλου οιδήματος, διαταραχής της ανατομίας του πρωκτικού δακτυλίου και αποτελεί σωτήρια λύση. Στην φάση αυτή ΔΕΝ επιτρέπεται η αιμορροϊδεκτομή, αλλά μπορεί να γίνει αργότερα (συνήθως μετά από μήνα), όταν πλέον έχουν υποχωρήσει τα τοπικά φαινόμενα οιδήματος και έχει γίνει ορατή η αιμορροϊδική νόσος.

Συμπέρασμα

 • Η χειρουργική θεραπεία των αιμορροϊδων εξατομικεύεται, και εφαρμόζεται με ενδείξεις ανάλογα με το στάδιο και τις εκφάνσεις της νόσου.
 • Επιτελείται από ειδικό, και γνώστη της ανατομίας της περιοχής αλλά και της παθοφυσιολογίας της νόσου.
 • Η αιμορροϊδεκτομή αποτελεί την μόνη πλήρη θεραπευτική προσέγγιση της προχωρημένης, επιπλακείσας και υποτροπιάζουσας αιμορροϊδοπάθειας!

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας