Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Νέα

Χτυπά και τους νέους ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Αλματώδης αύξηση στις ηλικίες 20-34 ετών

ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Έγκαιρη διάγνωση μόνο στο 40% των περιπτώσεων

Μειώνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου τρίτης συχνότερης μορφής καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών, στους άνω των 50 ετών, ενώ αντίθετα σημειώνει αύξηση σε μικρότερες ηλικίες και ιδιαίτερα σ’ εκείνες των 20-34 ετών.  Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με επικεφαλής την Κριστίνα Μπέιλι του Αντικαρκινικού Κέντρου Άντερσον του πανεπιστημίου του Τέξας-Χιούστον, που δημοσιεύθηκε στην μηνιαία ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery, που συγχρόνως κρούει τον κώδωνα κινδύνου, επισημαίνοντας, ότι το 2030 οι τάσεις δείχνουν αύξηση 90% της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου για τις ηλικίες 20-34 ετών και 46% για τις ηλικίες 35-49 ετών, με «κερδισμένους» της υπόθεσης τους άνω των 50 ετών, στους οποίους ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου θα βαίνει διαρκώς μειούμενος.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μπορεί να είναι ανησυχητικά, εντούτοις οι απόλυτοι αριθμοί παραμένουν χαμηλοί. Από τις περιπτώσεις που διαγνώσθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης JAMA, μόνο το 1% από αυτές συνέβησαν σε άτομα κάτω των 35 και 6,8 % ήταν σε άτομα ηλικίας 35-49 ετών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στους 10 στους οποίους γίνεται διάγνωση καρκίνου του εντέρου είναι 50 ετών ή μεγαλύτεροι.

«Η διαρκώς αυξανόμενη τάση για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στις νεώτερες ηλικίες, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει εντονότατα τη ιατρική κοινότητα τα επόμενα χρόνια» επισημαίνει με έμφαση ο Δρ Γιώργος Σάμπαλης, χειρουργός-  λαπαροσκόπος, Διευθυντής Χειρουργός της Ευρωκλινικής Αθηνών, με αφορμή την παραπάνω μελέτη. «Παρά το γεγονός ότι οι πλήρεις αιτίες για την τάση αυτή δεν είναι ακόμα γνωστές, εντούτοις θεωρείται ότι η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής παραμένουν οι «ύποπτοι» παράγοντες γι αυτήν την εξέλιξη», συμπληρώνει  ο Δρ Σάμπαλης.

Την τελευταία 20ετία, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται, λόγω του ότι τα νέα περιστατικά είναι λιγότερα, η διάγνωση γίνεται πιο έγκαιρα και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η 5ετής επιβίωση να είναι  90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, όμως εξακολουθεί να είναι χαμηλό το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης και αυτό να περιορίζεται μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

«Το χειρότερο πράγμα που θα κάνουμε σ’ έναν νεαρό ασθενή, είναι να διαγνώσουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου αργά», υπογραμμίζει ο Δρ.Σάμπαλης, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η αιμορροϊδική αιμορραγία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, η οποία πλέον γίνεται πολύ ευκολότερα απ’ ότι στο παρελθόν.
Η μελέτη καταλήγει πως η αύξηση του ποσοστού του καρκίνου στο κόλον θα φτάσει το 90% και του καρκίνου του ορθού θα πλησιάσει το 124% στις νεώτερες ηλικίες στο έτος 2030, εφόσον δεν υπάρξει καμμία αλλαγή στην ευασθητοποίηση του νεότερου πληθυσμού απέναντι στη διατροφή, την άσκηση και την παχυσαρκία.

(Πηγή: Increasing Disparities in the Age-Related Incidences of Colon and Rectal Cancers in the United States, 1975-2010. (JAMA Surgery, January 2015, Vol 150, No. 1)

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2016

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης…

Καλέστε άμεσα το γιατρό
Επικοινωνήστε μαζί μας

Τι λένε οι ασθενείς

Ηλιας Καραχαλιος
Ηλιας Καραχαλιος
15/02/2024
Έκανα αποκατάσταση ομφαλοκήλης στις 9/2/24. Επέμβαση και μετεγχειρητική πορεία άριστη. Όλος ο κύκλος από διάγνωση μέχρι τον πρώτο έλεγχο μετά την επέμβαση είχε: Ευκολία και αμεσότητα. Σαφήνεια και προσανατολισμό στον στόχο. Πραγματικό ενδιαφέρον. Ευχαριστώ γιατρέ. Ευχαριστώ Δέσποινα για την συνεργασία και την εξυπηρέτηση καθώς και την θετική διάθεση στις επικοινωνίες μας.
iraklisvai
iraklisvai
25/11/2023
Χειρουργησε τη μητέρα μου πριν μερικά χρόνια με λαμπαροσκοποκη μέθοδο για κηλη. Πολύ επιτυχημένη επέμβαση και χωρίς καμία επιπλοκη. Πολύ καλός άνθρωπος και επιστήμονας
sia makro
sia makro
22/11/2023
Επισκέφτηκα τον κύριο Σαμπαλη για μια αφαίρεση ομφαλοκηλης, από την πρώτη στιγμή ένιωσα μεγάλη ασφάλεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο. Εξαίρετος επιστήμονας και πάνω απο όλα πολύ καλός άνθρωπος, για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια σε εσάς και τους συνεργάτες σας!!
Νικόλας Τζιουμπρής
Νικόλας Τζιουμπρής
28/10/2023
Ένας "ζεστός" άνθρωπος!! Ένας εξαίρετος επιστήμονας αυτός καί οι συνεργάτες. Σάς ευχαριστώ γιά όλα γιατρέ...
Δημητρα Γκορπα
Δημητρα Γκορπα
19/07/2023
Ο κύριος Σαμπαλης είναι εξαιρετικός γιατρός. Είναι πανέξυπνος άνθρωπος έχει απίστευτες γνώσεις και νιώθεις ασφαλής. Είναι πολύ καλός άνθρωπος με επίπεδο και το ίδιο και η γραμματέας του η κ. Δέσποινα. Πολύ γλυκιά ευγενική και πάντα πρόθυμη να σε βοηθήσει. Μόλις έκανα μια επέμβαση χολής και νιώθω υπέροχα. Και θα κάνω και μια κήλη ξέροντας ότι είμαι στα καλύτερα χέρια. Όλη η ομάδα του κύριου Σαμπαλη ειναι εξαιρετική . Σας ευχαριστώ πολύ που υπάρχετε. Έχουμε ανάγκη από τέτοια μυαλά και επιστήμονες σαν εσάς! Να στε πάντα γερός και δυνατός !!!
Κωστας Μαρινάκης
Κωστας Μαρινάκης
24/03/2023
Πριν περίπου εφτά χρόνια είχα καρκίνο στο παχύ έντερο,την διάγνωση μου την έκανε ο κύριος Βασιλείου ο οποίος και με συνέστησε στο κύριο Σαμπαλη.Εγω με τον πατέρα μου ψάχναμε τους καλύτερους γιατρούς μέσα στο ανχος που είχαμε αλλά μόλις πήγαμε στον κύριο σαμπαλη δεν ξέρω μόνο που τον είδαμε είπαμε και οι δύο ότι δεν χρειάζεται να ψάξουμε άλλο,φαινόταν ο άνθρωπος μόνο απ' την ηρεμία που μου μιλούσε μου έβγαζε μια εμπιστοσύνη.Θυμαμαι κιόλας επειδή η κατάσταση μου δεν είχε και πολλα περιθώρια,ήταν πολύ προχωρημένο μου λέει παιδί μου σου έχω κλείσει ήδη δωματιο.Μου έκανε το χειρουργείο και τόσα χρόνια μετά είμαι καλά σαν να μην είχα ποτέ τίποτα,ο κύριος Βασιλείου όταν μου έκανε εξέταση κολονοσκοπησης ένα χρόνο μετά μου είπε αν δεν ήξερα που ήταν το πρόβλημα σου δεν θα καταλάβαινα καν που είναι η τομη!Εκτός από πολύ καλός γιατρός ο κύριος Σαμπαλης είναι και πολύ καλός άνθρωπος,θυμάμαι επειδή ημουν δύσκολα οικονομικά και ήθελα να εξοφλήσω όσο πιο γρήγορα μπορουσα μου έλεγε τι ανχωνεσαι παιδί μου στο τελος!Θα τον ευχαριστώ για παντα!Σήμερα είμαι 34 όταν έκανα το χειρουργείο ήμουν 26 χρόνων παιδι!Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ θέλω να περνάω μια φορά τον χρόνο να του λέω μόνο ένα ευχαριστώ,ο θεός να τον έχει καλα!
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ
06/11/2022
Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ με τον εξαιρετικό γιατρό και Άνθρωπο κ. Σαμπαλη Γεώργιο 🙏🙏🙏
TG 2312
TG 2312
27/10/2022
Ο κύριος Σάμπαλης και όλη η ομάδα του είναι άψογοι και πολύ έμπειροι επαγγελματίες. Σας τους συστήνω ανεπιφύλακτα. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας
Ρωτήστε το γιατρό
Κόστος νοσηλείας
Ενημέρωση COVID