Εκκολπώματα – Πρόληψη – Διατροφή ανάλυση.Τα εκκολπώματα είναι πολύ συχνά στον δυτικό κόσμο.Τα εκκολπώματα φαίνεται ότι δημιουργούνται από τις υψηλές πίεσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου αλλά και την προοδευτική αδυναμία του τοιχώματος. Είναι αποτέλεσμα αυξημένων πιέσεων στον αυλό του παχέος εντέρου και ειδικά του σιγμοειδούς, διότι εκει ο αυλός είναι και πλέον στενός.
Οι πιέσεις στο παχύ έντρο αυξάνονται κυρίως όταν η διατροφή μας ΔΕΝ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , σε καθημερινή βάση, ούτως ωστε δεν υπάρχει ένας σταθερός ικανός όγκος κοπράνων στον αυλο. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνουν οι πιέσεις καί λόγω της αυξημένης συσπαστικότητας του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκκολπώματα.
Οι φυτικές ίνες είναι που δίνουν όγκο στα κόπρανα και εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Η εκκολπωματική νόσος λοιπόν είναι κυρίως νόσος του δυτικού κόσμου.
Η μόνη γνωστή και μελετημένη τακτική πρόληψης από τα εκκολπώματα αλλά και τις επιπλοκές τους είναι η καταναλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (χορταρικά, όσπρια, φρούτα κλπ)
Διατροφή
Η διατροφική αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας θα εξαρτηθεί από το στάδιο της νόσου.
Στην οξεία φάση της ασθένειας είναι απαραίτητη μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα γεύματα θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση σε υγρή μορφή ή μαλακή μορφή. Τα τρόφιμα που επιτρέπονται είναι τα εξής:
- Ψωμί και δημητριακά : ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι, φρυγανιές άσπρα (όχι ολικής άλεσης), πατάτα χωρίς τη φλούδα
- Φρούτα και λαχανικά : καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται αυτές οι ομάδες τροφίμων διότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Μπορείτε όμως να πίνεται χυμούς φρούτων ώστε να παίρνετε τις αναγκαίες βιταμίνες
- Κρέας – ψάρια: μπορείτε να καταναλώνεται ψιλοκομμένο άπαχο κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι είτε σε μορφή σούπας είτε βρασμένα
- Γαλακτοκομικά : προτιμείστε το κίτρινο άπαχο τυρί και περιορίστε το γάλα και το γιαούρτι διότι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και τυμπανισμό σε περιόδους εξάρσεων νοσημάτων του γαστρεντερικού.
Μετά την οξεία φάση της νόσου αρχίστε να αυξάνετε σταδιακά, την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως: φρέσκα φρούτα χωρίς την φλούδα, φρέσκα λαχανικά (σπανάκι, καρότο, κολοκύθι, χόρτα), ψωμί, μπισκότα και δημητριακά, ολικής αλέσεως.
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγεται τα τρόφιμα που έχουν δύσκολη χώνεψη και που μπορεί να εισέλθουν στα εκκολπώματα όπως: ξηροί καρποί, σπόρια, κουκούτσια, αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, μπάμιες, φράουλες, ακτινίδια, μαρμελάδα με σπόρους.
Όταν η ασθένεια δεν είναι σε έξαψη απαιτείται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (25-30 γρ. την ημέρα) και πολλά υγρά ώστε να ελαττωθούν τα συμπτώματα και η φλεγμονή των εκκολπωμάτων.