Η διατροφή στην χολή (εννοώντας χοληδόχο κύστη), δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να παίξει καποιον ρόλο στην παθογένεση – δηλαδή στην δημιουργία προβλημάτων όπως οι πέτρες στην χολή – χολόλιθοι, η λάσπη στην χολή ή και οι πολύποδες.
Η διατροφή επίσης δεν παίζει ρόλο στην δημιουργία χοληστερινικών “κρυστάλλων” μεσα στην “χολή”, οι οποίοι και αποτελούν πυρήνες δημιουργίας λίθων.
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση “κρίσεων” – “επιπλοκών” της ήδη εγκατεστημένης χολολιθίασης.
Ο μηχανισμός είναι η σύσπαση που δημιουργεί η διατροφή στην χοληδόχο κύστη, και αυτό γίνεται μεσα απο ειδικούς υποδοχείς που υπάρχουν μεσα στο στόμαχο – 12δάκτυλο, οι οποίοι μεσω νεύρωσης, αρχίζουν τον σπασμό στην χοληδόχο κύστη έτσι ώστε να “αδειάσει” λίγο περισσότερο “χολή”, μεσα στο 12δάκτυλο για να διευκολυνθεί η πέψη.
Οσο πιό λιπαρό είναι ένα γεύμα, τόσο πιό έντονα συσπάται η χοληδόχος κύστη!