Ερωτήσεις μετά την επέμβαση δακτυλίου

//Ερωτήσεις μετά την επέμβαση δακτυλίου

Συχνά ερωτήματα μετά την επέμβαση δακτυλίου στομάχου

Ε: Θα αισθάνομαι πολύ αδιάθετος / η μετά την επέμβαση?

Α: Το Σύστημα LAP – BAND περιορίζει την ποσότητα τροφής. Εάν αισθάνεστε ναυτία ή αδιαθεσία σε γενικές γραμμές, τότε σημαίνει ότι δεν μασάτε σωστά την τροφή σας ή ότι δεν ακολουθείτε σωστά την δίαιτά σας. Παρόλα αυτά μπορεί να σημαίνει επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα στην τοποθέτηση του δακτυλίου, οπότε επικοινωνήσατε με τον ιατρό σας εάν το πρόβλημα επιμείνει. Θα πρέπει να αποφεύγετε τον εμετό όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της στομαχικής σακούλας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στο γλίστρημα τμήματος του στομάχου μέσα από τον δακτύλιο και να μειώσει την επιτυχία της επέμβασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη επέμβαση.

E : Πόσος χρόνος θα χρειαστεί να αναρρώσω από την επέμβαση?

A : Εάν η επέμβαση LAP – BAND πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά, ο ασθενής παραμένει λιγότερο από 24 ώρες στο Νοσοκομείο. Για τους περισσότερους ασθενείς χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να επιστρέψουν στην εργασία τους και από 4-6 εβδομάδες για να ξεκινήσουν άσκηση. Στην περίπτωση του «ανοικτού» χειρουργείου και εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές, ο χρόνος που απαιτείται είναι λίγο περισσότερος.

E : Πόσο βάρος θα χάσω?

A : Τα αποτελέσματα απώλειας βάρους διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και το πόσο βάρος θα χάσετε, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο δακτύλιος θα πρέπει να είναι στην σωστή θέση και θα πρέπει να μείνετε αφοσιωμένος στον νέο τρόπο ζωής σας και στις νέες διατροφικές σας συνήθειες. Η επέμβαση παχυσαρκίας δεν είναι μία θαυματουργή θεραπεία και τα κιλά δεν χάνονται από μόνα τους.
Είναι πολύ σημαντικό να θέσετε επιτεύξιμους στόχους για το ποσοστό απώλειας βάρους που επιθυμείτε, από την αρχή. Μία απώλεια βάρους από ½ έως 1 κιλό την εβδομάδα για τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση, είναι κάτι εφικτό, αλλά η απώλεια ½ κιλού την εβδομάδα, είναι πιο πιθανή. Δώδεκα με δεκαοκτώ μήνες μετά την επέμβαση η εβδομαδιαία απώλεια βάρους είναι πολύ μικρότερη. Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να χάνετε βάρος σταδιακά. Το να χάσετε κιλά πολύ γρήγορα, δημιουργεί κίνδυνο στην υγεία σας και μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων. Ο κύριος στόχος είναι να χάσετε βάρος το οποίο θα αποτρέψει, βελτιώσει ή λύσει προβλήματα της υγείας σας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

E : Πως τα αποτελέσματα απώλειας βάρους με την μέθοδο LAP – BAND σχετίζονται με εκείνα της Γαστρικής Παράκαμψης .

Α: Οι χειρουργοί αναφέρουν ότι οι ασθενείς που ακολούθησαν την μέθοδο της γαστρικής παράκαμψης έχασαν βάρος γρηγορότερα τον πρώτο χρόνο. Στα πέντε χρόνια όμως, πολλοί ασθενείς που ακολούθησαν την μέθοδο LAP – BAND έχασαν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους της γαστρικής παράκαμψης. Εστιάστε σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και να θυμάστε πάντα ότι είναι πολύ σημαντικό να χάνετε βάρος σταδιακά, διότι μειώνετε τους κινδύνους που απορρέουν από την παχυσαρκία και βελτιώνετε την υγεία σας.

E : Το LAP – BAND απαιτεί συχνές επισκέψεις στον ιατρό μου μετά την επέμβαση?

A : Τα τσεκάπ με τον ιατρό σας είναι φυσιολογικά και αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της μετά-παρακολούθησης του Συστήματος LAP – BAND . Πολλοί χειρουργοί βλέπουν τους ασθενείς τους εβδομαδιαία ή κάθε δύο εβδομάδες κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα και κάθε τέσσερις με δώδεκα εβδομάδες τον πρώτο χρόνο. Οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια αυτών των επισκέψεων. Η τυπική διαδικασία είναι ότι αυτές οι επισκέψεις θα πρέπει να κανονίζονται κάθε τρεις με έξι μήνες κατά την διάρκεια του δεύτερου και τρίτου χρόνου, αναλόγως με την περίπτωση.

Ε:Το LAP – BAND περιορίζει τις σωματικές δραστηριότητες?

Α: Το LAP – BAND δεν επεμβαίνει στις σωματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αεροβική, στρέτσινγκ και ασκήσεις.

E : Πως ρυθμίζεται ο δακτύλιος?

Α: Οι ρυθμίσεις του δακτυλίου συνήθως πραγματοποιούνται στο ακτινολογικό τμήμα. Γίνονται εκεί για τον λόγο ότι θα πρέπει να είναι ορατή η θύρα πρόσβασης. Όταν γίνεται η ακτινογραφία, τα αναπαραγωγικά σας όργανα καλύπτονται. Μερικές φορές οι ρυθμίσεις γίνονται και σε Ιδιωτικά Κέντρα ή Ιατρεία και αναλόγως την περίπτωση χρειάζεται ή όχι, τοπική αναισθησία. Ο ιατρός διαπερνά μία λεπτή βελόνα διαδερμικά στην θύρα πρόσβασης και προσθέτει ή αφαιρεί διάλυμα. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά και οι περισσότεροι ασθενείς λένε ότι είναι σχεδόν ανώδυνη.

E : Θα πρέπει να προσέχω με την υποδόρια δεξαμενή κάτω από το δέρμα μου?

Α: Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις σχετικά με ττην υποδόρια δεξαμενή. Τοποθετείται κάτω από το δέρμα στην κοιλιακή χώρα και μόλις επουλωθούν οι πληγές δεν θα σας δημιουργεί δυσκολία ούτε θα περιορίζει την σωματική σας άσκηση. Η μόνη του αίσθηση θα είναι όταν θα κάνετε ρυθμίσεις. Εάν αισθανθείτε δυσφορία με το access port , μιλήστε στον ιατρό σας.

E : Είναι δυνατόν να αφαιρεθεί ο δακτύλιος?

A : Παρόλο που το Σύστημα LAP – BAND δεν θα πρέπει να αφαιρείται, μπορεί να γίνει αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις λαπαροσκοπικά. Οι χειρουργοί αναφέρουν ότι το στομάχι γενικά επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση μετά την αφαίρεση. Παρόλα αυτά, μετά την αφαίρεση μπορεί να επανέλθετε γρήγορα στα κιλά που ήσασταν πριν. Επίσης μπορεί να πάρετε και περισσότερα κιλά.

E : Θα χρειαστώ πλαστική επέμβαση για το υπερβάλλον δέρμα όταν θα έχω χάσει πολλά κιλά?

A : Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ως κανόνας η πλαστική χειρουργική δεν είναι απαραίτητη για τα 1-2 χρόνια μετά την επέμβαση, λόγω του ότι μερικές φορές το δέρμα συσφίγγεται γύρω από τον νέο μυϊκό ιστό. Δώστε στο δέρμα σας τον χρόνο που χρειάζεται να προσαρμοστεί, πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε μία ακόμη χειρουργική επέμβαση.

E : Είναι αλήθεια πως θα αισθάνομαι το LAP – BAND πιο «σφικτό» τα πρωινά?

A : Αυτό είναι ένα κοινό αίσθημα, ιδιαίτερα για τα άτομα των οποίων οι δακτύλιοι είναι σφικτοί ή αμέσως μετά από μία ρύθμιση. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα υγρά που περιέχει το σώμα αλλάζουν και ίσως αυτό προκαλεί το αίσθημα του ότι ο δακτύλιος είναι πιο σφικτός κάποιες στιγμές. Κάποιες γυναίκες ένοιωσαν ότι αισθάνονταν τον δακτύλιο πιο σφικτό κατά την διάρκεια της εμμηνόρροιας.

E : Θα αισθάνομαι πεινασμένος ή στερημένος με το LAP – BAND ?

A : Το LAP – BAND σας κάνει να τρώτε λιγότερο και να αισθάνεστε χορτάτοι με δύο τρόπους ? πρώτον μειώνοντας την χωρητικότητα του στομάχου σας και δεύτερον αυξάνοντας τον χρόνο που χρειάζεται στην τροφή να περάσει από το πεπτικό σας σύστημα. Μετά από ένα μικρό γεύμα, το πόσο μικρό διαφέρει από άτομο σε άτομο, θα αισθάνεστε χορτάτοι. Εάν ακολουθείτε τις διατροφικές σας οδηγίες για τον τρόπο που επιλέγετε τις τροφές σας και το μασάτε καλά, δεν θα αισθάνεστε πεινασμένοι και στερημένοι. Θυμηθείτε ότι το LAP – BAND είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

E : Τι θα συμβεί εάν αρρωστήσω?

A : Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Συστήματος LAP – BAND είναι ότι ρυθμίζεται. Εάν η ασθένειά σας απαιτεί να τρώτε περισσότερο, ο δακτύλιος μπορεί να χαλαρώσει, με την αφαίρεση διαλύματος. Όταν αναρρώσετε από την ασθένειά σας και θέλετε να χάσετε και πάλι βάρος, ο δακτύλιος σφίγγει αυξάνοντας την ποσότητα του διαλύματος. Εάν ο δακτύλιος δεν είναι δυνατόν να χαλαρώσει αρκετά, αφαιρείται.

E : Τι γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης?

A : Το να μείνετε έγκυος είναι ακόμη πιο εύκολο όσο χάνετε βάρος. Η περίοδός σας μπορεί να γίνει πιο τακτική. Εάν χρειαστεί να τρώτε περισσότερο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ο δακτύλιος μπορεί να χαλαρώσει. Μετά την εγκυμοσύνη ο δακτύλιος σφίγγει και πάλι και μπορείτε να συνεχίσετε να χάνετε βάρος.

E : Θα χρειαστεί να παίρνω συμπληρώματα βιταμινών?

A : Μπορεί. Είναι δυνατόν να μην παίρνετε αρκετή ποσότητα βιταμινών από τα τρία γεύματα της ημέρας. Στις εξετάσεις σας, ο ειδικός θα διαπιστώσει εάν παίρνετε αρκετή βιταμίνη Β12, φολικό οξύ και σίδηρο. Ο χειρουργός σας μπορεί να σας συμβουλέψει να πάρετε συμπληρώματα.

E : Θα μπορώ να παίρνω άλλα φάρμακα?

A : Θα μπορείτε να παίρνετε φάρμακα με συνταγή ιατρού, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να τα παίρνετε σε κάψουλες, ή να σπάτε μεγάλα χάπια στα δύο και να τα διαλύετε σε νερό, έτσι ώστε να αποφύγετε την έμφραξη της εισόδου του στομάχου που θα σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό που σας δίνει την συνταγή σχετικά με αυτό το θέμα. Ο χειρουργός μπορεί να σας πει να αποφεύγετε την ασπιρίνη και άλλα μη-στεροειδή και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, γιατί μπορεί να σας ερεθίσουν το στομάχι. Τα προβλήματα που προκαλούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση του δακτυλίου.

E : Τι γίνεται εάν βγω έξω για φαγητό?

A : Παραγγείλετε μόνο μία μικρή μερίδα φαγητού, όπως ένα ορεκτικό. Τρώτε αργά.

Τελειώστε το φαγητό σας ταυτόχρονα με την παρέα σας. Θα πρέπει πιθανόν να ενημερώσετε τον οικοδεσπότη εκ των προτέρων, ότι τρώτε λίγο.

E : Τι γίνεται με την κατανάλωση αλκοόλ?

A : Το αλκοόλ περιέχει ένα υψηλό αριθμό θερμίδων και διασπά τις βιταμίνες. Παρόλα αυτά, εάν πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό δεν θεωρείται επιβλαβές.

E : Μπορώ να τρώω οτιδήποτε με εγκράτεια?

A : Αφού το στομάχι σας αναρρώσει, θα μπορείτε να τρώτε τα περισσότερα φαγητά που δεν σας δημιουργούν δυσφορία. Όμως επειδή θα πρέπει να τρώτε μικρές ποσότητες, είναι σημαντικό να τρώτε φαγητά που περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως είναι αυτά που προτείνονται στο ένθετο και να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό σας και τον διαιτολόγο σας.

Εάν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά ή πίνετε ποτά γεμάτα από «άχρηστες» θερμίδες όπως μιλκ-σέικ, η αποτελεσματικότητα του LAP – BAND μειώνεται σημαντικά ή και γενικά.

E : Θα υποφέρω από δυσκοιλιότητα?

A : Θα υπάρξει μία μείωση στην συχνότητα των κενώσεών σας το οποίο είναι φυσιολογικό δεδομένης της μείωσης της τροφής και λόγω του ότι θα λαμβάνετε λιγότερες ίνες. Αυτό δεν θα σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Εάν υπάρξει ιδιαίτερη δυσκολία, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να σας προτείνει να πάρετε κάποιο ήπιο καθαρτικό και να πίνετε αρκετό νερό για κάποιο διάστημα. Αν και οι ανάγκες σας μπορεί να ποικίλουν, πρέπει να πίνετε το λιγότερο 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.

E : Θα μπορώ να παίρνω άλλα φάρμακα?

A : Θα μπορείτε να παίρνετε φάρμακα με συνταγή ιατρού, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί να τα παίρνετε σε κάψουλες, ή να σπάτε μεγάλα χάπια στα δύο και να τα διαλύετε σε νερό, έτσι ώστε να αποφύγετε την απόφραξη της εισόδου του στομάχου που θα σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό που σας δίνει την συνταγή σχετικά με αυτό το θέμα. Ο χειρουργός μπορεί να σας πει να αποφεύγετε την ασπιρίνη και άλλα μη-στεροειδή και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, γιατί μπορεί να σας ερεθίσουν το στομάχι. Τα προβλήματα που προκαλούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, μπορεί να οδηγήσουν στην αφαίρεση του δακτυλίου.

E : Ποιος επιτρέπεται να πραγματοποιήσει την ρύθμιση του δακτυλίου μου?

A : Μόνο ιατρός εκπαιδευμένος και εξουσιοδοτημένος από την INAMED , μπορεί να πραγματοποιήσει ρύθμιση του δακτυλίου σας. Αυτός ο ιατρός μπορεί να είναι ο χειρουργός σας, ή θεραπευτής. Ποτέ μην αφήσετε κάποιον μη εξουσιοδοτημένο ιατρό ή μη ιατρικά καταρτισμένο άτομο να ρυθμίσει τον δακτύλιο και ποτέ μην επιχειρήσετε να τον ρυθμίσετε μόνοι σας. Εάν το κάνετε αυτό θα δημιουργήσετε σοβαρά προβλήματα και μπορεί επίσης να καταστρέψετε τον δακτύλιο.

E : Πως θα ξέρω αν χρειάζεται ρύθμιση ο δακτύλιός μου? A : Οι πιο κοινοί λόγοι για ρυθμίσεις είναι:

• Δεν μπορείτε να φάτε το οτιδήποτε, χωρίς να αισθάνεστε δυσφορία και τάση προς εμετό. Ο δακτύλιος μπορεί να είναι πολύ σφικτός.

• Μπορείτε να τρώτε χωρίς περιορισμούς. Ο δακτύλιος μπορεί να είναι πολύ χαλαρός.

• Δεν χάνετε βάρος. Ο δακτύλιος είναι πιθανόν πολύ χαλαρός. Μπορεί όμως να είναι και πολύ σφικτός, αναγκάζοντάς σας να επιλέξετε δίαιτα υγρών.

Στον δακτύλιο προστίθεται υγρό για να τον σφίξει. Αυτό μειώνει την είσοδο του στομάχου. Μερικές φορές ο ασθενής αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως αυτά της παλινδρόμησης και του εμετού. Η μπορεί να έχει πρόβλημα με αρκετές τροφές. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αφαιρεθεί υγρό, ώστε να χαλαρώσει ο δακτύλιος. Αυτό θα μεγαλώσει το μέγεθος της εισόδου.

Μια τελευταία παρατήρηση:

Είναι σημαντικό να ρωτάτε τον ιατρό σας όλα όσα θέλετε να μάθετε για την χειρουργική μέθοδο θεραπείας της παχυσαρκίας με το Σύστημα LAP – BAND . Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του.

Viber
Viber Επικοινωνία με Ιατρό