Άμεση επικοινωνία: Τηλ. 210-6001302   Email: sambalis@yahoo.com

Διευθυντής Χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης

Η ιδανικότερη και πλέον σύγχρονη μέθοδος αποκαταστάσεως των κηλών (εγχείρηση κήλης) που αναπτύσσονται στην βουβωνική περιοχή είναι η Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Μέθοδος με τοποθέτηση πλέγματος – Λαπαροσκοπική Επέμβαση TEP.

Η ιδανικότερη και πλέον σύγχρονη μέθοδος αποκαταστάσεως των κηλών (εγχείρηση κήλης) που αναπτύσσονται στην βουβωνική περιοχή είναι η Ολικά Εξωπεριτοναϊκή Μέθοδος με τοποθέτηση πλέγματος – Λαπαροσκοπική Επέμβαση TEP. Οι κήλες που αναπτύσσονται στην βουβωνική περιοχή είναι:

λαπαροσκοπική κήλη

Κατά την μέθοδο λαπαροσκόπησης TEP  γίνεται μία μικρή τομή κάτωθεν του ομφαλού και εισάγεται το λαπαροσκόπιο κάτωθεν του ορθού κοιλιακού μυός (που ευρίσκεται στην μεριά της κήλης), πορευόμενο άνωθεν της οπισθίας θήκης του μυός και άνωθεν του περιτοναίου. Δηλαδή έξω από την κοιλιά, μη ερχόμενο σε επαφή με τα σπλάχνα.

Τι είναι η μέθοδος TEP (Totally Extraperitoneal)?

Η TEP αναφέρεται σε μια τεχνική αποκατάστασης βουβωνοκήλης, όπου η επέμβαση πραγματοποιείται στην περιοχή μεταξύ του κοιλιακού τοιχώματος και του περιτοναίου (του λεπτού χιτώνα που περιβάλλει τα κοιλιακά όργανα), χωρίς να εισέρχεται στην ίδια την κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό διαφοροποιεί τη μέθοδο από άλλες λαπαροσκοπικές προσεγγίσεις, όπως η TAPP (Transabdominal Preperitoneal), που εισέρχεται στην κοιλιακή κοιλότητα.

Διαδικασία της TEP

Η TEP πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών τομών και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Αρχική παρασκευή της εξωπεριτοναϊκής κοιλότητας:
    • Δημιουργείται ένα πνευμοπεριτόναιο στον εξωπεριτοναϊκό χώρο, χρησιμοποιώντας αέρα ή CO2, για να ξεχωρίσει το περιτόναιο από τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτή η φάση επιτρέπει στον χειρουργό να δημιουργήσει χώρο χωρίς να επηρεαστούν τα κοιλιακά όργανα.
  2. Εισαγωγή του λαπαροσκοπίου:
    • Ένα λαπαροσκόπιο με κάμερα εισάγεται μέσα από μια μικρή τομή, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει τον εξωπεριτοναϊκό χώρο σε οθόνη υψηλής ανάλυσης. Η απεικόνιση της βουβωνικής περιοχής επιτρέπει την αναγνώριση της βουβωνοκήλης. Η όλη επέμβαση γίνεται ολοκληρωτικά κάτω από τους μύες, όπου δημιουργείται ο χώρος που περιέχει την κήλη, χωρίς να γίνει ουδένα τραύμα στους μύες, τα νεύρα και τα αγγεία της περιοχής. Ο χώρος που δημιουργείται είναι αρκετά μεγάλος (πολύ μεγαλύτερος από την ανοικτή επέμβαση) για να υποδεχτεί ένα πολύ μεγάλο πλέγμα για να καλύψει τα κενά της κήλης.
  3. Διόρθωση της κήλης:
    • Η κήλη αποκαθίσταται με την τοποθέτηση του περιεχομένου (εντερικές έλικες, λίπος) πίσω στη θέση τους, απομακρύνοντας τα από τον κήληκό σάκο.
    • Ακολούθως ανατάσσεται με μεγάλη προσοχή ο σάκκος της κήλης με το περιεχόμενο αυτού, παρασκευάζονται τα στοιχεία του σπερματικού τόνου και διαφυλάσσεται ο σπερματικός πόρος και τα νευρα της περιοχής. Δηλαδή πολύ εύκολα και ατραυματικά, ο χειρουργός – λαπαροσκόπος επαναφέρει τα σπλάχνα στην θεση τους, μαζί με τον σάκκο που τα περιβάλλει (περιτόναιο)
    • Στις μηροκήλες παρασκευάζεται ο σάκκος ο οποίος ανευρίσκεται πλησίον των έξω λαγονίων αγγείων, και πάλι διαφυλάσσεται ο σπερματικός πόρος , τα νεύρα και αγγεία της περιοχής. Επισημαίνεται ότι στις γυναίκες στην ανατομική θεση του σπερματικού πόρου, ανευρίσκεται ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας ο οποίος και αυτός παρασκευάζεται και διαφυλάσσεται.
  4. Τοποθέτηση πλέγματος:
    • Ένα συνθετικό πλέγμα τοποθετείται στον εξωπεριτοναϊκό χώρο (μεγάλων διαστάσεων σε σχεση με την ανοικτη μεθοδο) συνήθως 10Χ15  εκατοστά ή και περισσότερο, καλύπτοντας το αδύναμο σημείο όπου αναπτύχθηκε η κήλη. Το πλέγμα ενισχύει το τοίχωμα και αποτρέπει τη μελλοντική υποτροπή της κήλης.
    • Το πλέγμα δεν καθηλώνεται με ράμματα ή κλιπς στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς η φυσική πίεση του περιτοναίου και των μυών το συγκρατεί στη θέση του (μη καθηλωμένο πλέγμα). Οπου υπάρχει η ένδειξη τοποθετούνται απορροφήσιμα κλίπς ή κόλλα!!
  5. Κλείσιμο των τομών:
    • Μετά την τοποθέτηση του πλέγματος, οι μικρές τομές κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα ή χειρουργική κόλλα.

Γεώργιος Σάμπαλης

Τα πλέγματα

Τα πλέγματα που μπορούν να τοποθετηθούν στην λαπαροκοπική κήλη, ειναι κυριως πολυπροπυλένιο, ημιαπορροφήσιμο vipro ή και με επικάλυψη τιτανίου. Εφαρμόζουμε την πλέον σύγχρονη τεχνολογία πλεγμάτων, λεπτής υφής, με ιδανικό αποτέλεσμα, με στόχο στην πλήρη εφαρμογή, απορρόφηφη-ενχωμάτωση τους σε χρονικό διάστημα 4μήνου.

Τα πλέγματα καθηλώνονται με ειδικά clip απορροφήσιμου υλικού, δίκην αγγίστρου τα οποία και τιθενται σε συγκεκριμμενες ανατομικές θέσεις μακρυά απο αγγεία και νεύρα της περιοχής.

Η μέθοδος με την οποία πραγματοποιείται η εγχείρηση της κήλης ειναι ατραυματικήαναίμακτος και πολύ ανώδυνος σε σχέση με την ανοικτή μέθοδο.

Πλεονεκτήματα της TEP σε σχέση με άλλες μεθόδους

Η TEP θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς και αποδοτικές μεθόδους αποκατάστασης της βουβωνοκήλης. Ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνουν:

  1. Αποφυγή εισόδου στην κοιλιακή κοιλότητα: Επειδή η επέμβαση πραγματοποιείται εξωπεριτοναϊκά, δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των κοιλιακών οργάνων ή του περιτοναίου, κάτι που μειώνει τις επιπλοκές και τον μετεγχειρητικό πόνο.
  2. Ταχύτερη ανάρρωση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε TEP συνήθως αναρρώνουν πιο γρήγορα και επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους σε συντομότερο χρόνο σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, όπως η ανοικτή χειρουργική ή η TAPP.
  3. Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών: Η TEP έχει μικρότερο κίνδυνο για επιπλοκές όπως εσωτερικές λοιμώξεις, τραυματισμούς στα κοιλιακά όργανα και εμφάνιση μετεγχειρητικών κηλών.
  4. Λιγότερος πόνος: Λόγω της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της TEP και της αποφυγής του περιτοναίου, οι ασθενείς βιώνουν λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση.
  5. Μειωμένος κίνδυνος συμφύσεων: Επειδή το περιτόναιο δεν διαπερνάται, οι συμφύσεις (παθολογικές συνδέσεις μεταξύ ιστών ή οργάνων) είναι λιγότερες, και το πλέγμα δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τα κοιλιακά όργανα.
Ευτυχής ασθενής μετά από επέμβαση λαπαροσκοπικής κήλης

ΤEP vs. TAPP

Η TEP διαφέρει από την TAPP (Transabdominal Preperitoneal), καθώς στην TAPP ο χειρουργός εισέρχεται στην κοιλιακή κοιλότητα, κάτι που μπορεί να αυξήσει τις επιπλοκές και τον μετεγχειρητικό πόνο. Η TEP θεωρείται προτιμητέα μέθοδος από πολλούς χειρουργούς επειδή αποφεύγεται η κοιλιακή κοιλότητα, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερο χρόνο ανάρρωσης και μικρότερο κίνδυνο για συμφύσεις.

Μετεγχειρητική πορεία – Ανάρρωση μετά την εγχείρηση της κήλης

Η μετεγχειρητική πορεία της λαπαροσκόπησης της κήλης είναι ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ.

Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει την ίδια μέρα, να σιτιστεί και να μεταβεί στην οικία του σε λιγότερο από 24 ώρες.

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες περιλαμβάνουν, αντιβιοτική αγωγή, ηπιο αναλγητικό και σίτιση ελεύθερη.

Η επανοδος στην εργασία είναι ταχύτατη, δηλαδή σε μη χειρωνακτική εργασία πχ γραφείο, μπορει να μεταβει ο χειρουργημένος σε 3 μέρες, όπως και να οδηγήσει. Σε χειρωνακτική εργασία, σίγουρα αναλογα και με το είδος απο 1έως 2 εβδομάδες. Κύριο λόγο έχει η άρση βάρους και οχι η μετακίνηση του ασθενούς.

Αθλητικές δραστηριότητες  μπορούν να ξεκινήσουν αναλόγως: Απλό περπάτημα, τρέξιμο, διάδρομος, πισίνα σε 15 μέρες, και πιό έντονη γυμναστική-κοιλιακοί στον μήνα μετά την επέμβαση. Η άρση βάρους μεγάλου σαφώς και πρεπει να περιμένει στο 4μηνο!

Επικοινωνήστε τώρα με το γιατρό!

Αισθητικό αποτέλεσμα – ράμματα

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Οι τομές είναι μόνο μία των 8mm και δύο των 5mm, οι οποίες αφορούν μόνο το δέρμα. Τα δε ράμματα μπαίνουν με ειδική ενδοδερμική ραφή, και είναι μονοκλωνικά απορροφήσιμα γιά αριστο αποτέλεσμα και χωρίς λοιμώξεις και ουλές!!

Ενδείξεις

Η λαπαροσκοπική μέθοδος επίσης εχει απόλυτη ένδειξη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Συνέντευξη του Χειρουργού κ.Σάμπαλη Γεώργιου για την Λαπαροσκοπική Επέμβαση TEP.

Διαβάστε επίσης

Τι λένε οι ασθενείς

Έχετε ερωτήσεις; Θέλετε βοήθεια;

Θα χαρούμε να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας