Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Νέα

Δρ. Γεώργιος Σάμπαλης, MD, PhD Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος. Διευθυντής […]

Γεώργιος Σάμπαλης, MD, PhD – Γενικός Χειρουργός, Λαπαροσκόπος & Ρομποτικός Χειρουργός
Δ/ντης Γεν. & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τέως Πρόεδρος ΕΕΕΧ (2023–2025) Βιογραφικό
Καλέστε Άμεσα στο 6977359925

Υποτροπή βουβωνοκήλης: γιατί ξαναεμφανίζεται και ποια είναι η σωστή επανεπέμβαση

Η υποτροπή βουβωνοκήλης είναι από τις πιο απογοητευτικές εμπειρίες για έναν ασθενή: «Έκανα χειρουργείο και ξαναβγήκε». Στην πράξη, η υποτροπή δεν σημαίνει πάντα “λάθος χειρουργείο”. Συχνά είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων: ανατομίας, τεχνικής, βιολογίας ιστών, αλλά και μεταβολών στο σώμα με τα χρόνια.

Το κρίσιμο είναι να γίνει σωστή χαρτογράφηση της περιοχής και να επιλεγεί η ορθή στρατηγική επανεπέμβασης. Οι σύγχρονες οδηγίες είναι ξεκάθαρες: στην υποτροπή προτιμάται συνήθως προσπέλαση από «άλλο επίπεδο» από εκείνο της πρώτης επέμβασης (principle of changing the plane).

Για γενικότερη ενημέρωση σχετικά με συμπτώματα–διάγνωση–θεραπεία–κόστος της βουβωνοκήλης, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό κείμενο στην βασική σελίδα για τη βουβωνοκήλη.


Υποτροπή βουβωνοκήλης

Τι θεωρείται υποτροπή βουβωνοκήλης

Υποτροπή σημαίνει ότι επαναεμφανίζεται κήλη στην ίδια βουβωνική περιοχή μετά από προηγούμενη αποκατάσταση. Μπορεί να είναι:

  • Πρώιμη (εβδομάδες–μήνες): συχνότερα σχετίζεται με τεχνικούς/μηχανικούς παράγοντες ή επιπλοκές (π.χ. λοίμωξη, αιμάτωμα/ορώμα που επηρεάζει την ενσωμάτωση).
  • Όψιμη (χρόνια μετά): συχνότερα σχετίζεται με προοδευτική χαλάρωση ιστών, γήρανση κολλαγόνου, χρόνιες αυξήσεις ενδοκοιλιακής πίεσης κ.ά.

Γιατί ξαναεμφανίζεται η βουβωνοκήλη

Οι πιο συχνοί μηχανισμοί (με απλά αλλά ακριβή λόγια):

1) «Αδύναμο σημείο» που δεν καλύφθηκε πλήρως

Στη βουβωνική χώρα υπάρχουν διαφορετικά πιθανά “σημεία διαφυγής” (έμμεση/άμεση/μηροκήλη). Μερικές υποτροπές είναι στην ουσία “missed hernia” (π.χ. μηροκήλη που δεν είχε αναγνωριστεί αρχικά) ή νέα κήλη σε γειτονικό σημείο.

2) Θέματα πλέγματος (mesh) ή καθήλωσης/τοποθέτησης

Παράγοντες όπως ανεπαρκής επικάλυψη, μετατόπιση, «δίπλωμα» (wrinkling), ή επιλογή τεχνικής καθήλωσης που δεν ταιριάζει στην ανατομία/κίνδυνο μπορεί να συμβάλουν σε υποτροπή (ιδίως σε πιο δύσκολες ανατομίες). Οι σύγχρονες κατευθύνσεις τονίζουν ότι η υποτροπή αντιμετωπίζεται καλύτερα όταν ο χειρουργός δουλεύει σε “παρθένο” ανατομικό επίπεδο στην επανεπέμβαση.

3) Επιπλοκές της πρώτης επέμβασης

Λοίμωξη χειρουργικού πεδίου, σημαντικό αιμάτωμα/ορώμα, κακή επούλωση, έντονος μετεγχειρητικός πόνος που περιορίζει την κινητοποίηση και αλλάζει τη φόρτιση της περιοχής — όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

4) Παράγοντες του ασθενούς

Χρόνια αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης ή επιβάρυνση του κοιλιακού τοιχώματος, όπως:

  • χρόνιος βήχας (π.χ. ΧΑΠ),
  • δυσκοιλιότητα/έντονη προσπάθεια,
  • προστατική απόφραξη με σφίξιμο στην ούρηση,
  • βαριά χειρωνακτική εργασία χωρίς σωστή εργονομία,
  • αύξηση βάρους/κεντρική παχυσαρκία.

Σημείωση: δεν “φταίει” ο ασθενής. Αυτά είναι απλώς συνθήκες φόρτισης που πρέπει να υπολογιστούν στο πλάνο.


Πώς θα καταλάβω ότι έχω υποτροπή

Τα συχνότερα σημεία είναι:

  • νέο ή αυξανόμενο εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα (όρθιος/βήχας),
  • βάρος/τράβηγμα ή ενόχληση που επιμένει,
  • πόνος που εμφανίζεται σε δραστηριότητα και υποχωρεί στην κατάκλιση.

Πότε χρειάζεται άμεση εκτίμηση (επείγον)

Αν υπάρχει:

  • έντονος, συνεχής πόνος,
  • ερυθρότητα/ευαισθησία και “σκληρό” εξόγκωμα που δεν μπαίνει μέσα,
  • ναυτία/εμετοί, διάταση κοιλιάς ή αδυναμία αποβολής αερίων/κοπράνων.
    Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν περίσφιξη/απόφραξη και χρειάζονται άμεση αξιολόγηση.

Τι έλεγχος χρειάζεται πριν από επανεπέμβαση

Η σωστή επανεπέμβαση ξεκινά από σωστή διάγνωση:

  1. Κλινική εξέταση σε όρθια θέση, με βήχα/δοκιμασία Valsalva.
  2. Υπέρηχος δυναμικός (συχνά επαρκεί σε λεπτούς ασθενείς).
  3. Μαγνητική ή αξονική σε πιο σύνθετες περιπτώσεις: παχυσαρκία, αμφίβολα ευρήματα, πολλαπλές προηγούμενες επεμβάσεις, υποψία μηροκήλης ή εν τω βάθει υποτροπής.
  4. Συλλογή στοιχείων από το 1ο χειρουργείο (τι τεχνική έγινε; πού μπήκε πλέγμα; υπήρξαν επιπλοκές;).

Ποια είναι η σωστή επανεπέμβαση: ο κανόνας «άλλο επίπεδο»

Οι διεθνείς οδηγίες για τη βουβωνοκήλη προτείνουν ξεκάθαρα:

  • Υποτροπή μετά από ανοικτή “πρόσθια” αποκατάσταση (π.χ. Lichtenstein/ιστική αποκατάσταση): προτείνεται οπίσθια προσπέλαση, κατά προτίμηση λαπαροσκοπικά/ενδοσκοπικά (TEP ή TAPP), εφόσον υπάρχει η εμπειρία.
  • Υποτροπή μετά από οπίσθια/λαπαροσκοπική αποκατάσταση (TEP/TAPP): προτείνεται ανοικτή πρόσθια αποκατάσταση.
  • Αν έχει αποτύχει και πρόσθια και οπίσθια προσπέλαση, η διαχείριση είναι πιο απαιτητική και συνιστάται να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό κηλών.

Αυτός ο κανόνας υπάρχει για έναν πρακτικό λόγο: στην επανεπέμβαση θέλουμε να αποφύγουμε το “πεδίο της ουλής” της προηγούμενης τεχνικής, όπου οι ιστοί είναι κολλημένοι και η ανατομία αλλοιωμένη.


TEP ή TAPP στην υποτροπή μετά από ανοικτό χειρουργείο;

Και οι δύο είναι οπίσθιες τεχνικές:

  • TEP (Totally Extraperitoneal): γίνεται εξωπεριτοναϊκά, χωρίς είσοδο στην κοιλιά.
  • TAPP (Transabdominal Preperitoneal): γίνεται με είσοδο στην κοιλιά και τοποθέτηση πλέγματος προπεριτοναϊκά.

Η επιλογή μεταξύ TEP/TAPP εξαρτάται από:

  • το είδος και την έκταση της υποτροπής,
  • προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά,
  • πιθανότητα συμφύσεων,
  • την εμπειρία του χειρουργού στο συγκεκριμένο “σενάριο υποτροπής”.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που μετρά περισσότερο είναι να εφαρμοστεί σωστά η οπίσθια λογική και να εξασφαλιστεί επαρκής κάλυψη του μυοπεκτινικού στομίου.


Τι γίνεται αν ο ασθενής έχει και πόνο (CPIP) μαζί με υποτροπή;

Η χρόνια μετεγχειρητική βουβωνική νευραλγία/πόνος (CPIP) μπορεί να συνυπάρχει με υποτροπή, αλλά δεν είναι πάντα το ίδιο πρόβλημα.

Σημαντικό: η υποτροπή και η επανεπέμβαση αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιου πόνου συγκριτικά με πρωτοπαθή αποκατάσταση, γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική στρατηγική.

Σε επιλεγμένες περιπτώσεις (ιδίως όταν κυριαρχεί ο πόνος ή υπάρχει υποψία εμπλοκής νεύρων/πλέγματος), η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό σταδιακών μέτρων και—σπάνια—πιο εξειδικευμένες λύσεις όπως στοχευμένες νευροχειρουργικές τεχνικές ή αφαίρεση πλέγματος σε πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις. Αυτά είναι αποφάσεις που πρέπει να παίρνονται εξατομικευμένα.


Πότε πρέπει να χειρουργηθεί μια υποτροπή και πότε μπορεί να παρακολουθηθεί;

  • Χειρουργείο προτείνεται συχνότερα όταν υπάρχει σύμπτωμα, αύξηση μεγέθους, περιορισμός δραστηριοτήτων ή στοιχεία “επικινδυνότητας” (π.χ. μικρό αυχενάκι/τάση για περίσφιξη).
  • Παρακολούθηση μπορεί να συζητηθεί όταν η υποτροπή είναι μικρή, ασυμπτωματική και ο ασθενής έχει αυξημένο αναισθησιολογικό κίνδυνο — πάντα με σαφείς οδηγίες για το τι θεωρείται “κόκκινη σημαία”.

Ο ρόλος της εξειδίκευσης στην επανεπέμβαση

Η επανεπέμβαση για υποτροπή είναι τεχνικά πιο απαιτητική από ένα πρώτο χειρουργείο: απαιτεί λεπτομερή γνώση ανατομίας, εμπειρία σε διαφορετικές τεχνικές (ανοικτές και λαπαροσκοπικές/ρομποτικές) και σωστή επιλογή “επιπέδου” προσπέλασης.

Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται σε:

  • πιο ακριβή προεγχειρητική χαρτογράφηση,
  • λιγότερους “πειραματισμούς” μέσα στο χειρουργείο,
  • πιο στοχευμένη στρατηγική, ειδικά όταν υπάρχει προηγούμενο πλέγμα ή χρόνιος πόνος.

FAQ – Συχνές Ερωτήσεις

1) Είναι συχνή η υποτροπή βουβωνοκήλης;

Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό υποτροπών μετά από οποιαδήποτε τεχνική. Το σημαντικό είναι η σωστή διάγνωση του τύπου υποτροπής και η επιλογή της κατάλληλης επανεπέμβασης με βάση τις οδηγίες.

2) Αν έκανα ανοικτό χειρουργείο, ποια επανεπέμβαση προτιμάται;

Συνήθως προτιμάται οπίσθια, λαπαροσκοπική/ενδοσκοπική αποκατάσταση (TEP ή TAPP), γιατί αποφεύγεται το επίπεδο της προηγούμενης ουλής.

3) Αν έκανα λαπαροσκοπικό (TEP/TAPP), μπορώ να ξανακάνω λαπαροσκοπικά;

Συχνά οι οδηγίες προτείνουν ανοικτή πρόσθια αποκατάσταση μετά από αποτυχία οπίσθιας (TEP/TAPP), για να αλλάξει το χειρουργικό επίπεδο.

4) Χρειάζεται πάντα αξονική ή μαγνητική πριν την επανεπέμβαση;

Όχι πάντα. Πολλές φορές αρκεί η κλινική εξέταση και ένας δυναμικός υπέρηχος. Απεικόνιση υψηλότερης “ανάλυσης” ζητείται όταν το εύρημα δεν είναι σαφές ή το ιστορικό είναι σύνθετο.

5) Ο πόνος μετά από επέμβαση σημαίνει υποτροπή;

Όχι. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται και σε νευρικό ερεθισμό/χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, ακόμη και χωρίς υποτροπή. Χρειάζεται κλινική εκτίμηση και, όταν πρέπει, απεικόνιση.

Τελευταία ιατρική επιμέλεια: 28/02/2026 από τον Δρ. Γεώργιος Σάμπαλης, MD, PhD

author avatar
Δρ. Γεώργιος Σάμπαλης, MD, PhD Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής - Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Γενικός Χειρουργός - Λαπαροσκόπος. Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής. Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. τέως Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης…

Καλέστε άμεσα στο 6977359925
Κόστος Επέμβασης

Τι λένε οι ασθενείς

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας.

-Εγγραφείτε στο Φόρουμ για να καταθέσετε τις απορίες σας και τις ερωτήσεις σας.

Ρωτήστε το γιατρό
Κόστος νοσηλείας
Φόρουμ Surgery Online